Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Maska kultury Sicán obsahovala lidskou krev

Nález pochází z masky, která zakrývala lebku muže, ležícího obličejem dolů v hrobě, vykopaném na počátku 90. let minulého století v severním Peru. Tato maska byla znovu podrobena rozboru a vydala zajímavou informaci.

Vědci z archeologického projektu Sicán v Peru, objevili zbytky lidské krve a bílkoviny ptačích vajec v 1000 let staré zlaté pohřební masce. Objekt patří kultuře Lambayeque, známé také jako Sicán, která obývala severní pobřeží dnešního Peru a předcházela Inky. Podle odborníků byla tato civilizace z velké části zaměřena na pohřební praktiky elit. Ty často pohřbívaly zesnulé do hrobů s překvapivě velkou pohřební výbavou. Objev, publikovaný v Journal of Proteome Research, pochází z výzkumu masky, která pokrývala lebku vysoce postaveného muže. Byla natřená červenou barvou. Muž ležel tváří dolů v hrobce, kterou vykopal tým archeologů na začátku roku 1990. 

Maska kultury Sicán
Maska kultury Sicán

Tým, vedený Izumi Shimadou, identifikoval pigment jako rumělku, načervenalý sulfid rtuťnatý, ale účinné organické pojivo zůstávalo dosud záhadou. Pro tuto studii Shimada a jeho kolegové analyzovali malý vzorek barvy masky pomocí spektroskopie, analýzy založené na interakci mezi hmotou a elektromagnetickým zářením. 

Tým našel v použitém barvivu šest lidských krevních proteinů, včetně sérového albuminu a imunoglobulinu G, a také další typ proteinu, jako je ovalbumin, z vaječných bílků. Podle vědců by tento objev „podpořil dřívější představy, že rumělkový nátěr může představovat ‘životní sílu’”, a uspořádání koster by souviselo s vytouženým „znovuzrozením“ zesnulého vůdce kultury Sicán. Podobně zdůrazňují, že výsledky pomohou k ověření metod výzkumu podobných masek neznámého původu, které se nacházejí v soukromých sbírkách a muzeích.

Zdroje:

[1] Red paint on 1,000-year-old gold mask from Peru contains human blood proteins. 27.10.2021. Online: https://phys.org/news/2021-10-red-year-old-gold-mask-peru.html

Přečtěte si také:  Hlášení o prosperitě a zániku říše Caral

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..