Friday, April 19, 2024
Archeologie

Kultura Chimú obětovala 140 dětí. Proč?

PERU – V minulých dnech časopis National Geographic zveřejnil podrobnosti o velmi zvláštním nálezu v Jižní Americe, kde se přibližně před 550 lety uskutečnil podivný obětní rituál obrovských rozměrů. Na základě současných vykopávek byly nalezeny kosterní pozůstatky více jak 140 obětovaných dětí!

Tento dětský hromadný hrob byl objeven na severu Peru v lokalitě Huanchaquito-Las Llamas, v okrese Huanchaco, poblíž města Trujillo. Huanchaquito je malá vesnička s poměrně nevýznamnou zástavbou na trase mezi Trujillem a turistickým letoviskem Huanchaco. Nikdy nebyla ničím výjimečná až do tohoto nálezu, který archeology doslova šokoval. Datovaná doba úmrtí (přibližně mezi roky 1400 a 1450 n.l.) spadá do říše Chimů [1], která se v severní části Peru rozvíjela jako nástupnická kultura po kultuře Moche [2]. Kostry byly nalezeny na území tehdejšího hlavního města Chimú – ChanChan [3] a podle archeologů, jde o kostry nejméně 140 dětí ve věku od 5 do 14 let, které byly zjevně rituálně obětovány. Ve větší míře byly pohřbeny otočené směrem na západ, směrem k moři. „Možná, že obyvatelé obětovali bohům to nejdražší, co měla jejich společnost, tedy děti, jež představují budoucnost,” řekl profesor archeologie na Národní univerzitě v Trujillu a šéf vykopávek Gabriel Prieto.

Kromě toho, byly již před tím nalezeny ostatky 200 mladých lam, které byly pravděpodobně obětovány ve stejný den, jako tyto děti. Navíc při rituálu byly obětováni také tři dospělí jedinci. Jeden muž a dvě ženy, kteří byli s největší pravděpodobností usmrceni krátce po rituálu.

Byly nalezeny stopy dospělých sandálů, psů, bosých dětí a mladých lam zachovaných v bahenní vrstvě. “Analýza těchto stop umožní archeologům rekonstruovat celý rituální průvod, zřejmě vedoucí skupinu dětí a lam na místo obřadu. Shromáždili je na jednom místě v centru, kde byli obětováni a pohřbeni. Těla dětí a zvířat nechali prostě v mokrém bahně,“ vysvětlil John Verano z university v Tulane, který na vykopávkách spolupracuje. Dodává, že se jednalo o velmi systematický rituál.

Odborníky i laiky překvapilo množství obětovaných dětí. Dnes těžko můžeme vysledovat pohnutky společnosti, která přistoupila k tak hromadné oběti dětí. Nikdy to nebudeme schopni se současným myšlením pochopit. Můžeme se tomu jen přiblížit. Pravděpodobná varianta může být například oběť bohům, těm, kteří způsobili jev El Niño, ve chvíli, kdy obětování dospělých nebylo dostatečně efektivní a pohroma byla čím dál víc devastující. A nebo jako zastrašení těm skupinám, kteří přestávali věřit v politickou moc Čimuánců. V důsledku jevu El Niño totiž dochází k poklesu rybolovu, velkým záplavám, které mohly také narušit infrastrukturu zemědělských kanálů a způsobit problémy se zavlažováním, rozvrat hodnot a chaos v zásobování, politickou nestabilitu a nepokoje.

Klíčem by mohlo být i tzv. magické myšlení, vlastní všem národům a kulturám – vyvozovat příčinné souvislosti ze zdánlivě nelogických událostí. To znamená, došlo-li například k obětování jednoho dítěte a následné záplavy byly mírné, mohla se přičítat přízeň počasí právě oběti tohoto dítěte. Aby tak záplavy byly i napříště mírné, případně žádné, bylo třeba obětovat ještě více dětí, atd. I to by mohlo být částečné vysvětlení událostí, nicméně i tak je 140 dětí a 200 lam příliš silácké a šokující gesto.

Přečtěte si také:  Zneužívání ayahuascy je ohrožením odkazu předků

National Geographic už oznámil, že bude financovat další výzkumy a o nálezu natočí dokument. Můžeme se tak v budoucnu těšit na podrobnosti na kanále NGC Channel. Co se ale skutečně stalo, jen několik let před invazí Inků, se asi nikdy nedozvíme zcela přesně. I tak budou další informace z oblasti velmi zajímavé.

Zdroje:

[1] Kultura Chimú. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kultura_Chimú
[2] Stěhule, T., Mochikové: Stavitelé hliněných pyramid. 20.01.2017. Online: http://tom-stehule.com/2017/01/20/mochikove-stavitele-hlinenych-pyramid/
[3] Stěhule, T., Chan Chan – největší starověké město světa. 05.01.2017. Online: http://tom-stehule.com/2017/01/05/chan-chan-nejvetsi-staroveke-mesto-sveta/
[4] Sin precedentes en América: el lugar del masivo sacrificio de niños en el antiguo Perú, 30.04.2018. elcomercio.pe. Online: https://elcomercio.pe/peru/la-libertad/precedentes-america-lugar-masivo-sacrificio-ninos-antiguo-peru-noticia-515313

Tomáš

cestovatel, publicista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.