Friday, July 5, 2024
Archeologie

Quipu: el antiguo ordenador de los incas

Jaká byla historie a účel quipu? To se dozvíte z knihy „Poslední dny Inků“ od antropoložky Kim MacQuarrie. Quipu neboli „mluvící uzly“ bylo starověké andské záznamové zařízení, vyrobené z provázků a uzlů, které uchovávalo informace. Tento systém používaly kultury napříč starověkým andským světem po tisíce let. Inkové neměli psaný jazyk. Přesto od svých předchůdců převzali unikátní systém zaznamenávání informací. Tento starověký “operační systém”, nazývaný quipu, pochází z doby 2600 let před naším letopočtem. “Byly to něco jako rané počítače, rané počítací stroje,” říká autorka a čtyřnásobná držitelka ceny Emmy, dokumentaristka Kim MacQuarrie.

Co je to quipu?
Quipu, psáno také khipu, qipu nebo kipu, je složitý systém různobarevných uzlíků. Quipu znamená v kečuánštině doslova “uzel”.
Tento systém sloužil jako systém psaní. Ačkoli šlo jen o provázky a uzly, jejich uspořádání bylo nesmírně přesné a důmyslné a sloužilo ke komunikaci od účetnictví po genealogii. Quipu se vyráběl z bavlněných nebo lamích vláken a byl přenosný, takže se informace snadno přenášely na větší vzdálenosti a uchovávaly v čase.

Historie quipu
Inkové používali quipu po celou dobu své vlády v Andách, ale rozhodně nebyli první kulturou, která je používala. “Quipu se zde ve skutečnosti našly v ruinách, starých 4 000 let před příchodem Inků,” říká MacQuarrie. Jejich používání se datuje již od roku 2600 př. n. l. až do roku 1532 n. l.
Byly velmi účinné v oblasti, kde se mluvilo různými jazyky. MacQuarrie o tom říká: “Inkové vycházeli z jednoho údolí, které se rozprostíralo v délce 2 500-3 000 mil s různými kulturami, různými jazyky, různou topografií, různými zdroji – jediným způsobem, jak to mohli zvládnout, bylo používat quipu.”
Quipu se Inkům velmi hodilo, když se jejich vláda rozšířila do celého regionu. “Když Inkové dobyli nějakou oblast, jako první tam poslali své účetní, své inventarizátory,” říká MacQuarrie. “Šli tam a doslova spočítali všechny různé zdroje: potoky, pole, změřili pole, lidi, pohlaví lidí, těžbu, rybolov, cokoli. Vedli si o tom záznamy a tyto informace přenášeli zpět do Cusca a rozhodovali o tom, jak danou oblast spravovat.” Inkové byli poslední z tisícileté řady starověkých andských kultur, která používala systém quipu. Během španělské invaze v letech 1532-1572 zavedli Španělé svůj vlastní mluvený a psaný jazyk, který převzal funkci quipu.

K čemu se quipu používá?
Incké quipu byly především počítacími nástroji k ukládání číselných údajů. Některé studie však naznačují, že sloužily také k literárním a uměleckým účelům. Jak bylo uvedeno výše, quipu uchovávaly inventární údaje o různých zdrojích v komunitě nebo regionu pomocí desítkové soustavy, reprezentované odlišnými svazky a typy uzlů. Byly také schopny zaznamenávat informace o sčítání lidu, účetní údaje, vojenskou a rituální organizaci, kalendářní údaje, daňové informace a mnoho dalšího. Někteří badatelé se navíc domnívají, že tento incký systém písma někdy plnil performativní funkci, podobně jako noty na notovém papíře. Historici Edward Hyams a George Ordish věřili, že určité uzly a jejich umístění dávají herci nebo vypravěči vodítka, jak oživit určité umělecké dílo. “Docela fascinující systém, jehož velká část informací o tom, jak se používal, je ztracena. Ale stále se pracuje na tom, jak je rozluštit, a stále se objevují nové a nové poznatky,” říká MacQuarrie.

Přečtěte si také:  Podivuhodné terasy Moray

Jak se čte quipu?
Číselně quipu funguje jako desítková soustava. Existují tři různé typy uzlů: jednoduchý uzel, dlouhý uzel a osmičkový uzel. Někdy se označují jako incké uzly, uspořádání uzlů na silném vlákně ukazuje jeho číselnou hodnotu. Jednoduché uzly představují desítky, stovky, tisíce a desetitisíce. Dlouhé uzly představují dvojku až devítku, označené počtem otoček v samotném uzlu. Osmičkový uzel představuje číslo jedna.

UMÍSTĚNÍ
Nejvyšší hodnoty jsou v horní části řetězce, pak nižší hodnoty, jak postupujete dolů. Jednotlivé sady hodnot (desetitisíce, tisíce, stovky, desítky a jednociferné číslice) na provázku odděluje mezera.

V horní části provázku najdete jednotlivé uzly:

  • Desetitisíce
  • Tisíce
  • Stovky
  • Desítky

Pak dlouhé uzly:

  • Dva až devět, reprezentované počtem otoček v dlouhém uzlu.

A nakonec osmičkový uzel:

  • Představuje jedničku.

ČTENÍ
Při čtení jednoduše spočítejte množství uzlů na jednotlivých provázcích. Pokud má například provázek seskupení tří jednoduchých uzlů, po nichž následuje dlouhý uzel se čtyřmi otočkami, je hodnota tohoto provázku 34 (první provázek na příkladu níže). Jiný příklad: Pokud je na provázku seskupení dvou jednoduchých uzlů následované seskupením pěti jednoduchých uzlů, po nichž následuje osmičkový uzel, je hodnota tohoto provázku 251 (druhý provázek na příkladu níže). Dalším příkladem je řetězec s jedním jednoduchým uzlem, za nímž následuje seskupení tří jednoduchých uzlů, za nímž následuje seskupení dvou jednoduchých uzlů a za ním osmičkový uzel, hodnota tohoto řetězce je 1 321.

Symbolické znázornění quipu pomocí různých symbolů, které představují různé typy uzlů:

Obr. Symbolické znázornění quipu. Kruh představuje jednoduché uzly, čáry představují dlouhé uzly a symbol nekonečna představuje osmičkový uzel. Autorem obrázku je Gina Cronin.
Obr. Symbolické znázornění quipu. Kruh představuje jednoduché uzly, čáry představují dlouhé uzly a symbol nekonečna představuje osmičkový uzel. Autorem obrázku je Gina Cronin.

Přeskočte na 00:01:38 videa, kde najdete názorný příklad od Kima MacQuarrieho.

Kdo byli quipucamayoc?
“Lidem, kteří uměli číst quipu, se říkalo quipucamayoc,” říká MacQuarrie. Byli známí jako strážci quipu a byli to něco jako starověcí účetní, kteří quipu vytvářeli i dešifrovali. “Posílali tyto lidi po provinciích a ti shromažďovali všechny informace a odváželi je zpět. A tak se vše zapisovalo do tabulek,” říká MacQuarrie. Quipucamayocové hráli důležitou roli po dobu 4 000 let a uchovávali údaje pro Inky a civilizace, které žily před nimi.

Zdroje:

[1] Peru For Less: Quipus (Passport to Peru Highlights). YouTube, online: https://www.youtube.com/watch?v=6XSlkwqGoSY&t=1s

Tomáš

cestovatel, publicista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.