Saturday, May 11, 2024
Cestování a Zajímavosti

Dopad meteoritu v Carancas

Na peruánské straně u městečka Puno se nachází území, zvané Carancas, které leží velmi blízko u hranice s Bolívií. Před dvanácti lety sem dopadl z nebe meteorit. Jeho dopad na zem vytvořil kráter o průměru 30 metrů, spálil kolem dokola zem, a poté, co se rozpadl na několik částí, ty se rozletěly různými směry. Dopad meteoritu nebyl bez následků, a vyvolal mezi obyvatelstvem celou škálu symptomů.

Bylo 15. září 2007, když se nad peruánskou částí hranice z ničeho nic ozval šum přecházející v lehce hvízdavý zvuk. Místní obyvatelstvo v tu chvíli mělo čest spatřit na obloze výjimečný úkaz.

Silně zářící ohnivá koule s kouřovým ohonem, byla viděna pouhých tisíc metrů nad zemí. Následně, přesně v 11:40:14 peruánského času (16:40:14 GMT) dopadl meteorit do měkké půdy v oblasti Carancas. Jeho náraz způsobil menší zemětřesení a vytvořil 4,5 metru hluboký kráter, s viditelně spálenou zemí kolem místa nárazu.

Naštěstí, vzhledem k řídce zalidněné lokalitě dopadu, to nezpůsobilo větší škody. Došlo pouze k poškození jedné malé budovy, vzdálené asi 120 metrů od místa nárazu. Snad jen hluk a výbušný náraz vedl zprvu Peruánce k domněnkám, že odvěký rival, Chile, zahájilo útok.

Dopadem byla poškozena část blízké stavby. Zdroj [4]

Po nárazu se na místo dopadu seběhlo několik stovek místních obyvatel, aby se podívali, co se vlastně stalo. Někteří měli zprvu dokonce za to, že se jednalo o havárii letadla.

Nicméně brzy nato se zvýšil počet lidí, kterým se začalo zhoršovat zdraví, a tak vláda musela v důsledku těchto onemocnění na místě postavit zdravotnické stany. Pacienti byli léčeni na různá kožní poranění, nevolnost, bolesti hlavy, průjem a zvracení. Byla také zaznamenána smrt dobytka v okolí.

Místní úředník Marco Limache tehdy řekl, že se kráter “naplnil vroucí vodou a kolem něj ležely kousky horniny a popela.” Zároveň podotkl, že z kráteru unikají páry, které dráždí oči a sliznice v nose a ústech.

Bylo zakázáno pití vody z místních vodních zdrojů, kvůli obavám z kontaminace. Avšak už čtyři dny po dopadu meteoritu, nevysvětlitelná nemoc ustoupila a většina “nakažených” hlásila zotavení. Co způsobilo tuto podivnou reakci?

Je známo, že podzemní vody v oblasti obsahují sloučeniny arsenu, a tak se dodnes všeobecně předpokládá, že onemocnění bylo způsobeno otravou tímto kovem, když se lidé nadýchali páry z kontaminované vody.

O dva dny později peruánští vědci potvrdili, že skutečně došlo k pádu meteoritu, tedy že jde o výjimečnou, ale zase nikterak záhadnou geofyzikální událost, čímž se trochu utišily rozšířené spekulace. Odborníci přesto považují dopad za neobvyklý, a uvedli, že před rozbitím byl meteorit nejméně 3 m velký.

Přečtěte si také:  Jak se slaví jihoamerické Dušičky?
Místo dopadu. Zdroj [4]

Podezření na příčinu

Vědci původně vyloučili záření jako příčinu nemoci. Renan Ramirez z Institutu pro jadernou energii Peru uvedl, že špatné zdravotní stavy pacientů by mohly být způsobeny sírou, arzenem nebo jinými toxiny, které se mohly roztavit v extrémním teple, vyprodukovaném meteoritem při dopadu.

Odborníci později zjistili, že se jednalo o tzv. chondritický meteorit, což je druh kamenného meteoritu, který vzniká nahromaděním prachu mateřské mlhoviny, jde tedy o tzv. kosmický sediment. [1] Další výzkumy však vedly k závěru, že obsah arzenu v podzemních vodách se nelišil od obsahu místních zásob pitné vody, a že hlášené onemocnění bylo pravděpodobně způsobeno vypařováním troilitu.[2]

Vzhledem k tomu, že lokalita nárazu je ve vysoké nadmořské výšce – více než 3 800 m n.m, meteorit by pravděpodobně nebyl zpomalen tak, jako obvykle při průchodu hustší nižší atmosférou Země. Většina velkých meteoritů se při průchodu atmosférou ohřeje natolik, že se před nárazem zbaví některých částí. Později bylo potvrzeno, že meteorit obsahoval velké množství železa, a má magnetické vlastnosti, společné pro podobné kovové předměty, což přispělo k jeho schopnosti udržet teplo při vstupu do atmosféry.

Zdroje:

[1] Chondrit. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Chondrit

[2] Troilite. Wikipedia. Online: https://en.wikipedia.org/wiki/Troilite

[3] El meteorito que dejó un forado en Puno hace 11 años. elcomercio.pe. 31.01.2018. Online: https://elcomercio.pe/peru/puno/meteorito-dejo-forado-puno-11-anos-noticia-493390

[4] Foto: Meteorite fall at carancas, Chucuito, Peru. http://www.meteorite-recon.com/home/meteorite-documentaries/carancas-meteorite

Tomáš

cestovatel, publicista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.