Sunday, May 19, 2024
Historie

¿Creó un asteroide la selva amazónica?

Podle nové studie zveřejněné v akademickém časopise Science, asteroid, který před 66 miliony let vyhubil dinosaury, mohl také vytvořit deštné pralesy. Ukázalo se totiž, že katastrofa drasticky změnila typ vegetace v této části světa.

Vědci ze Smithsonian Tropical Research Institute (STRI) analyzovali vzorky pylu a fosilních listů nacházejících se na území dnešní Kolumbie, aby zjistili, jak pád obrovského vesmírného objektu ovlivnil lesy moderní Amazonie. „Náš tým prozkoumal více než 50 000 záznamů o fosilním pylu a více než 6 000 fosilií z listů před a po dopadu,“ vysvětlila spoluautorka studie Mónica Carvalho.

Analýza ukázala, že v oblasti byly před srážkou rozšířené jehličnany a kapradiny. Poté se odrůda rostlin snížila přibližně o 45%. Mnoho druhů zmizelo, zejména phanerogams (rostliny produkující semena).

Od řídkých jehličnatých lesů až po moderní džungle

Během šesti milionů let byly lesy obnoveny, ale začaly jim dominovat kvetoucí rostliny a struktura lesa se změnila. Na konci křídy, kdy dinosauři ještě žili, rostly stromy ve velkých vzdálenostech od sebe, jejich vrcholky nezakrývaly sluneční světlo, které se tak mohlo dostat až na zem. Poté, co asteroid spadl, lesy zhoustly a množství světla pokleslo.

Na základě analýzy vzorků vědci nabízejí tři vysvětlení, proč kataklyzma proměnila řídké jehličnaté lesy v moderní džungli s vysokými stromy a orchidejemi. Tři verze se vzájemně nevylučují – změny mohou být způsobeny všemi těmito faktory najednou, poznamenávají autoři studie.

  • Dinosauři neumožnili lesům zhoustnout. Požírali a šlapali po rostlinách na nižších úrovních.
  • Po pádu asteroidu, spadl také popel a obohatil půdu, což bylo příznivé pro rychle rostoucí druhy květin.
  • Zmizení jehličnanů jednoduše poskytlo kvetoucím rostlinám konkurenční výhodu.

Zdroje:

[1] El asteroide que acabó con los dinosaurios habría creado la selva amazónica. 04.04.2021. Online: https://actualidad.rt.com/actualidad/388377-asteroide-dinosaurios-crear-selva-amazonica

Přečtěte si také:  Míčová hra starých Mayů stále žije

Tomáš

cestovatel, publicista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.