Friday, April 19, 2024
Archeologie

Jak alkohol pomohl udržet první andské imperium u moci

Před tisíci lety se táhla napříč celým Peru říše Wari. Byla obrovská, asi 1380 kilometrů podél pobřeží Peru. Pro srovnání – pokrývala oblast dnešního východního pobřeží USA, od New Yorku k Jacksonville na Floridě. Trvala 500 let, od roku 600 do 1100 n.l., tedy daleko předtím, než byla nakonec pohlcena Inckou říší.

500 let trvání je poměrně dlouho na to, aby taková říše zůstala pohromadě. Archeologové zkoumají zbytky kultury Wari (nebo jinak nazývané Huarijské kultury), aby zjistili, co ji dodávalo impuls a zachovávalo celistvost. Zdá se, že nová studie přinesla důležitý faktor, který by mohl pomoci tuto skutečnost objasnit. Klíčem k udržení takové říše byly pravděpodobně stálé dodávky piva!

Zdá se, že byly použity jen přísady, které lze vypěstovat i v suchém prostředí. Další místní zdroje důležité pro vaření piva chicha umožnily, že pivo mohlo proudit i v těžkých časech. Spolehlivé dodávky piva vyrobeného z bobulí pepře tak mohly pomoci udržet první andskou říši po celá staletí.

“Nově provedená studie nám pomáhá pochopit, jak mohlo pivo udržovat při životě složité politické organizace,” říká Ryan Williams, přidružený kurátor, antropolog z Fieldova muzea v Chicagu a také hlavní autor nové studie v oblasti udržitelnosti. “Byli jsme schopni aplikovat nové technologie, abychom zachytili informace o tom, jak se vyrábělo staré pivo a co pro společnost znamenalo v minulosti.”

Huarijská kultura vařila lehký, kyselý druh piva chicha, který příležitostně pili, ale který také hrál základní roli v rituálních obřadech a při politických shromážděních, kdy ho na znamení úcty nabízeli svým předkům,” řekla spoluautorka studie Donna Nash, archeoložka na univerzitě v Greensboro, v Severní Karolíně.

Před téměř dvaceti lety objevil Williams s Nashovou a jejich tým starověký Huarijský pivovar v Cerro Baúl v horách jižního Peru. „V některých ohledech zařízení fungovalo stejně jako dnešní minipivovary. Byl tam dům, ve kterém se připravovala produkce, dále varna a taverny byly hned vedle,“ vysvětlil Williams a dodává, že chicha byla po uvaření vhodná k pití jen asi týden, takže se nemohla rozvážet na různá místa v říši a lidé museli do “pivovaru” přijít sami.

Při oslavách a svátcích v Cerro Baúl, místní elity tento nápoj pily z metr vysokých keramických nádob, zdobených obrazy předků a mrtvých vládců říše Wari. Lidé tak možná díky pití chichy potvrzovali svou věrnost a skládali tím poctu starým pánům Wari, což je událost, která by mohla být tím pojivem, které drželo říši pohromadě.

Aby bylo možné se dozvědět více o roli nápoje chicha v říši Wari, vědci analyzovali keramické hrnce, nalezené ve starobylém pivovaru v Cerro Baúl. K analýze použili speciální lasery a hmotnostní spektrometry, aby mohli zjistit složení varných i uskladňovacích nádob, jakož i organické zbytky, které na nich zůstaly. Tým zjistil, že chicha byla vyrobena z bobulí peruánského růžového pepře (Schinus molle), což je rostlina, která potřebuje mnohem méně vody než kukuřice, a která se nejčastěji používá k výrobě chichy i dnes. Dále, že keramika byla vyrobena z hlíny z okolí. Oba tyto místní zdroje umožnily stabilní dodávku piva. Dělo se tak i přes sucho, které znesnadnilo pěstování mnoha plodin (jako je kukuřice) nebo když byly narušeny obchodní cesty z důvodu klimatických změn nebo válek, což ztěžovalo dovoz hrnčířského jílu.

Přečtěte si také:  Tzompantli jako obraz krutého mexického kultu
Huarijská nádoba. Zdroj: [2]

Aby bylo možné ověřit, že pivo je možné takto vyrobit, bylo nutné potřebné ingredience uvařit v keramických varných nádobách. Proto se vědci spojili s peruánskými pivovarníky, aby spolu s nimi znovu obnovili starodávný proces vaření piva. “Výroba chichy je komplikovaný proces, který vyžaduje zkušenosti a odborné znalosti. Experimenty nás hodně naučily. Máme představu o tom, jak se vařila chicha v troskách staré budovy, a kolik práce a času celý proces zabral,” řekla Donna Nash, která vedla rekonstrukci starého pivovarnického postupu.

(Mimochodem, Fieldovo museum a Chicago Off Color Brewing vydaly várku piva vycházející z práce Nashové. Toto růžové pivo naplněné pepřovými bobulemi, zvané Wari Ale bylo dodáno do obchodů a barů v Chicagu v červnu 2018.)

Vědci nakonec došli k závěru, že spolehlivá a udržitelná zásoba chichy pomohla udržet stabilitu říše Wari. Své zjištění podrobně popsali 18. dubna 2019 v časopise

Sustainability.[1] Důsledky studie o tom, jak sdílená identita a kulturní postupy pomáhají stabilizovat společnosti, jsou dnes stále důležitější. “Tento výzkum je důležitý, protože nám pomáhá pochopit, jak instituce vytvářejí vazby, které spojují lidi z velmi různorodých volebních obvodů a velmi odlišného prostředí,” říká Williams. „Bez těchto poznatků se velké politické subjekty začnou fragmentovat a rozpadat se na mnohem menší části.

Brexit je dnes příkladem této roztříštěnosti v Evropské unii. Musíme pochopit sociální konstrukty, které jsou základem těchto sjednocujících rysů, pokud chceme být schopni udržet politickou jednotu ve společnosti.

Zdroje:
[1] Williams, R., Nash, D.: Archaeometric Approaches to Defining Sustainable Governance: Wari Brewing Traditions and the Building of Political Relationships in Ancient Peru. 18.04.2019. Online: https://www.mdpi.com/2071-1050/11/8/2333

[2] Huarijská kultura. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Huarijsk%C3%A1_kultura

[3] Choi, Ch.: How the First Empire of the Andes Ensured a Steady Beer Supply. 18.04.2019. Online: https://www.insidescience.org/news/how-first-empire-andes-ensured-steady-beer-supply

[4] The secret to a stable society? A steady supply of beer doesn’t hurt. 18.04.2019. Online: https://phys.org/news/2019-04-secret-stable-society-steady-beer.html

Tomáš

cestovatel, publicista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.