Friday, April 19, 2024
Archeologie

Velká peruánská zeď 

Existují zajímavá, ale pro veřejnost prakticky neznámá místa, která nejsou označena v žádné turistické příručce. Jednou z nich je takzvaná Velká peruánská zeď. Popisek často zmiňují řeku Fortalezu, ve skutečnosti jde ale o řeku Santa, a proto je známá i jako „Muralla del Santa“.

O tomto objektu nejsou téměř žádné informace. Co je o tom známo? V roce 1931 jakýsi dosud neznámý výzkumník Robert Shippi spatřil z letadla dosud neznámou ohromující stavbu – dlouhou zeď nebo silný obranný val. Co se s tímto objevem stalo? Byl to omyl? 

Nikoli. Takový objekt skutečně existuje a není malý – je dlouhý několik desítek kilometrů! Ve své době tzv. „Velká zeď Chimú“. Němec Hans Horkmeimer (1950 a 1965) se domníval, že jde o cestu, která začala severně od Chimbote a která směřovala do vnitrozemí překračující rokle na pravém břehu řeky Santy a vedla více než 60 kilometrů.

Šlo o předhispánské silnice v Peru. Jistě, stále existují, i když se ztrácí. Fotografie ukazuje sektor, který protíná potoky na sever od Chimbote a ve výšce 195 metrů nad mořem. Lze se k němu dostat přes 1,5 km vzdálené městečko Huacacorral.

obrazovka z google.cz/maps
obrazovka z google.cz/maps

Podle vědců je tato zeď dlouhá asi 80 kilometrů! Byly tam stopy věží a hradeb.

obrazovka z google.cz/maps

Je zřejmé, že starověké civilizace národů Jižní Ameriky používaly při budování obranných struktur mnohem komplexnější a rozsáhlejší technická řešení, než se dříve myslelo.

Přečtěte si také:  Peru: Nahradí kokain opět produkci kakaa?

Tomáš

cestovatel, publicista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.