Friday, June 28, 2024
Archeologie

Laserové mapování odhalilo nejstarší amazonská města postavená před 2500 lety

Archeologové kdysi věřili, že starověký amazonský deštný prales byl nehostinným místem, řídce osídleným skupinami lovců a sběračů. Ale pozůstatky obrovských zemních prací, pyramid a silnic z Bolívie do Brazílie objevené v posledních dvou desetiletích, přesvědčivě prokázaly, že Amazonie byla domovem velkých a složitých společností, dávno před příchodem evropských kolonizátorů. 

Nyní existují důkazy, že jakási společnost – dosud nejstarší – zanechala v regionu svou stopu: Hustá síť vzájemně propojených měst, nyní ukrytá pod lesem v ekvádorském údolí Upano, byla odhalena technologií laserového mapování zvanou lidar. 

Sídla, která jsou dnes popsána v časopisu Science, jsou nejméně 2500 let stará, tedy o více než 1000 let starší, než jakákoliv jiná známá amazonská společnost. 

Přístroj Lidar, který výzkumníkům umožňuje prohlédnout lesem, a rekonstruovat starověká místa pod nimi, „revolucionizuje naše chápání Amazonie v předkolumbovských dobách,“ říká Carla Jaimes Betancourt, archeoložka z univerzity v Bonnu.

Nalezení takové starobylé městské sítě v údolí Upano ukazuje dlouho nepoznanou rozmanitost starověkých amazonských kultur, které archeologové teprve začínají být schopni rekonstruovat. Stéphen Rostain, archeolog z CNRS, francouzské národní výzkumné agentury, začal s vykopávkami v údolí Upano téměř před 30 lety. Jeho tým se zaměřil na dvě velké osady, zvané Sangay a Kilamope, a našel mohyly, organizované kolem centrálních náměstí, keramiku, zdobenou barvou, a vyrytými linkami, a velké džbány, obsahující zbytky tradičního kukuřičného piva chicha. Radiokarbonová data ukázala, že místa v Upano byla osídlena přibližně od roku 500 př. n. l. do 300 až 600 n. l. „Věděl jsem, že máme zjištěno spoustu staveb,“ říká Rostain. “Ale neměl jsem úplný přehled o regionu.” To se změnilo, když ekvádorský Národní institut pro kulturní dědictví v roce 2015 financoval lidarový průzkum údolí. Speciálně vybavená letadla vysílala laserové pulsy do lesa, a měřila jejich zpáteční cestu, čímž odhalila topografické prvky, které jinak pod stromy nejsou vidět. 

Stavby, farmy a silnice jsou o 1000 let starší než předchozí objevy!

Data lidaru umožnila Rostainovi a jeho spolupracovníkům vidět souvislosti mezi osadami, a také odhalila mnoho dalších sídlišť. “Každý den byly Vánoce s novým dárkem,” říká Rostain. Tým identifikoval pět velkých osad a 10 menších na 300 kilometrech čtverečních v údolí Upano, z nichž každá je hustě zaplněná obytnými a obřadními strukturami. Města jsou protknuta obdélníkovými zemědělskými poli, a obklopena terasami na svahu, kde lidé pěstovali plodiny, včetně kukuřice, manioku a sladkými bramborami, nalezenými v minulých vykopávkách. Široké, rovné silnice spojovaly města mezi sebou, a ulice vedly mezi domy a čtvrtěmi v každé osadě. „Mluvíme o urbanismu,“ říká spoluautor Fernando Mejía, archeolog z Papežské katolické univerzity v Ekvádoru.

Přečtěte si také:  Hlášení o prosperitě a zániku říše Caral

Mapa města Kunguints v ekvádorské Amazonii pořízená pomocí lidaru ukazuje starobylé ulice lemované domy. Zdroj [1]
I když vědci zatím nevědí, kolik lidí žilo v údolí Upano, osady byly velké: například jádrová oblast Kilamope pokrývá oblast srovnatelnou velikostí Gízskou plošinou v Egyptě, posetou pyramidami, nebo hlavní třídou v Teotihuacánu v Mexiku. Rozsah úpravy krajiny Upano konkuruje „zahradním městům“ klasických Mayů, říkají autoři. A to, co bylo dosud objeveno, „je jen špičkou ledovce“ toho, co lze nalézt v ekvádorské Amazonii, říká Mejía.

Síť silnic, spojujících lokality Upano naznačuje, že všechny existovaly ve stejnou dobu. Jsou o tisíciletí starší, než jiné amazonské společnosti, včetně Llanos de Mojos, nedávno objeveného starověkého městského systému v Bolívii. Města v údolí Upano byla hustší a propojenější než místa v Llanos de Mojos, říká Rostain. „Říkáme ‚Amazonia‘, ale měli bychom říkat ‚Amazonias‘“, abychom zachytili starověkou kulturní rozmanitost regionu, říká. Podrobnosti o každé kultuře se však stále objevují.

Obr. Letecký pohled na komplex hliněných platforemVelký komplex hliněných plošin v Nijiamanch, jedné z městských sídel v údolí Upano. Foto STÉPHEN ROSTAIN

Lidé v údolí Upano i v Llanos de Mojos byli farmáři, kteří stavěli silnice, kanály a velké občanské nebo slavnostní budovy. Ale „Začínáme chápat, jak tato města fungovala,“ včetně toho, kolik lidí v nich žilo, s kým obchodovali, a jak jim vládli, říká Jaimes Betancourt, který zkoumá Llanos de Mojos.

Je tedy příliš brzy srovnávat města Upano se společnostmi, jako jsou Classic Maya a Teotihuacan, které byly „mnohem složitější a rozsáhlejší,“ říká Thomas Garrison, archeolog a geograf na University of Texas v Austinu, který se specializuje na přístroj lidar, a nebyl zapojen do této práce. Přesto říká: “Je úžasné, že na naší planetě stále můžeme dělat tyto druhy objevů a nacházet nové komplexní kultury ve 21. století.”

Zdroje:

[1] Laser mapping reveals oldest Amazonian cities, built 2500 years ago | Science | AAAS Online: https://www.science.org/content/article/laser-mapping-reveals-oldest-amazonian-cities-built-2500-years-ago 

 

Tomáš

cestovatel, publicista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.