Monday, September 16, 2024
Historie

Záhadná kultura Mocha

Na začátku naší éry se rozvíjela na severu Peru civilizace Moche nebo také Mochica.

Postupně rozšířila svůj vliv na území podél oceánského pobřeží v rozsahu 150 mil. Indiáni Moche vybudovali celý metalurgický komplex, stavěli monumentální budovy a paláce z cihel vysušených pouze na Slunci a vytvořili unikátní kulturu.

Přepych, kterým se obklopovalo panstvo tohoto starého státu, současné badatele zaráží. V jedné ze čtyřiceti obrovských pyramid odkryli archeologové pod vedením významného norského cestovatele a badatele velkolepé pohrebiště, ve kterém se našlo mnoho zlatých masek a šperků zhotovených velmi dovednými mistry. Kromě toho se našlo mnoho unikátního nádobí s realistickými portréty tehdejších panovníků. Je charakteristické pouze pro kulturu Moche.

Přepychové pohřebiště dostalo název Popeliště vítěze Sipana. Zdálo by se, že dnes je Peru po délce i šířce celé rozryté archeology a už se nemohou objevit žádná velká překvapení. A přesto v roce 2001 našel americký výzkumník Christopher Donnan v údolí Jequetepegue několik hrobů, vlastně několik miniaturních mauzoleí.Před každým byl nevelký měděný pomník věnovaný zemřelému.

Když Donnan otvíral prvý hrob, očekával, že uvidí lidské kosti, ale v šeru se mu naskytl nejprve pohled, při kterém si myslel, že má před sebou záhadné stvoření. Když ale do hrobu proniklo denní světlo, archeolog pochopil, že se dívá do inkrustovaných očí zlaté masky. V dalších hrobech se také našly jen podivné masky. Když účastníci expedice zkoumali svůj nález, shodli se na tom, že nejvíce se podobají našim představám mimozemšťanů. Ale podivné nebylo jen to. Je známo, že indiáni Moche byli vysocí asi jeden a půl metru. Ale skelety, objevené v hrobech, patřily lidem vysokým více než 1,8 metru.
Zanedlouho objevila jiná skupina amerických archeologů na jednom horském svahu nad pobřežím Peru další pohřebiště.

Našli zde ostatky pouze mladých, asi dvoumetrových mužů. Učenci nyní stojí před otázkou, kdo to byl a proč museli zemřít ve věku kolem dvaceti let. Je možné, že to byli vojáci, kteří padli v bitvě? Kromě zlatých masek a šperků leželo v hrobě mnoho nádobí ve tvaru lidských hlav, které zřejmé představovaly svérázné sochařské zpodobnění vládců. Zajímavá zvláštnost keramiky kultury Moche spočívá v tom, že obsahuje erotické scény, a to nejen v obrazech. Lechtivé scénky najdeme i na vázách, sklenicích, pohárech, v jakých indiáni uchovávali vodu a chicho — slabý alkoholický nápoj ze zeleně kukuřice.

V hrobech gigantů bylo objeveno velké množství takového nádobí, včetně zpodobnění soulože. Zatímco původ osob je nejasný, vysvětlení zvláštního nádobí se nabízí celkem jednoduché — možná se pozůstalí tímto způsobem snažili nahradit pohřbeným to, čeho příliš nestihli v běžném životě.

Přečtěte si také:  Skrytý jazyk starověké Kolumbie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.