Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

Ancasmarka

V dobách Inků se toto místo nacházelo na cestě do regionu Antisuyo. Jeho etymologie pochází ze dvou hlásek: „Ancas: Modrý“ a „Marka: Město“, což dohromady dává význam: „Modré město“. A podle jiných vykladačů by se etymologie odvozovala od „Ancas: Orel“ a „Marka = Město“, což by znamenalo: „Město Orla“ nebo „Orlí Město“. Právě zde  ráno a odpoledne lze pozorovat let těchto ptáků ve velkém množství, a možná právě proto místo dostalo takové jméno.

Archeologická lokalita Ancashmarka se nachází v jurisdikci obce Aqcha Alta, Calca, regionu Cusco v Peru. Archeologická zóna má rozlohu 50148 hektarů, z čehož zastavěná plocha zabírá 235 771 m² a volná plocha 265 705 m². Ta je rozdělena do tří širokých sektorů, kde bylo podle posledních studií archeologů z Dirección Desconcentrada de Cultura identifikováno více než 600 předinckých a inckých staveb: Ancasmarka byla předinckou a inckou llaqtou. Můžeme pozorovat oválné, polooválné a obdélníkové stavby, úzké ulice, schodiště s rozmanitými tvary, spojenými s opěrnými zdmi a pohřebními stavbami. 

Sektor II je tvořen ohradami stejných charakteristik, ale v rozptýlené podobě, jež se nacházejí na svahu kopce, a jsou rovněž spojeny se sinusoidními terasami a inckými canchas (viz. box) nacházejícími se v dolní části. Studie prokázaly, že Ancasmarka byla osídlena  pozdně středním předinckém období kultury Killke a Cotacalli, a až pozdní horizont patřil kultuře Inků. To bylo prokázáno podle nalezené keramiky, ačkoli z tohoto posledního osídlení neexistuje nález žádné infrastruktury, pouze movitý materiál. Stavby se nacházejí na svahu v počtu 560 identifikovatelných objektů, ačkoli podzemních staveb muselo být více. Ancasmarka jako celek odpovídá populaci z pozdního mezidobí (Killke), s počínajícím prostorovým plánováním, které naznačuje skupiny budov, spojené s pohřebními stavbami, s budovami rustikálního vzhledu s konečnou povrchovou úpravou z hlíny.

Ancasmarca. zdroj: internet

Místo bylo důležitým centrem pro skladování potravin, vyprodukovaných na různých ekologických úrovních, které byly následně distribuovány obyvatelstvu. Vzhledem k vlastnostem různých staveb  se jednalo o Qollqas nebo Piruas, což byla skladiště potravin. Bylo to také významné lidské sídliště. Obyvatelé se věnovali chovu zvířat, zejména lam. Stavby byly postaveny v kruhovém tvaru s použitím místních materiálů, zejména břidlice a hlíny. Průměr staveb je 4 x 3 m a dveřní otvor měří jeden metr. Kruhové stavby byly postaveny v nerovném terénu skalnatých hor, vejčité stěny jsou z jednoduchého zdiva, výška se pohybuje mezi 2,30 a 5 m, průměr je přibližně 12 m. Přístupové otvory jsou opatřeny kamennými překlady a byly pravděpodobně pokryty slámou.

Dnes se u vstupu do archeologického naleziště nachází centrum řemesel, kde obyvatelé sektorů Totora, Challpa a Acchapampa vystavují a prodávají své řemeslné výrobky, jako jsou deky, ponča, svetry, chulla atd. z alpaky a ovčího vlákna, které si návštěvníci mohou zakoupit.

Canchas lze považovat za nejstarší formu opevnění v andské oblasti. Cancha bylo buď obdélníkové náměstí, nebo lichoběžníkový komplex obehnaný zdí, který obklopoval jednu nebo více chatrčí, do nichž se obvykle vcházelo jediným úzkým a snadno hájeným vchodem. Mnohé z nejstarších byly postaveny v období od roku 5000 př. n. l.

Ancasmarca je další z řady skrytých a nepříliš známých míst, které stojí za návštěvu. Pokud už se tedy do Peru dostanete, zkuste si udělat čas, třeba sami něco zajímavého objevíte…

Přečtěte si také:  Operace Eichmann a nacistické podsvětí v Argentině

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..