Friday, April 19, 2024
Ekologie

Amazonie: S krví přijde rozvoj

Předkládám vám dle mého zásadní dokument [1] na téma kontroverzní kolonizace Amazonských pralesů. Film pojednává o problémech domorodých komunit v regionu Madre de DiosPeru. [2] Jedná se o region s celkovou plochou větší než Česká republika, zabírá asi 85 300 km2. Ukazuje problémy, které mají místní lidé s těžaři nerostů, dřevorubci, ale také vládou, kriminalitou, drogami nebo prostitucí.

Dokument ukazuje, jak se změnil a stále víc mění život místních obyvatel po výstavbě silnice, nazvané Interoceánica a jak se pod různými ekonomickými zájmy ničí panenská kultura a pošlapávají se práva původních obyvatel. To vše za podpory státu, protože ten vidí jen ekonomický přínos a ekologie a diverzifikace jde stranou. V řadě věcí praktiky připomínají kaučukovou horečku z počátku 19. století.
Amazonie nejsou jen izolované kmeny, šamani a zázračné léky. To je poslední dobou už jen takové pozlátko pro Evropany. Faktem je, že drancování pralesů nabírá na obrátkách. A to nejen v tomto regionu, ale celkově.
Proto má tento dokument takový význam. Dokumentární pořad je z trilogie, která byla původně vytvořena Milsonem Betancourtem [3] jako součást doktorské práce z geografie na Universidad Federal Fluminense, v Brazíli.[4] Děkuji mu tímto za souhlas s překladem a spolupráci. 

Budu se těšit na případné ohlasy a názory. 

Poznámka: Pokud nevidíte titulky, zkuste je zapnout vpravo dole.

Zdroje:

[1] T.Stěhule: S krví přijde rozvoj Madre de Dios, Perú. youtube.com. Online:https://youtu.be/B9mR-QqHOxw?list=PLvSE191IyV3MA9Xw2ZxTC_48ZzqhHFCnX
[2] Madre de Dios. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Region_Madre_de_Dios
[3] Milson Betancourt. youtube.com. Online: https://www.youtube.com/channel/UCfsbCnaqUPC7BmVN_GcAelA

[4] Fluminense Federal University. Wikipedia. Online: https://en.wikipedia.org/wiki/Fluminense_Federal_University

Přečtěte si také:  Ohrožují obří šneci Peru ?

Tomáš

cestovatel, publicista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.