Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Záhada zmizení civilizace Nazca byla odhalena

Britští vědci z cambridgeské univerzity tvrdí, že Peruánce zničilo to samé co civilizaci Mayů! Tajemné postavy a obrazce, namalované na povrchu pouště Nazca (Peru), byly náhodně objeveny díky letecké dopravě až ve 20. století. Dodnes plně nevíme, proč byly nakresleny a co znamenají. 

Tyto obrazce lze vidět pouze z letadla nebo z větší výšky. Ale jaká letadla mohla létat před stovkami let?

Záhadné obrazce na planine Nazca. Zdroj: internet
Záhadné obrazce na planine Nazca. Zdroj: internet

Rozkvět civilizace Nazca probíhal mezi 300 př. n.l. a 800 n.l. Tehdy byly vytvořeny slavné obrazce, ceremoniální město Kauachi i důmyslný systém podzemních akvaduktů, které fungují dodnes. A najednou lidé, kteří vytvořili tyto památky, zmizeli. Otázkou je proč?

Nejprve se vědci domnívali, že šlo o klimatické změny a procesy, které dnes nazýváme El Niño – oceánsko-atmosférický jev, který způsobuje silné deště a katastrofální povodně. Ale nyní britští vědci z univerzity v Cambridge, zřejmě našli skutečný důvod pro zánik andské civilizace. 

V časopise Latin American Antiquity zveřejnili zprávu, ve které uvedli, že civilizace Nazca mohla urychlit svůj zánik aktivním odlesňováním. Podle těchto badatelů Indiáni kmene Nazca přišli o možnost pěstovat potraviny v údolí, a kvůli odlesňování zde nastalo příliš suché klima.

Domorodci obdělávali půdu pro zemědělské účely, pěstovali guarango (druh akácie). Tyto stromy žijí tisíce let, a pomohli regulovat úrodnost půdy a obsah její  vlhkosti: kořeny guarango jsou do velké hloubky a vytváří vlhké mikroklima a jejich listí poskytuje potřebné hnojivo.

Je zřejmé, že Indiáni nakonec zničili tolik starých lesů, že ekosystém byl nenávratně poškozen. Vědci poukazují na skutečnost, že podobným způsobem, pravděpodobně zanikla kolem roku 900 n.l. i mayská civilizace. Na snímcích z družice NASA jsou vidět jasně viditelné rozdíly ve vegetaci starobylých měst Mayů. 

Mayské památky jsou dodnes obestřené tajemstvím. Zdroj: Internet
Mayské památky jsou dodnes obestřené tajemstvím. Zdroj: Internet

Mayové postavili budovy z vápence za použití malty. Když se opuštěné budovy rozpadly, chemikálie z nich pronikly do půdy, ovlivnily růst rostlin a také jejich chemické složení,“ vysvětluje archeolog William Saturno. 

„Tento destruktivní proces zhoršuje totální odlesňování, což způsobuje zvýšení teploty a pokles srážek. A poté, jak vyschly rezervoáry vody pro zemědělské práce, život to znemožnilo. Odhalení zániku starověkých civilizací pomůže lidstvu vyhnout se chybám z minulosti, „říká odborník NASA, Tom Seaver.

Zdroje:

[1] Wikipedia: Líneas de Nazca. Online: https://es.wikipedia.org/wiki/L%C3%ADneas_de_Nazca
[2] Latin American Antiquity: Online: https://www.cambridge.org/core/journals/latin-american-antiquity

Přečtěte si také:  {:cz}Nejstarší telefon měla kultura Chimú{:}{:es}El teléfono más antiguo era de la cultura Chimú{:}

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..