Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Znesvětili Inkové 1000 let staré pohřebiště?

Archeologové s plným vědomím potvrzují, že za vlády Inků byly stavěny budovy na ještě starších pohřebištích. Tým archeologů objevil 1000 let starý hřbitov v archeologické lokalitě Pachacámac, která se nachází v provincii Lima v Peru. Podle portálu Archeology News Network tam specialisté našli skupinu pohřbů z kultury Wari s mumiemi ve fetálních pozicích, a obalenými vrstvami z rostlinných materiálů, sítí a textilií.

Jeden ze zúčastněných specialistů, profesor Peter Eeckhout ze Svobodné univerzity v Bruselu (Belgie), řekl médiím, že tyto pozůstatky byly „pohřbeny ve skupinách“ v hlubokých studnách, spolu s keramikou, a jinými dary, a později zakryty dřevěnými “stropy”.

Dr. Lawrence Owens upozornil na skutečnost, že ačkoli „většina lidí nalezených na tomto místě měla těžký život“, jednotlivci na nově objeveném hřbitově vykazovali „vyšší než normální koncentraci tuberkulózy, syfilis a opravdu vážné zlomeniny kostí.“ Podle jeho názoru „skutečnost, že většina z nich byla vyléčena – a přežila dlouhou dobu – naznačuje, že o ně bylo postaráno, a že dokonce i v rané historii místa lidé cítili povinnost postarat se o ty, kteří měli méně štěstí než oni sami.“

Dalším pozoruhodným rysem tohoto hřbitova je, že všechny mumie byly podle archeologů „narušeny výstavbou velké budovy“ právě na místě, které pochází z doby příchodu Inků na konci 15. století. Jeden z ředitelů vykopávek, Milton Lujan Davila, poznamenal, že „vzory nejsou ani zdaleka náhodné: je to skoro, jako by byli Inkové na pohřebiště záměrně zaměření.“ Specialisté zdůrazňují, že neustálá absence tělesných prvků, jako jsou lebky, může souviset s náboženskou vírou Inků.

„Zatímco je patrné, že Inkové uctívali své vlastní mrtvé, k těmto starším pohřbům neměli žádný vztah a ničili je… A co víc, zdá se, že si vzali části jejich těl. Proč? Nevíme,“ řekl Peter Eeckhout.

Zdroje: 

[1] Perú: Hallan entierros de 1.000 años que pudieron haber sido profanados deliberadamente por los incas. 30.04.2019. Online:  https://actualidad.rt.com/actualidad/313298-peru-hallar-entierros-1000-anos 

Přečtěte si také:  Přepíše nález kovové masky učebnice dějepisu?

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..