Friday, April 19, 2024
Cestování a Zajímavosti

Enormes reservas de litio descubiertas en Perú

Víte co mají společného družice, kosmické lodě, laptopy, mobilní telefony, kardiostimulátory, digitální fotoaparáty, atomové reaktory, elektrické vozy a antidepresivní léky? Odpověď zní: lithium. V posledních týdnech firma Macusani Yellowcake informovala tisk, že nalezla v Peru údajně největší rezervy lithia na planetě.

Ředitel této společnosti, Ulises Solís, po průzkumu ložiska Falchani v oblasti Puno na jihu země oznámil, že experti firmy odhadli zásoby na asi 2,5 milionu tun “vysoce kvalitního” lithia. Nalezený minerál vykazuje až sedmkrát vyšší kvalitu, než lithium dobývané v Bolívii a Chile! Těžební společnost, jejíž licence dovolila prozkoumat pouze 15% oblasti, proto hledá další investory pro průzkum celé oblasti. Podle ředitele společnosti bude nutné investovat dalších zhruba 800 milionů dolarů. Dále dodal, že v podzemním ložisku nalezli asi 125 milionů liber (56 tisíc tun) uranu.

Lithium se nachází především v přírodních solných slujích, ale také v ropných vrtech, geotermálních polích nebo mořské vodě. Tento minerál má tu výhodu, že je to nejlehčí kov, protože má “polovinu hustoty vody” a má “vynikající vlastnosti” pro vedení tepla a elektřiny.

Minerál Lithia ve své surové podobě. Zdroj [internet]
Solis také uvedl, že ještě letos budou pokračovat ve vrtání a do konce roku 2019 doufají, že budou mít hotovu studii proveditelnosti, potřebnou ke stavbě dolu. Tato oznámení zapadají do série plánů na rozšíření nebo výstavbu nových lithiových dolů na základě předpovědí o budoucí poptávce v automobilovém průmyslu elektrických vozidel, který využívá lithium v ​​autobateriích.

Solis zároveň uvedl, že bude pracovat na získání zákonných povolení, a že jedním z úkolů projektu bude, aby vláda schválila zákon o využívání radioaktivních minerálů v Peru. “Prozatím neexistuje žádná legislativa pro nakládání s uranem, a tak budeme pracovat v tomto směru společně s vládou,” řekl.

Macusani Yellowcake je dceřinou firmou kanadské společnosti Plateau Energy. Projektový ředitel firmy Laurence Stefan v rozhovoru s tiskovou agenturou Andina, poznamenal, že na prozkoumávaném území je pravděpodobně tolik lithia, že by jeho zásoby měly vydržet na více jak 100 let.

V Jižní Americe existují největší zásoby lithia na světě, kolem 58% z celkového počtu, ačkoli některé průzkumy uvádějí tento procentní podíl až 85%. Až dosud největší zásoby tohoto minerálu soustředily Chile, Bolívie, Argentina a část Brazílie.

Uran. Zdroj [internet]
Stefan v rozhovoru dokonce načrtl průmyslový megaprojekt, který by ekonomicky zvedl jižní oblasti Peru. “Pokud Peru vstoupí do klubu výrobců lithia, prvním krokem je postavit rafinérii. V současné době je totiž 90% všech rafinérií v Číně. Proč neuděláme rafinerie v Punu? Pak můžeme lithium z Argentiny, Bolívie a Chile dovézt, vyčistit ho a vyvážet po dobu tří let. Poté si můžeme promluvit s výrobci elektrických automobilů, aby přišli vyrábět svoje bateriové jednotky do Peru,” nastínil odvážné plány do budoucna.

Přečtěte si také:  V Brazílii došlo k zabití Indiánů

Na druhé straně je třeba si uvědomit, jaké zatížení přinese těžba lithia životnímu prostředí. Už nyní způsobuje těžba nerostů, jako je zlato a měď, ekologické problémy, dokonce v několika regionech způsobila havárie se zdravotními následky pro obyvatelstvo. Proto si někteří myslí, a to ne zcela neoprávněně, že by to znamenalo pro tuto oblast ve skutečnosti velkou katastrofu, a to nejen pro Peru, ale také pro sousední země. Uvidíme v budoucnu, jaká technologie bude zvolena, a jak se k celé záležitosti nakonec postaví samotný peruánský stát.

Zdroje:

[1] Hallan en Perú una mina de ‘oro blanco’ que podría ser la más grande del mundo. rt.com. 18.07.2018. Online: https://actualidad.rt.com/actualidad/281960-peru-mina-litio-mas-grande-mundo
[2] Descubrieron la mina de “oro blanco” más grande del mundo en Perú: un enorme yacimiento de litio. infobae.com. 17.07.2018. online: https://www.infobae.com/america/america-latina/2018/07/17/descubrieron-la-mina-de-oro-blanco-mas-grande-del-mundo-en-peru-un-enorme-yacimiento-de-litio/

Tomáš

cestovatel, publicista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.