Friday, April 19, 2024
Archeologie

Se han descubierto huellas humanas a altitudes extremas

Mezinárodní tým archeologů objevil v peruánských Andách lidské sídliště staré více jak 12 000 let, v nadmořské výšce 4 500 metrů. Tím je  toto archeologické naleziště nejvýše osídleným místem pozdního pleistocénu (starší období čtvrtohor), tedy nejstarší objevené místo takto vysoko na celém světě.

Regiony ve vysokých nadmořských výškách patří k těm, které archeologie prozkoumala velmi málo nebo vůbec. Proto se dosud nepodařilo zcela věrohodně vysvětlit, jak mohli v těchto prostředích přežít první lidé. Zatímco někteří odborníci naznačují, že se museli mnoho tisíc let geneticky přizpůsobovat, jiní se domnívají, že rozhodující byly změny životního prostředí, jako úbytek ledovců, které přispěly k tomu, že se tyto regiony staly obyvatelnější.

Podle Kurta Rademakera z University Maine, „studie o lidské adaptaci na extrémní prostředí je důležitá pro pochopení lidské kulturní a genetické kapacity pro přežití.“ Vědci tvrdí, že některá skupina lovců-sběračů dokázala kolonizovat toto vzdálené, nehostinné místo bez stromů, před více než 12 000 lety, navzdory nízkým teplotám, vysokému slunečnímu záření a nízké hladině kyslíku, ve výšce přes 4 000 metrů. To je jen 2 000 let poté, co první lidští osadníci dorazili do Jižní Ameriky.

Důkazem je, že v Cuncaicha, skalním úkrytu se dvěma výklenky ve výšce 4 480 metrů, našli nástroje i zbytky po konzumaci jídla – zvířecí kosti a kořeny. Odborníci se domnívají, že tento úkryt mohl sloužit jako základní tábor. Místo zvané Cuenca Pucuncho ve výšce 4 355 metrů by bylo zase ideálním místem pro specializovaný lov. Na tomto místě archeologové našli 260 různých nástrojů a kamenných artefaktů, jako špičky šípů staré až 12 800 let. Zdejší obyvatelé se věnovali lovu divokých druhů lam – tzv. vikuňí (druh lamy žijící ve vysokých Andách jižního Peru a Bolívie a v severních oblastech Argentiny a Chile), a později chovu alpak a domestikovaných lam.

Objev tak naznačuje, že k lidské adaptaci na extrémně vysoké horské prostředí mohlo dojít mnohem dříve, než se dříve myslelo. Lidská populace v této dosud nejstarší zaznamenané výšce, byla totiž datována až téměř o tisíciletí později. “Místa jako Cuenca Pucuncho ale naznačují, že lidé žijící v pleistocénu se úspěšně přizpůsobili extrémní výšce a byli schopni žít a prosperovat v andské vysočině,” říkají vědci, kteří se studie zúčastnili. [1]

Zdroje:

[1] Na výzkumu se podílelo několik vědeckých týmů  z amerických univerzit v Maine, Arizony, Pensylvánie, Illinois a Connecticutu, dále německé univerzity v Tübingenu a také Kanady.

[2] Otero, L.: Descubren en Perú la ocupación humana más antigua en altitud extrema. Online: https://www.muyinteresante.es/ciencia/articulo/descubren-en-peru-la-ocupacion-humana-mas-antigua-en-altitud-extrema-411414145290

Přečtěte si také:  Starobylá mayská metropole Noh Kah

Tomáš

cestovatel, publicista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.