Pátek, 19 dubna, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Cestování a Zajímavosti

Covid-19 donutil zavřít podniky u Machu Picchu

Díky koronavirové krizi se ocitla řada států ve stavu nouze s obrovskými dopady na jejich ekonomiku. Nejinak je tomu v Peru, kde značnou část příjmu státního rozpočtu tvoří turismus. Propočty již dnes odhadují, že po ukončení stavu nouze, Peru navštíví jen přibližně několik stovek návštěvníků. Starosta okresu Machu Picchu, Darwin Baca již teď ví, že karanténa způsobená onemocněním Covid-19 bude „tvrdou ranou“ pro 85% populace, která se živí cestovním ruchem.

Povinná sociální izolace zavedená peruánskou vládou ponechala téměř 100 procent obyvatel okresu Machu Picchu bez ekonomického příjmu. Na konci karantény se situace ještě ztížila, protože počet turistů se výrazně sníží. Starosta Darwin Baca León tvrdí, že mezi hotely, restauracemi, řemeslnými zařízeními a vinařskými podniky existuje 984 podniků, které by mohly v nadcházejících měsících zkrachovat. “Machu Picchu je z hlediska turistiky nejvíce zasažený okres v zemi,“ řekl.

Aguas Calientes je vstupní branou do pevnosti Machu Picchu. Foto: T. Stěhule

Ačkoli během karantény byla ovlivněna značná část obyvatelstva tohoto okresu, v příštích několika měsících by to mohlo být ještě horší, protože počet návštěvníků se sníží. Počet turistů, kteří dříve přijížděli do Cusca, byl až 5 000 denně. Tomu je díky pandemii konec. „Máme informace od regionálního ředitelství pro zahraniční obchod a cestovní ruch, že v nejlepším případě přijede v průměru 200 turistů denně,“ uvedl Baca.

Dopady na ekonomiku regionu kolem Machu Picchu jsou patrné ve snižování rozpočtu obce Aguas Calientes, která má jinak na celý rok 4 miliony 300 tisíc solů. To způsobilo zastavení několika projektů na zlepšení dopravy v této oblasti. Kromě toho budou minimální příjmy z Tramusy (doprava do archeologického parku Machu Picchu), příjmy z turistů ze vstupů do archeologického parku, termálních lázní a daní, které činily kolem 36 milionů. A to jsou jen minimální odhady.

Ekonomika Aguas Calientes utrpí v důsledku nemoci Covid-19. Foto: T. Stěhule.

Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že komerční zatížení oblasti a samotného Machu Picchu bylo poslední roky enormní a peruánská vláda se snažila všemožnými způsoby omezit příval turistů. Jisté zklidnění situace a „znormalizování“ stavu je proto žádoucí.

Pandemie koronaviru zasáhla Peru citelně. K dnešnímu dni činí počet pozitivních případů COVID-19 více jak 55 tisíc a počet obětí přesáhl 1 500. Vzhledem k velikosti pandemie v zemi, prezident Martín Vizcarra vyloučil možnost, že školy a univerzity letos znovu zahájí výuku. Oproti ČR je rozdíl v tom, že v Peru školní rok začíná v březnu, takže výpadek celého roku bude znát.

Zdroj:

[1] RPP.PE: Machu Picchu: Casi mil negocios a punto de cerrar por causa de la COVID-19. 05.05.2020. Online: https://rpp.pe/peru/cusco/coronavirus-en-peru-machu-picchu-casi-mil-negocios-a-punto-de-cerrar-por-causa-de-la-covid-19-noticia-1263451?ref=rpp

Přečtěte si také:  Na návštěvě u Dámy z Cao

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..