Pátek, 19 dubna, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
ArcheologieZáhady

Podvodník s údajnou mimozemskou mumií

„Vstupte, dámy a pánové, vstupte a podívejte se na autentickou mořskou pannu, chycenou v jižních mořích! Vstup je pouhých 5 centů! Pouhých 5 centů a poznáte největší zázrak lidské historie.“

Tak nějak by mohla znít řeč Phinease Barnuma, zakladatele nejpopulárnějšího a nejkontroverznějšího cirkusu ve Spojených státech amerických, který na konci 19. století projížděl napříč celou zemí a ukazoval více jak 500 divů, například již zmíněné mořské panny,  opice, ženu starou 200 let a mnoho a mnoho dalších zázraků, které však nebyly ničím jiným něž lží, vytvořenou v mysli tohoto přátelského, ale podvodného podnikatele – šarlatána.

Není přehnané si myslet, že pokud by Barnum byl Peruánec, a žil by v těchto letech, jistě by byl v Andahuaylillas, nejlépe se šekovou knížkou v ruce, aby zakoupil tu „mimozemskou mumii„. Bohužel pro něj a některé další lačné všeho mimozemského, Generální ředitelství pro kulturu (DRC) potvrdilo, že pozůstatky dětí nalezených v regionu Andahuaylillas, jsou z předkolumbovské epochy, jejichž lebky byly deformovány v souladu s tehdejšími tradicemi.

Forenzní antropolog José Pablo Baraybar a genetička María Isabel Quiroga de Michelena naprosto vyloučili jakoukoliv možnost „mimozemského původu“ dětské kostry, protože jak je zřejmé, navzdory deformaci se jedná o lidské bytosti. Antropoložka Elva Torres, vedoucí úřadu fyzikální antropologie DRC Cusco, řekla, že první mumie je kojenec, která má stále pokožku – měkkou tkáň v oblasti krku a hrudi pokrývající páteř, žebra a pravou ruku. Lebka má prstencové deformace a lze vidět stopy deformujících čelních a týlních vycpávek, jakož i stopy po deformaci v temenní části hlavy. Specialistka dále vysvětlila, že v důsledku lebeční deformace, se rozšířily očnicové dutiny a v pravé dutině jsou ještě pozůstatky oční bulvy.

Zubní protéza představuje specifická data týkající se věku dítěte. Druhé stoličky jsou v procesu růstu, který by naznačoval, že jedinec měl tři až čtyři roky. Zmínila, že čelist vykazuje normální stav vzhledem k věku.

Archeolog Domingo Farfán potvrdil, že lebeční deformace byly prováděny malými prkýnky, které se ovazovaly kolem hlavy tkaninou dětem do tří let, v různých městech Tahuantinsuyo, jako ukazatel společenského postavení nebo jako znak náboženské příslušnosti. Připomněl, že podle španělských kronikářů, takové praktiky byly podporovány ještě inkou Manco Capacem.

Renato Dávila, ten který mumii dítěte objevil.

Je jasné, že Renato Dávila Riquelme, který s objevem kostry přišel, se chtěl po vzoru šarlatánů zviditelnit. Dodnes neznáme ani jména tzv. „ruských a španělských lékařů„, která později některá média zmiňovala jako záruku pravdivosti. Není se čemu divit, je ředitelem soukromého muzea Ritos Andinos (Andských rituálů) a návštěvníci jsou potřeba. Při množství památek v Peru, je vždycky dobré vyčnívat z davu.

Přečtěte si také:  Hitler chce být starostou. Lenin mu v tom hodlá zabránit

Je to už pár let starý objev, ale myslím, že je dobré se k němu tady vrátit. Především kvůli tomu, jak rádi mají někteří dospělí lidé pohádky. Tak jsem alespoň jednu takovou uvedl na pravou míru.

Čtěte: 

  • (-r-): Další mumie mimozemšťana? ZaZ, 3.4.2012, Online

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..