Saturday, April 20, 2024
Cestování a Zajímavosti

Sexuální otrokyně v jihoamerických sektách

Počátkem roku 2017 vzbudil mediální zájem případ pohřešované španělské dívky Patricie Aguilar. Teprve devatenáctiletá dívka byla později nalezená v Peru, po boku vůdce latinskoamerické sekty jménem Gnosis. Záležitost tak vyvolala polemiku nad působením různých náboženským skupin v této části světa.

Sekty jsou po celé Jižní Americe velkým problémem, který nemá jednoduché řešení. Také nejednoznačné právní předpisy velmi znesnadňují policejní práci. Skladba místního obyvatelstva dělá z Jižní Ameriky ráj pro sekty typu “New Age”. Ty se často zahalují do hávů různých církví, odnoží katolické církve, atp., což podporuje nárůst jejich oblíbenosti. Velký význam ve verbování hraje i sociální rozložení obyvatelstva, chudoba a nízké vzdělání. Lidé bez vzdělání inklinují k různým pseudonáboženstvím daleko častěji a snáz, než lidé vzdělanější. Ale i lidé vzdělanější nejsou vůči pečlivě zaměřené agitaci sekt vždy imunní. Sám jsem se často divil, jak na malých jihoamerických městech skvěle fungují různé odnože církví, a kolik jich tam může koexistovat vedle sebe.
Místní totiž inklinují k víře a k různým pověrám daleko více, než lidé v Evropě, a tak je pro ně doslova potřebou “někam patřit”. Je to také jejich mentalitou, kdy už od dob předkolumbovských kultur přisuzovali různým úkazům velkou váhu. Takoví lidé, pokud se s nimi  umí pracovat, najdou tu “správnou” víru téměř vždy v nepřeberné nabídce. Možná proto se sektám na druhé polokouli tak daří.

Patricia Aguilar. Zdroj [internet]
Případ Patricie je exemplárním případem dívky, která se v emočně vypjaté době (úmrtí v rodině), setkala s neznámým mužem prostřednictvím sociálních sítí, kde dotyčný vystupoval pod několika falešnými profily, a v tajnosti během pouhých pár let naplánoval celou její cestu, aniž by to její rodiče cokoliv tušili. Aby to bylo vůbec možné, musí oběť splnit určité sociální, ekonomické a duševní faktory. V případě dospívajících dívek je to iluze a potřeba. Není-li to ekonomická potřeba, je to prázdnota lásky a náklonnosti, která vytváří nebezpečný mix. Takový člověk je pak snadnou obětí, vydanou na pospas agresorovi, který jí zdánlivě dává to, co chce. Proto krátce po dosažení svých osmnáctých narozenin dívka odletěla ze Španělska do Peru, aby se zde setkala s vůdcem sekty Gnosis, Peruáncem Félixem Stevenem Manriquem (35).

Rodina zalarmovala španělské úřady se žádostí o pomoc. Avšak policejní experti při vyšetřování těchto záležitostí upozorňují na právní složitost těchto případů, kdy je velmi obtížné přivést dívku zpět. O pár měsíců později byla spatřena v Chile za velmi podezřelých okolností. „Ta dívka byla velmi mladá a vypadala jako zdrogovaná, koktala. Muž, který byl s ní, ji neopustil ani na okamžik, chodil s ní i na toalety, a stěží ji dovolil mluvit,“ řekl velitel letadla, které přistálo dne 18. března 2017 v Santiagu de Chile. Protože ale byla plnoletá, policisté nemohli nic dělat.

Přečtěte si také:  Fenomén Ayahuasca

V zemích, jako je Peru, samozvaní “mesiášové” provozují obvykle nějaký druh podnikání, vztahující se k alternativním léčebným terapiím a zakládají psychologicko-terapeutické skupiny. Manrique si například nechával říkat “princ Gurdjieff” (po vzoru dávného jurodivého mystika ruského původu)[1], a dívkám nařizoval, aby s ním měly sex, a byly mu jinak povolné oplátkou za jeho “duchovní ochranu“. Sám se prohlásil za jednoho ze sedmi „králů stvořitelů“ sekty Gnosis. Jako “polobůh” prý přežije nadcházející apokalypsu a byl prý bohem pověřen, aby znovu osídlil Zemi s vybranými dívkami z jeho harému.

Zátah ve městě San Martín de Pangoa. Zdroj [trome.pe]
Naštěstí počátkem července 2018 spadla klec. Patricia byla policií nalezena v pralesním městě San Martín de Pangoa, v provincii Satipo, společně se dvěma dalšími ženami, které byly podobným způsobem “odloveny” přes Facebook.[2] Celkem tři ženy a pět nezletilých dětí bylo přesunuto do Limy, kde byly umístěny do specializovaného střediska pro péči o děti. Patricia byla nalezena teprve s měsíčním dítětem, které má s Manriquem, a jakmile to úřady dovolí, vrátí se do Španělska.

Zadržený Félix Steven Manrique Gómez (35) a jeho “ženy”. Zdroj [larepublica.pe]
Mezitím Manrique, který vedl apokalyptickou sektu, a byl otcem všech dětí, byl umístěn do cely, a čelí obvinění z trestného činu obchodování s lidmi za účelem sexuálního vykořisťování a nucené práce. Můžeme jen doufat, že úřady v Peru s tím skutečně budou něco dělat a exemplárně ho potrestají. Ale je s tím obvykle problém.

Ve Španělsku se v současnosti ví o přibližně dvanácti dalších případech obdobného typu jako případ této dívky. Podle předsedy organizace SOS Desaparecidos,[3] Joaquina Amilise, asi 14% ztracených ve věku 18 – 24 let skončí v nějaké sektě.[4] Jen ve Španělsku funguje podle tamní policie přibližně 200 – 300 různých náboženských organizací a ani toto číslo není příliš přesné.[5]

Podobné sekty v dnešní době doslova “loví” mladé lidi z celého světa prostřednictvím internetu. Většinou se tím zabývají lidé, které vystihuje dominantní a podmanivá osobnost, kteří velmi snadno manipulují děti. Rodiče by proto měli kontrolovat a zajímat se o to, co jejich ratolesti na internetu skutečně dělají, případně nasadit monitorovací programy a zámky.

Co je sekta Gnosis ?

Toto hnutí vzniklo původně ve II. století našeho letopočtu a vyvolalo první velkou konfrontaci uvnitř křesťanské věrouky. Gnostici naznačovali, že Ježíš učil dvě doktríny: jednu pro obvyklý svět a druhou, skrytou, pro své učedníky. Nakonec byli po bouřlivé diskusi vyhnáni z církve.[6]

Přečtěte si také:  Dopad meteoritu v Carancas

Současná sekta “gnostiků” vznikla v Kolumbii, kde ji v roce 1950 založil Samuel Aun Weor, jako Univerzální gnostické křesťanské hnutí.[7] Tento náboženský vůdce vyjádřil v jedné ze svých knih: „Gnostická církev je neviditelná církev Ježíše Krista. Chcete-li vidět tuto církev, musíte cestovat v astrálním těle a pouze naše hnutí vás může naučit poznat toto tajemství.“[8]

Studium trvá přibližně 4 roky, během kterých se vyučuje filosofie, umění, náboženství a další vědy, to vše ovšem z ezoterického pohledu. Sekta “Gnosis” je rozšířená po celé Latinské Americe.

Jedním z hlavních cílů sekty je “rozpuštění osobnosti”, tedy vytvoření z nově příchozí osoby naprosto poddajnou loutku, podléhající příkazům sekty. Tak tomu bylo i v případě Patricie. V jejích psaných poznámkách se nalezly důkazy o vypuštění – likvidaci ega. Jen v Limě má tato sekta několik domů, kde provozuje své “učení”.

Zdroje:

[1] Georgij Ivanovič Gurdžijev. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Georgij_Ivanovi%C4%8D_Gurd%C5%BEijev
[2] Joven española desaparecida desde 2017 fue rescatada de una secta en la selva del Perú. 05.07.2018. rpp.pe. Online: http://rpp.pe/peru/junin/joven-espanola-desaparecida-desde-2017-fue-rescatada-de-una-secta-en-la-selva-del-peru-noticia-1134321
[3] Asociación SOS Desaparecidos. Online: http://sosdesaparecidos.es/inicio
[4] Así es ‘Gnosis’, la peligrosa secta latinoamericana con unos 150 centros por toda España. lasexta.com. Online: http://www.lasexta.com/programas/mas-vale-tarde/tras-la-pista/asi-es-gnosis-la-peligrosa-secta-latinoamericana-con-unos-150-centros-por-toda-espana_2017021658a5e2ed0cf2d2743dfcf82b.html
[5] Se investiga una docena de casos similares al de la española captada por una secta en Perú. elconfidencial.com. 13.06.2017. Online: http://www.elconfidencialdigital.com/seguridad/investiga-similares-espanola-captada-Peru_0_2946305349.html
[6] Co je křesťanský gnosticismus? gotquestions.org. Online: https://www.gotquestions.org/cesky/krestansky-gnosticismus.html
[7] Samael Aun Weor. Wikipedia. Online: https://en.wikipedia.org/wiki/Samael_Aun_Weor
[8] Sectas de la A a la Z. aciprensa.com. Online: https://www.aciprensa.com/sectas/algunassectas.htm

Tomáš

cestovatel, publicista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.