Saturday, July 27, 2024
Archeologie

V Palenque byla objevena maska krále Pacala

Při průzkumu palácového komplexu města Palenque objevili archeologové štukovou masku mayského krále Pacala v životní velikosti. Ten byl považován za jednoho z nejdůležitějších mayských králů. Palenque bylo politickým a kulturním střediskem této starodávné civilizace a nacházelo se na území dnešního mexického státu Chiapas.

Maska byla objevena v budově s názvem Dům E, kde se předpokládalo, že byl Pacal pravděpodobně uveden na trůn, oznámil mexický Národní institut Antropologie a Historie (INAH).

Nově objevená maska vládce Mayů Pacala. Zdroj: [1]
Maska byla zahrnutá mezi dalšími věcmi, jako alabastrové fragmenty, keramické postavy, perly, jadeit, perleť, obsidián, zrnito-leštěný pyrit, a také i kosti zvířat. Objev se uskutečnil při archeologickém průzkumu vodních kanálů, který měl zjistit, jak Mayové vypouštěli vodu z budov.

V Palenque stále probíhají vykopávky. Plánuje se, že v letech 2019 a 2020 se začne s konzervací domů B, D a C. Archeologové zároveň provádějí výzkum chrámu nápisů – Pacalův neuvěřitelný pohřební památník, jehož náhrobní deska tak proslula nezvyklým provedením a jitří fantazii nadšenců stále.

Náhrobní deska, jitřící fantazii všech milovníků záhad. Zdroj: [internet].
Panování krále Pacala bylo nejdelší v historii Ameriky. Na trůn usedl ve věku pouhých 12 let v roce 615 a vládl až do své smrti o 68 let později, kdy zemřel ve věku 80 let.

Starobylá mezoamerická civilizace Mayů existovala na území nynějšího Mexika, Guatemaly a Hondurasu přibližně od roku 2000 před naším letopočtem až do začátku koloniálního období.

Zdroje:

[1] Starr, M.: This Haunting Mask Could Be The Face of The Longest-Reigning Ancient Maya King. sciencealert.com. 30.08.2018. Online:
https://www.sciencealert.com/maya-king-k-inich-janaab-pakal-the-great-stucco-mask-found-palenque-palace

Přečtěte si také:  Pikillacta: ponuré peruánské ruiny

Tomáš

cestovatel, publicista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.