Saturday, July 27, 2024
Archeologie

Starobylá mayská metropole Noh Kah

Ruiny pokryté kořeny a vinnou révou byly objeveny v srdci džungle na hranici mexického státu Quintana Roo a Belize. Místní prales zde dlouho ukrýval starobylý městský komplex o rozloze více než 34 hektarů, přičemž celá oblast zahrnuje minimálně šest architektonických skupin! Předpokládá se, že toto mayské město existovalo v letech 250 až 600 př. n.l.

Obyvatelé obcí San Francisco Botes a Rovirosa narazili na mayské město ve chvíli, kdy našli obrovskou kamennou zeď pokrytou liánami. V tu chvíli ještě netušili, že objevili 1500 let staré město. Pak zde začali pracovat archeologové z mexického Národního institutu antropologie a historie (INAH), a zjistili další zajímavé informace.
Dva roky vědci z INAH vytvářeli topografickou mapu této více jak tisícileté metropole a sbírali keramický materiál. Výsledkem bylo pojmenování Noh Kah, což znamená “Velké město”.
Zjištěné informace naznačují, že Noh Kah bylo prvním místem mayské civilizace někdy během 5. století, než jeho obyvatelé migrovali v 6. století do Calakmulu.

Ruiny ztraceného mayského města Noh Kah.

Podle archeologa Javiera Lópeze Camacha, který je zodpovědný za výzkum, Noh Kah je jen malá část toho, čím toto centrum kdysi bylo. Noh Kah patří k významné oblasti v Quintana Roo při pobřeží řeky Rio Hondo, která se nachází v těsném sousedství dnešního státu Belize. Tam se nacházejí další rozsáhlé památky jako Dzibanche a Kohunlich, o kterých se téměř nic nevědělo až do počátku 90. let.

Podle Camacha je ve velkém městě Noh Kahu celkem šest menších měst, které jsou od sebe vzdáleny od 0,5 do 3 kilometru. Tato města jsou výsledkem rozdělení centrální části urbanizace na menší města (nebo architektonické skupiny), které měly své pyramidy, nástupiště, slavnostní prostory, a domy pro elitu, které sloužily jako vládní centrum.
Při rozsahu těchto měst je zřejmé, že nás čekají ještě desítky let tvrdé práce na rozkrývání záhad a způsobu života této civilizace. Máme se tedy na co těšit.

Zdroje:

[1] Mapean Noh Kah, una “gran ciudad” maya en Quintana Roo. 12.05.2014. Online: http://www.inah.gob.mx/boletines/1829-mapean-noh-kah-una-gran-ciudad-maya-en-quintana-roo

Přečtěte si také:  V srdci tajuplného Tiwanaku byl učiněn významný objev

Tomáš

cestovatel, publicista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.