Friday, April 19, 2024
Historie

Nezdařené atentáty na Fidela Castra

Studená válka nebyla jen dobou hluboké nedůvěry mezi Východem a Západem, ale také mezi starými a novými, konzervativci a liberály, kapitalisty a socialisty. Nejdůležitější událostí tohoto konfliktu byla kubánská raketová krize, když obě strany dosáhly k samému počátku jaderné války. Americká CIA se zoufale snažila minimalizovat komunistický vliv na západní polokouli a tak vynaložila mnoho úsilí na zavraždění kubánského diktátora Fidela Castra. Dnes se podíváme na to, jak skutečné byly tyto pokusy, protože různé historie zaznamenávají radikálně odlišné charakteristiky toho, co se opravdu stalo.

V závislosti na zdroji, kterému budete věřit, CIA se připisuje minimálně 8 pokusů o atentát na Fidela Castra. Nicméně, existují i zdroje hovořící o těžko uvěřitelném číslu – 638 pokusech zavraždit vůdce kubánské revoluce! Toto druhé číslo bylo zpopularizováno v dokumentárním filmu, nazvaném “638 Ways to Kill Castro,” který  vysílala v roce 2006 britská televize BBC. Na základě toho byla v roce 2010 natočená osmidílná minisérie s názvem “Ten, kdo musí žít.” Je skutečně možné, že CIA zvládla obrovský počet pokusů o vraždu, a podařilo se jim všechno utajit?

Díky dobrým zdrojům se teď trochu podíváme na těch osm prvních ověřených případů. Hodně z toho, co víme o skutečném úsilí zavraždit Castra, pochází ze zpráv církevního výboru, založeného americkým senátem, který vyšetřuje zneužívání amerických zpravodajských agentur, jako tomu bylo například prostřednictvím programu Cointelpro.[1]

Zpráva výboru, publikovaná v roce 1976, zabrala sedm svazků přepsaných odposlechů, a dalších šest knih závěrečné zprávy. Součástí toho byla i předběžná zpráva, která vydala celkem na 349 stran – a to je ta, která nás zajímá. Její název zní “Údajné atentáty, zosnované na zahraniční vůdce.”

V rámci tohoto šetření se Kuba dotazovala, co vědí o pokusu o atentát na Fidela Castra. Ze zprávy vyjímáme:

V srpnu 1975 dal Fidel Castro senátoru George McGovernovi seznam čtyřiadvaceti údajných pokusů na jeho vraždu, do kterých, jak Castro tvrdil, byla CIA zapojena. Výbor předal tento seznam agentuře CIA a požádal ji, aby se k těmto obviněním vyjádřila. Čtyřstránková odpověď CIA dospěla k závěru:

“Stručně řečeno, incidenty popsané v Castrově zprávě podle vyšetřovacích spisů ukazují, že CIA se v patnácti případech ničeho nezúčastnila: tudíž nikdy neměla kontakt s uvedenými osobami, nebo s nimi nebyla ve spojení v době údajného incidentu. Ve zbývajících devíti případech, CIA měla operační vztahy s některými ze zmíněných osob, ovšem nikoliv za účelem vraždy. Ze zkoumaných případů nebylo zjištěno nic, co by mohlo doložit obvinění, že CIA zaměřovala své agenty na odstranění Castra.

Přečtěte si také:  Záhadné ruiny v peruánské džungli

Výbor nenalezl žádné důkazy o tom, že se CIA podílela na pokusech zavraždit Castra, které byly vyjmenovány v obvinění, které Castro předal senátoru McGovernovi.

Ale zatímco CIA odmítla zapojení do Castrem předložených dvaceti čtyř případů, poskytli také detailní informace k těm osmi případům, ve kterých se skutečně pokoušely Fidela Castra zabít. Vy si dnes můžete přečíst všechny podrobnosti, uvedené ve zprávě:

Pokus č. 1

V červenci 1960 se kubánský informátor dohodl, že zajistí nešťastnou dopravní nehodu a doufejme, zabije “top tři vůdce” – další dva jsou pravděpodobně Ernesto Che Guevara a Raúl Castro. Platba byla dohodnuta na 10 000 dolarů plus vysokoškolské vzdělání pro jeho dva syny. Kubánci však nikdy neměli jasnou příležitost připravit nehodu a tak byl plán zrušen.

Pokus č. 2

V srpnu 1960 byla připravena krabička doutníků s letální dávkou botulotoxinu, která byla předána neidentifikované osobě, která měla působit jako zprostředkovatel. Ovšem nikdy nebyl zaznamenán žádný záznam o doutnících, které byly Castrovi dány.

Pokus č. 3

V srpnu 1960 CIA uzavřela smlouvu se soukromým detektivem Robertem Maheuem, který najal zločince Johna Rosellia, aby zavraždil Castra za 150 000 dolarů. Roselli byl součástí skupiny provozující hazardní hry, která fungovala v Las Vegas a v Havaně, takže měli k dispozici prostředky i motiv k provedení práce. Bylo rozhodnuto, že najmou pěknou dívku, aby vzala pilulky s jedem, obsahujícím botulotoxin, a vhodila je do Castrova nápoje. Prášky pak byly připraveny a dodány na Kubu. Do dubna 1961 se uskutečnily dva pokusy, ale zdá se, že nikdo neměl příležitost vhodit pilulky do Castrova nápoje.

Pokus č. 4

O rok později se stejná skupina pokusila o vraždu znovu, tentokrát poskytla 5 000 dolarů na nákup zbraní a dalšího vybavení. Byl vybrán tříčlenný tým Kubánců, aby pronikl k osobní ochrance Fidela. Muži se tam ale nikdy nedostali a tvrdili, že “podmínky nebyly příznivé”.

Pokus č. 5

Začátkem roku 1963 dostal někdo další nápad, vyložit exotickou mušli výbušninami a umístit ji na mořské dno, kde se Castro často potápěl. Avšak oddělení technických služeb CIA tuto myšlenku odmítlo jako nepraktickou, a tak se nikdy nezrealizovala.

Pokus č. 6

V lednu 1963 plánoval diplomat James Donovan setkat se s Castrem, a darovat mu potápěčský oblek. CIA připravila oblek, kontaminovaný speciálními houbami, a dýchacím přístrojem, ve kterém byly bakterie tuberkulózy. Donovan však s plánem nesouhlasil, a dal Castrovi čistý oblek.

Pokus č. 7

Ke konci roku 1963 kubánský úředník s kódovým označením AM / LASH, nabídl CIA pomoc při plánování Castrovy vraždy. Bylo mu nabídnuto pero, napuštěné jedem Blackleaf-40 (insekticid na bázi nikotinu), kterým by mohl Castra náhodou škrábnout, ale AM / LASH považoval pero za příliš hloupý a nespolehlivý nápad, a proto odmítl.

Přečtěte si také:  Argentina: Skryté nacistické tajemství

Pokus č. 8

I když první pokus nevyšel, AM/LASH byl stále svolný k tomu, zlikvidovat Castra, ale jen z bezpečné vzdálenosti, pomocí odstřelovací pušky s tlumičem. Byla vypracována nová smlouva, ale CIA dostala brzy podezření na záměry osoby  AM/LASH a přerušila s ním veškerý kontakt.

Ani jeden z pokusů o atentát nedošel konce cesty.

Všech osm z nich bylo prováděno pod záštitou větších programů, které měly oficiální povolení, s kódovými jmény, jako jsou ZR/RIFLE, Operation Mongoose a Operation 40.

Takže – jak jsme došli z dvaceti čtyř pokusů o atentát na pouhých osm pokusů? A kde se vzalo číslo 638? Na první pohled je jasné, že v tom něco nehraje. Existuje osoba, která stojí za tímto příběhem. Jmenuje se Fabián Escalante, narozený v Havaně v roce 1940 nebo 1941, jako Fabián Escalante Font. Všude v západním tisku, kde bylo jeho jméno uvedeno, figuruje jako bývalý šéf kubánské zpravodajské služby, který osobně chránil Fidela Castra před útoky CIA.

Od svého odchodu do důchodu Escalante píše knihy o teoriích spiknutí.

Stal se známým díky tvrzení, že John F. Kennedy byl zabit mafií z Chicaga na rozkaz CIA, což, jak prohlašuje, prokázali kubánští agenti, kteří infiltrovali proticastrovskou mafii v Miami.

Přestože se většina knih Escalanteho zaměřila na spiknutí proti JFK, je to jeho kniha “638 způsobů, jak zabít Castra,” která posloužila jako zdroj k filmu BBC. Pravděpodobně by to mělo být spolehlivé číslo, protože Escalante byl vedoucím kubánské tajné služby. Jenže ….

Nikde nelze najít jakoukoliv stopu a potvrzení toho, že  generálmajor Fabián Escalante skutečně existuje. I když se uvádí, že byl vedoucím kubánského Centra pro bezpečnostní studie, které vzniklo v roce 1993, žádná taková agentura ve skutečnosti neexistuje, ani vládní, a ani nevládní. Její personální složení se skládá pouze z něj samotného a nikoho jiného. Vzhledem k obtížnosti ověřování informací z Kuby se to sice nedá považovat za spolehlivou informaci, ale lze se spokojit s tím, že historie pana Escalanteho je buď úplně vyrobená, nebo alespoň hrubě přehnaná. Castro dal Spojeným státům seznam čtyřiceti pokusů, o kterých věděl, a CIA přiznala pouze osm, na kterých se skutečně podíleli, a které také zveřejnili. A teprve poté, co byly pokusy zveřejněny, Escalante použil tyto události do svých knih a prohlásil, že je odhaluje právě jen on. A to na základě tvrzení, že byl významnou osobou v kubánském vedení.

A co ostatních 630 pokusů? V podstatě všechno, co se na Kubě stalo během několika posledních desetiletí, mohlo mít – s trochou kreativní extrapolace – za následek poškození nebo odstranění Castra. Je to potvrzující předpojatost z mysli spikleneckého teoretika, který se snaží ospravedlnit předvídané závěry.

Přečtěte si také:  {:cz}Guatemalská džungle odhalila mayskou megapoli{:}{:es}La selva guatemalteca revela una megápolis maya{:}

Není divu, že mnoho Kubánců přijímá konspirační teorie, které mají vládu USA jako antagonistickou – samozřejmě kubánci mají spoustu dobrých důvodů podezřívat Spojené státy.

A vzhledem k přiznaným osmi pokusům USA zavraždit Castra – což je mnohem víc než jen “teorie” – je dobré vědět,  že Kubánci nemusí úplně věřit upřímnosti CIA, a tak se toto číslo může bát ve skutečnosti daleko vyšší – třeba i těch 638 pokusů…

Zdroje:

[1] Dunning, B.: 5 Conspiracy Theories that Turned Out to Be True… Maybe? 27.5.2014. Online:  https://skeptoid.com/episodes/4416

[2] Belon, D. Summary of Facts: Investigation of CIA Involvement in Plans to Assassinate Foreign Leaders. Washington, DC: Central Intelligence Agency, 1975.

[3] Carroll, C. “Fidel Castro TV series charts 638 assassination attempts.” The Guardian. Guardian News and Media Limited, 10 Mar. 2010. Web. 15 Jan. 2019. Online:https://www.theguardian.com/world/2010/mar/10/fidel-castro-television-assassination-attempts

[4] Church, F., et. al. Alleged Assassination Plots Involving Foreign Leaders. Washington, DC: US Government Printing Office, 1975. 71-180.

[5] Escalante, F. CIA Targets Fidel: Secret 1967 CIA Inspector General’s Report on Plots to Assassinate Fidel Castro. Melbourne: Ocean Press, 1996.

[6] Harman, J. Report on Plots to Assassinate Fidel Castro. Washington DC: Central Intelligence Agency, 1967.

[7] Martin, D. “The CIA’s Loaded Gun.” The Washington Post. 10 Oct. 1976, Newspaper: C1.

[8] Dunning, B.: Killing Castro. 22.1.2019. Online: https://skeptoid.com/episodes/4659

Tomáš

cestovatel, publicista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.