Pátek, 18 října, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

Jak bylo rozluštěno mayské písmo

Jurij V. Knorozov (1929-1999) byl sovětský lingvista, který v roce 1953 rozluštil mayské písmo.

U mnoha svých prací měl ve zvyku uvádět jako spoluautorku svou siamskou kočku Asju, kterou však jeho redaktoři vždy vyškrtli. Knorozov také používal tuto fotografii s Asjou jako svou oficiální autorskou fotografii a rozčiloval se, kdykoli ji jeho redaktoři ořízli.

Rozluštění mayského písma bylo nesmírně náročné, protože neexistoval žádný Rosettský kámen, který by poskytoval překlady do jiných jazyků. Jediné stopy, které zůstaly, pocházely z mayských stél (kamenných památek), které byly roztroušeny po několika různých ruinách.

Knorozov pracoval v izolaci v Sovětském svazu a byl schopen dosáhnout významných pokroků, aniž by kdy vkročil do Střední Ameriky. Jeho průlomem bylo odmítnutí názoru, že základem mayských glyfů byla abeceda, ale spíše slabikář (soubor psaných znaků představujících slabiky).

Knorozov byl opravdu výjimečný člověk. Měl fotografickou paměť a znal dvacet osm živých i mrtvých jazyků, včetně kočičí řeči, o které tvrdil, že se ji naučil. Neustále nosil po kapsách kočičí pamlsky a skládal svým kolegům k narozeninám básničky pro jejich kočky. Když se rozčílil, dokázal syčet a prskat jako kočka a napodoboval kočičí zvuky tak dokonale, že se ho lidé báli. Sám říkal, že si s kočkami rozumí lépe než s lidmi. Mimochodem, podle této fotografie mu v Mexiku postavili sochu.

Když Knorozov svou práci publikoval, byl napaden a odmítnut několika významnými vědci, především J. Ericem S. Thompsonem (1898-1975), britským badatelem, který se domníval, že mayské písmo je antifonické a založené na ideografických principech. Nepomohlo ani to, že Knorozov publikoval svůj výzkum v době vrcholící studené války, kdy západní vědci rychle odmítali práce sovětských vědců jako poskvrněné marxistickou ideologií.

Trvalo celá desetiletí, než se Knorozovovi konečně dostalo zaslouženého uznání. Jedním z prvních Knorozovových příznivců byl americký profesor antropologie na Yaleově univerzitě Michael D. Coe (1929-2019), který později napsal: „Jurij Knorozov, muž, který byl na hony vzdálen západnímu vědeckému establishmentu, a který před koncem 80. let nikdy neviděl mayskou zříceninu, ani se nedotkl skutečného mayského nápisu, přesto navzdory všem předpokladům umožnil rozluštění mayského hieroglyfického písma“.

Když Španělé vtrhli do země, Mayové ještě uměli číst své písmo, ale španělský biskup Diego de Landa Calderón (1524-1579) byl posedlý zničením všech mayských textů, zákazem psaní mayského písma a vyhlazením znalostí tohoto písma.

Ve skutečnosti nemělo třeba glyfy luštit, a my máme jen štěstí, že Knorozov byl natolik geniální, že se je znovu naučil.

Přečtěte si také:  Argentina: Skryté nacistické tajemství

Skutečné ponaučení zní: neničte znalosti, protože ne vždy se za rohem najde génius, který by na to přišel znovu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..