Pátek, 19 dubna, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Palpa poodkryla tajemné poselství

Samotná náhorní plošina je dvakrát větší než Nazca, ale rozmanitost geoglyfů v Palpě je mnohem větší. Stejně jako v Nazce, na náhorní plošině Palpa, drtivá většina obrazů jsou pruhy a čáry, pásy desetkrát širší než čáry a často mají lichoběžníkový konec. Pruhy se rozdělují, mění směr do pravého úhlu, přesunují se do trojúhelníků. Logika starověkých tvůrců tohoto komplexu obrazů zůstává pro moderní badatele nepřístupná.

Kromě toho se komplex Palpa výrazně vyznačuje neobvyklým reliéfem. Pokud je náhorní plošina Nazca obrovskou opuštěnou náhorní plošinou, pak je Palpa tvořena spoustou nízkých kopců, na jejichž pláních a na jejich plochých vrcholcích se táhnou široké člověkem vyrobené pruhy a linie. Vrcholky některých kopců se zdají být jakoby odříznuty obrovským nožem, a jejich povrch je plochý a vyrovnaný.

Palpa. Zdroj: [1]

Na náhorní plošině Palpa jsou pásy, jejíž šířka dosahuje několika set metrů. Stejně jako v Nazce se zde pruhy a čáry kříží a překrývají, což jasně označuje několik různých období tvorby obrazu. Na náhorní plošině Nazca je pouze jedna kresba zobrazující humanoidní stvoření, tzv. „astronaut“. Nachází se na svahu malého kopce a dosahuje výšky 30 m. A v Palpě je asi tucet obrazů lidských bytostí. Jsou vyrobeny různými způsoby a s různým stupněm složitosti a značně se liší velikostí. Všechny kresby humanoidních tvorů jsou umístěny na svazích kopců, nikoli na vodorovném povrchu náhorní plošiny. Humanoidní stvoření mají podivné pokrývky hlavy ve formě klobouků, peří nebo dokonce něčeho podobného zaoblené helmě. Kromě toho je v Palpě známo několik obrázků zvířat: velryby, ptáci podobní kondorovi a různí savci.

Palpa. Zdroj: [1]

Ale to, co odlišuje komplex Palpa od kreseb v Nazce, je přítomnost několika geometrických obrazů, nápadných svou složitostí a matematickou štíhlostí proporcí. Především se jedná o kresbu, kterou místní nazývají „hvězdou“, i když většina tohoto obrazu je podobná tradiční indické mandale. Kresba je složitá kompozice, jejíž autoři se zjevně nesnížili vytvořit nějaký geometrický vzor, působící jako jednoduchá ozdoba. Není pochyb o tom, že tento obrázek nese konkrétní informace zašifrované podle určitého kódu. „Hvězda“ jsou tři kruhy, dva malé a jeden velký střed, vzájemně propojené linie v jedné kompozici, jejíž celková velikost je asi kilometr dlouhá.

Palpa. Zdroj: [1]

Střed kompozice je osmicípá hvězda, která se snoubí ze dvou čtverců překrytých pod úhlem 45 stupňů směrem k sobě. Ve „hvězdě“ je vepsán dvojitý kruh, ve středu vnitřního kruhu jsou dva protínající se obdélníky, které tvoří další čtverec a uvnitř – šestnáct paprskových hvězd. V celé kompozici, na průsečíku složení geometrických tvarů, jsou kulaté otvory, druh značek. A kruhy malých kroužků, které se nacházejí po stranách středu, nejsou vyrobeny čárou, ale řetězy stejných otvorů. Středy těchto malých prstenců zobrazují osmicípé hvězdy. Není pochyb o tom, že kresba „hvězdy“ je jedním z klíčových objektů v celém komplexu Palpa, jen jeho význam zůstává před námi skryt.

Přečtěte si také:  Záhada podzemní říše Inků vyřešena

Palpa. Zdroj: [1]

Další, neméně tajemný obraz, je jen kilometr od „hvězdy“. Místní průvodci tomu říkají „sluneční hodiny“, protože věří, že kresba byla použita k pozorování slunce. Tvrdí, že v určitých dnech, například ve dnech slunovratu, paprsky slunce odráží od povrchu, díky oxidu hlinitému přítomnému na kresbě. Střed kompozice je reprezentován dvojitou spirálou nebo labyrintem, jejíž oscilující linie vedou dvěma směry. Vedle hodin je celá sada pásem a čar, které se ve zdánlivém zmatku kříží. Na jednom konci tohoto obrázku je malý obraz lidské hlavy se dvěma vysokými „rohy“ nebo peřím a pod ním – kroucený had. Obrazy hada nejsou známy nikde jinde v Palpě a Nazce, ale motiv svíjejícího se hada je velmi typický pro starověké indické kultury Peru.

Palpa. Zdroj: [1]

Dalším tajemným obrazem je obdélníkový „stůl“ umístěný na vrcholu nízkého kopce. Skládá se z linií protínajících se jako na šachovnici: 36 příčných a 15 podélných. Tyto čáry nejsou pevné, skládají se z malých obdélníkových otvorů, které jsou tečkované, a tak tvoří tabulku mnoha křížů. Překvapivě je tento obraz ze vzduchu jasně viditelný, protože celý stůl svítí, jako by byl vyroben z břidlicových hornin. Vedle „stolu“ je celý „paprsek“ jemných čar, které překrývají postavu osoby. A na vrcholu čar je obraz kruhu skládajícího se z osmi malých čtverců. To znamená, že tento komplex kreseb byl vyroben neznámými starověkými mistry nejméně ve třech krocích.

Palpa. Zdroj: [1]

Obecně platí, že plošina Palpa je výrazně lepší než Nazca jak v rozmanitosti obrázků, tak ve velikosti. Právě v Palpě bylo objeveno 200 m široké pásmo. Podle některých vědců zde existují linie, které jsou mnohem delší než v Nazce.  Velikost nejdelší z nich údajně dosahuje 23 km!

Palpa. Zdroj: [1]

Peruánský kulturní institut v Limě je v současné době zodpovědný za studium a ochranu komplexu Nazcy, ale nemá dostatek finančních prostředků na provádění rozsáhlého terénního výzkumu. Asi pět let pracuje na náhorní plošině italská expedice, ale rozsah práce nám neumožňuje doufat v rychlé výsledky. Je nutná dlouhodobá integrovaná expedice, schopná nejen měřit obrazy, ale také geologický a archeologický výzkum.

Palpa. Zdroj: [1]

Přes veškerou hojnost hypotéz o původu a účelu geoglyfů v Nazce a Palpě, dnes vědci nejsou o nic blíže k vyřešení tohoto tajemství. Je těžké předpokládat, že tak obrovské množství práce, srovnatelné v měřítku snad jen s výstavbou Velké čínské zdi, bylo vyrobeno s jediným utilitárním účelem. Všechny grandiózní a významné lidské struktury se vždy zabývaly konkrétními úkoly, i když nám dnes s odstupem času nejsou jasné.

Přečtěte si také:  Amautové: tajemná a zapomenutá historie Peru ?

Palpa. Zdroj: [1]

Komplexy Nazca a Palpa se vyznačuje jedním zásadně důležitým rysem, který lze nazvat „podmíněným utajením“. Koneckonců, všechny tyto obrazy lze vidět pouze ze vzduchu, tj. jejich výroba nebyla zaměřena na lidi, kteří v regionu žili.

Palpa. Zdroj: [1]

Tak pro koho? Možná je to jakási obrovská kniha, jejíž tvůrci doufali, že ve vzdálené budoucnosti budou lidé schopni číst zprávy napsané ve všeobecném jazyce matematiky?

Palpa. Zdroj: [1]

Studium tohoto komplexu dále komplikuje skutečnost, že stále neexistují žádné podrobné mapy, které by ukazovaly celý obraz geoglyfů oblasti. Američané použili letecké snímky k vytváření poměrně podrobných diagramů této části náhorní plošiny Nazca, která zobrazuje známé postavy zvířat. Ale podrobné plány celého komplexu, a ještě více, náhorní plošiny Palpa až dosud neexistuje.

Palpa. Zdroj: [1]

Piloti turistických letadel létají na standardních trasách a ukazují turistům nejpozoruhodnější a srozumitelné nesofistikované obrázky. Zároveň sami piloti říkají, že téměř každý rok objevují na náhorní plošině nové geoglyfy. A někteří místní průvodci tvrdí, že dále na východ od Palpy v horách jsou další náhorní plošiny s podobnými liniemi a kresbami, které nikdo z badatelů neviděl a ani neví o jejich existenci. Tato tajemná záhada tak místo řešení poskytuje jen další a další otázky, na které kromě několika hypotéz nemáme odpovědi.

Palpa. Zdroj: [1]

Zdroj:

[1] Геоглифы плато Пальпа: таинственное послание со всеми неизвестными. 05.04.2021. Online: https://zen.yandex.ru/media/lah/geoglify-plato-palpa-tainstvennoe-poslanie-so-vsemi-neizvestnymi-605f42c696354e3b8a38f732

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..