Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Jsou linie v Nazce skutečně poselstvím bohů ?

Všichni víme minimálně z televize, že na planetě existují místa, která se z matematického či logického hlediska dají vykládat různým způsobem. Může jít například o rovník, zeměpisné póly či posvátná místa nejrůznějších náboženských směrů. Pokud neznáme řešení, lidé často tato místa nebo plochy a jejich symboly přisuzují kosmickým návštěvníkům.

Za nejznámější jsou považovány obrazce v Nazce. Nazca je světoznámá pouštní oblast, dlouhá více než 64 km a široká kolem 15 km, prostírající se mezi městy Nazca a Palpa v jižním Peru.
Na dnes už legendární ploše najdeme pásy, trojúhelníky, mnohé geometrické tvary i obrysy zvířat, ptáků, ryb a ještěrek, které byly vyryty do pouštní plochy po odstranění kamenů z povrchu. Obrazce jsou rozeznatelné pouze ze značné výšky, z letadla nebo balónu.
Dodnes o smyslu těchto obrazců a čar probíhaly vzrušené diskuse a myslím, že ještě dlouho budou. Ale ať už sloužily jako gigantické přistávací dráhy na jedné straně nebo jako přádelny kilometrových nití, jak tvrdí sarkastičtí skeptici na straně druhé, jejich charakter a zhotovení přímo nabízí kontrolu z výšky. Ale jak? Z letadla, vrtulníku nebo jsou za tím opravdu návštěvníci odjinud ? Zastavil bych se u teorie s výše zmiňovaným balonem?

V 70. letech přišli někteří badatelé s domněnkou, že obyvatelé Nazcy byli schopni řídit tyto stavby z balonů, naplněných horkých vzduchem. Starověký člověk prý mohl princip balonu pochopit při pohledu na dým, stoupající z ohňů vzhůru k obloze.

Americký průzkumník Jim Woodman za pomoci vykradače hrobů, “prozkoumal” některá pohřebiště v Nazce a přišel s vlastní teorii. Tvrdil, že našel keramiku, která zobrazuje stavbu horkovzdušných balónů. Woodman při tom také tvrdil, že lidé z Nazcy posílali v těchto balonech své mrtvé, vstříc Tichého oceánu. Říkal, že v kultuře místních obyvatel byla jistá symbolika, a oni tak vysílali své mrtvé ke slunci. Aby dokázal svoji hypotézu, a sebral vítr z plachet svým kritikům, vymyslel způsob, jak vyrobit teplovzdušný kouřový balon z materiálů, které byly Nazce snadno dostupné. [1]
Spojil se proto s expertem na balonové lety Julianem Nottem [2] a společně balón postavili. Takto konstruovaný balón měl obsah přes dva tisíce krychlových metrů a vynesl oba badatele až do výšky 183 metrů v gondolovém koši vyrobeném z rákosu, přesně takovým, jaký používají obyvatelé vorů na jezeře Titicaca. Obal balónu byl zhotoven z jemně tkané látky, podobné látkám, jež byly objeveny v Nazce.

Tento experiment měl za cíl odmítnout teorii takzvaných vesmírných bohů a jejich návštěv na Zemi. Kromě toho navodil otázku, zda by takové běžné využití balónů mohlo zůstat v historii lidstva bez odezvy.

Přečtěte si také:  Mořská panna z Peru?

Avšak i přes úspěch prvního letu má Woodmanova teorie trhliny. První je, že linie v Nazce lze vidět i z okolních kopců, jak dokumentoval archeolog Toribio Mejia Xesspe [3] už v roce 1927. Také lidé z Nazcy, stejně jako Inkové, uctívali svoje předky. Tím pádem jejich odeslání balónem do zapomnění úplně odporuje tomu, v co věřili. Podle výzkumů z posledních let, obyvatelé planiny pohřbívali své mrtvé do různých hloubek, podle sociálního statusu. Čím hlouběji, tím vyšší společenský status. Dalším důvodem, proč je Woodmanova teorie nepravděpodobná, je směr převládajícího větru. V této oblasti vítr vane od západu k východu, takže balón neskončí někde v oceánu, ale spíše v Andách na východě.

Video : Frank Weave: Experimental archaeology : Nazca secret of flight. YouTube, 12.6.2016. Online: https://www.youtube.com/watch?v=FWKlRR3W9qs

Zdroje:

[1] The Theory of Jim Woodman. Science in the Sand. Online: https://sites.google.com/site/scienceinthesand/the-theory-of-jim-woodman
[2] Julian Nott:The Art and Science of Ballooning that is Ahead of the Curve. Online: http://nott.com/nazca/
[3] Toribio Mejía Xesspe. Wikipedia. Online: https://es.wikipedia.org/wiki/Toribio_Mej%C3%ADa_Xesspe

čtěte dále:
Záhadná geometrie Nazcy. ZaZ, 12.10.2014. Internet: http://zahadyazajimavosti.cz/index.php/vda/540-zahadna-geometrie-nazcy-1

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..