Čtvrtek, 25 dubna, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Byla nalezena kostra ženy z Incké říše

Pozůstatky ženy, která žila před 600 lety v říši Inků, byly nalezeny již před dvěma lety, ale teprve koncem minulého měsíce, po ukončení všech potřebných analýz tento objev archeologové potvrdili. V peruánské Limě skupina dělníků našla pozůstatky ženy, a po analýze archeologickými odborníky potvrdili, že odpovídají mladé ženě ve věku 20 let, která žila přibližně před 600 lety v říši Inků. 

Agentura AFP uvedla, že dělníci hloubili příkop pro instalaci plynovodu v okrese San Juan de Lurigancho, když narazili na kosti. Vědci provedli digitální rekonstrukci tváře ženy, která byla pokřtěna na “Wayaw“, což v kečuánštině znamená “vrba“. Byli také schopni určit, že ženě bylo 20 let a byla vysoká 1,48 metru. Předpokládá se, že zemřela přirozenou smrtí.

Zdroj: [1]

Vedoucí výkopu Cecilia Camargo odhalila, že mohla být přadlena, jako tisíce jiných  Peruánců: „Byla manuálně zručná, když se věnovala tak ušlechtilému dílu, jako je tkaní, s technikami, které se zachovaly dodnes.“ Jedním z testů, které potvrdily její povolání, bylo opotřebení kostí ramen a boků. Byla nalezena ve fetální poloze, pohřbena vedle textilních a jiných dekorativních předmětů, jako je stříbrná brož a náramky z měkkýšů.

Mladá žena, kterou místní obyvatelé nazývají “Dáma ze Sauce“, měla dlouhý obličej, orlí nos a plné rty. Její kostra a osobní věci budou nyní předány ministerstvu kultury, aby mohlo rozhodnout, kde bude archeologický nález vystaven.

“El Sauce bylo centrum věnované zemědělství, zlatnictví a pastýřství, prostor kontroly nad říší Inků,“ řekl nezávislý archeolog Julio Abanto, který pracuje v oblasti, kde byly nalezeny ostatky. “Nález je docela vzrušující, protože je to další jeden kousek, kterým odkrýváme ztracené stránky naší historie,“ uzavřel Abanto.

https://youtu.be/BA3EbZfLyBU

Zdroje:

[1]  Perú: hallan los restos de una mujer que vivió hace 600 años en el Imperio inca. 30.11.2020. Online: https://www.lanacion.com.ar/el-mundo/peru-hallan-restos-mujer-vivio-hace-600-nid2525776

Přečtěte si také:  Přehrada Belo Monte: ekologický zločin století

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..