Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

NASA našla zvláštní anomálii uprostřed Atlantiku

Satelit Suomi NPP, americké kosmické agentury NASA objevil neobvykle teplé místo pouhých několik set kilometrů východně od brazilského pobřeží. NASA nedávno tento unikátní satelitní snímek pořízený 14. července 2017 zveřejnila.

Na fotografii, která ukazuje část oceánu několik set kilometrů východně od brazilského pobřeží, můžete vidět izolovanou červenou tečku, která naznačuje, že označená oblast je neobvykle teplá, známá též jako „tepelná anomálie“.[1]

Fotografie s anomálií vpravo dole. Zdroj: [1]
Fotografie s anomálií vpravo dole. Zdroj: [1]

Infračervený snímač viditelných snímků Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) družice Suomi NPP, detekuje každou noc tisíce těchto anomálií. Většina z nich je ovšem způsobena požáry.

„Ale samozřejmě, že v oceánu není žádný oheň,“ řekla ve svém prohlášení Patricia Oliva, vědecká pracovnice z Univerzity Mayor v Chile, která se podílela na vývoji algoritmů pro detekci požáru technologie VIIRS.

Výrony zemního plynu jsou někdy touto technologií zjištěny, nicméně se vyskytují pouze v mělkých vodách poblíž pobřeží. Podobně může být vulkanická aktivita označena jako anomálie, ale v blízkosti červené tečky na mapě nejsou žádné sopky.

Ukazuje se, že vysvětlení je spojeno s mnohem větší záhadou. „Téměř určitě je to SAMA,“ řekla Oliva, když se zmínila o magnetické anomálii v jižním Atlantiku. SAMA je oblast, ve které je jeden z tzv. radiačních Van Allenových pásů planety blíže k povrchu, sestupně do výšky asi 200 kilometrů.[2] Tyto pásy jsou oblasti nabitých energetických částic, z nichž většina pochází ze Slunce, které jsou zachyceny a udržovány kolem planety magnetickým polem. Magnetická anomálie znamená, že v této oblasti Atlantiku jsou družice, které prolétávají nad povrchem, vystaveny působení zvýšené úrovně záření.

Zdroje:

[1] A Fire in the Middle of the Atlantic Ocean? nasa.gov. 14.07.2017. Online: https://earthobservatory.nasa.gov/images/144141/a-fire-in-the-middle-of-the-atlantic-ocean

[2] Van Allenovy pásy. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Van_Allenovy_pásy

[3] ¿Un incendio en el océano? La NASA halla una extraña „anomalía térmica“ en medio del Atlántico. rt.com. 3.11.2018. Online: https://actualidad.rt.com/actualidad/294390-incendio-oceano-nasa-anomalia-termica-atlantico

Přečtěte si také:  Legendy o tvorech machukuna

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..