Středa, 3 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Posvátná andská geometrie

Ač se to může zdát překvapivé, geoglyf „La Estrella“ neboli Kříž z Palpy je autentickým a původním plánem Velké pyramidy, a to jak svými rozměry, tak proporcemi. Kříž z Palpy je rozvinutím objemu tvořeného hranolem nebo krychlí na rovině. V rozvinutí tohoto geometrického útvaru se objevuje kříž se čtyřmi stejnými rameny. Kříž je tvořen řadou obdélníků, které jasně ukazují jeho těsnou souvislost s krychlí, neboť je snadné si uvědomit, že rozložením šesti stěn krychle nalezneme symetrický kříž.

A naopak, z kříže můžeme snadno sestavit krychli. Rozměry obdélníků, naměřené na leteckých snímcích nám však umožňují pozorovat, že se nejedná přesně o krychli, ale spíše o hranol, který je zploštělou krychlí. Nyní je „Archimédův hranol“ právě zploštělou krychlí tak, že podíl dělení délky obvodu podstavy výškou, nám dává číslo pí. Číslo Pí v Palpě přímo spojuje hranol s Velkou
pyramidou, která rovněž vychází z Archimédova hranolu. První prohlídka kříže z Palpy ukazuje, že ramena kříže jsou uprostřed rozdělena čarou. Vzniká tak dvanáct obdélníků, čtyři uprostřed a osm po stranách, a je vidět, že prostřední obdélníky jsou větší než boční.

Právě z tohoto důvodu, pokud kříž vystřihneme na kus kartonu, získáme zploštělou krychli. A pokud vedle krychle kříže z Palpy umístíme polokouli, povrch této polokoule se rovná povrchu čtyř bočních stěn krychle. Obvod, určený výškou krychle je tedy reprezentativní pro oběžnou dráhu Země. To platí i pro obvody objevující se na kříži z Palpy, které tak mohou mít geodetický význam.

Zdroj: https://www.facebook.com/peruconoceloo
Více zde: http://www.esascosas.com/la-cruz-palpa/

Přečtěte si také:  Bude vyzvednuto zlato z nacistické lodi?

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..