Sobota, 21 září, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Nejstarší kakao

Archeologické naleziště v Jaénu v Peru

Odhaluje se, že v této oblasti se nachází nejstarší kakao na světě.

Mezi Peru a Ekvádorem se nacházejí dva chrámy, kde byly nalezeny pozůstatky kakaovníku.

Civilizace, která chrámy v Peru a Ekvádoru postavila, je stará více než pět tisíc let, a mohla by být rodištěm kakaa. Její pozůstatky se nacházejí v dvojnárodním povodí řeky Chinchipe-Marañón. Spirálový chrám byl objeven v peruánském Montegrande a další v ekvádorské Palandě.

Devítiletý výzkum představuje obřadní chrám v Montegrande jako součást objevu kultury, která se vyvinula na pomezí Peru a Ekvádoru, a odhaluje se, že se v této oblasti nachází nejstarší kakaovník na světě. Archeologové se domnívají, že chrám má tvar stočeného hada, což je důležitý symbol, který se vyskytuje na okolních nalezištích. Tento chrám dokazuje, že kakao se ve starověkém Peru používalo k rituálním a obřadním účelům.

Lokalita je stará 5 000 let, její vznik se datuje do doby 3 000 let př. n. l.

Výzkum byl zahájen v roce 2009 díky finanční podpoře Andského společenství národů. Archeologický výzkum v Peru vedl archeolog Quirino Olivera.

„Archeologické důkazy naznačují, že by se mělo nacházet v horní části dvojnárodního povodí Chinchipe-Marañon, což jsou důkazy staré 2 000 let před Olméky; tedy 5 500 let. To z ní činí nejstarší kakao na světě,“ říká Olivera, podle něhož by se tato kultura měla jmenovat Marañón, na počest nejdůležitějšího toku Amazonky.

Kakao, amazonské ovoce, bylo domestikováno již před 5 500 lety v povodí řeky Chinchipe, která protéká mezi Ekvádorem a Peru a ústí do řeky Marañon. Chrám je připisován kultuře, která byla nazývána Mayo-Chinchipe, civilizaci vyvinuté v amazonské džungli.

Nález v ekvádorské provincii Zamora Chinchipe byl vykopán Franciscem Valdezem, a byly zde nalezeny obřadní nádoby se stopami kakaa. Výsledek datování pomocí uhlíku C14 nabízí údaje, které vše mění: původ pozůstatků je před 5500 lety, mezi lety 3500 a 3350 př. n. l.

Tato kultura dala kakau obřadní využití a mystický charakter o 1500 let dříve, než se tak stalo v Mezoamerice.

 

Podle: Cacao temple Peru – Amada Selva ・Kakaozeremonie ・Switzerland・Schweiz · Peru · Deutschland

Přečtěte si také:  Laserové mapování odhalilo nejstarší amazonská města postavená před 2500 lety

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..