Pátek, 28 června, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Mořská panna z Peru?

Pověsti o mořských pannách, vílách, rusalkách a sirénách bychom čekali ve vyprávění pověrčivých mořských vlků v přístavních nálevnách rumu v 17. století…
Co když se ale objeví taková svědectví i dnes?

Skupina dřevorubců cestovala v roce 2000 v motorovém člunu po jedné z místních řek v okolí Venecia, jižně od Limy (J 12°14’39“ – Z 076°57’39“), když si dva muži něčeho všimli v řece a oznámili to ostatním na palubě. Překvapení spatřili ženu plavat těsně před lodí. Ve svých pohybech vypadala velmi hbitě; byla krásná, měla dlouhé blond vlasy, a extrémně bledou pleť, tedy nijak se nepodobala místním ženám.

Když řidič plavidla spatřil krásnou ženu, zrychlil start a snažil se tajemnou ženu dohnat. Přes jeho maximální úsilí se jim nikdy nepodařilo ženu dostihnout, protože plavala neuvěřitelnou rychlostí a bez jakéhokoli viditelného úsilí, občas se objevila asi dva metry od člunu, ale pak se ponořila a vynořovala se mnohem dál, celou dobu vzdalující se od lodi. Překvapeni ženinou vytrvalostí muži pronásledování vzdali. Žena si očividně všimla, že muži své pronásledování vzdali, otočila se, krátce na ně pohlédla, pak se ponořila a zmizela z dohledu. Když se ponořila, ohromení svědci si všimli, že místo nohou má žena dlouhý přívěsek podobný rybímu ocasu. Po setkání muži odmítli cestovat po stejné řece, protože se báli, že „mořská panna“ potopí jejich loď a vezme je s sebou.

O co šlo? Přelud? Fantazie? Výmysl? Nebo si spletli si námořníci ženu s nějakou rybou? Jisté je, že takové příhody nejsou v Peru nijak ojedinělé, jak dokazuje kniha „Mořské panny a Yakurunas: mýtus a realita peruánských vodních duchů,“ vydaná na jaře 2023.

Psáno pro Záhady života –  (zahadyzivota.cz) 

 

Přečtěte si také:  Mohl Hitler skončit v Jižní Americe?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..