Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Jakou hrůzu skrývá tato peruánská mumie?

Pokud jste ještě neslyšeli o strašných mumiích lidu Chachapoyas, který žil v 15. století, tak si o nich něco řekneme. Jsou plné hrůzy. Jejich polohy jsou nepřirozené a strašné… Proč? 

Mumie národa Chachapoya udělala na norského umělce, malíře Edvarda Muncha (1863-1944) opravdu nezapomenutelný dojem. Jeden z jeho slavných obrazů „Výkřik“ z roku 1893 byl inspirován touto mumií. Její tvář je výraz strachu, hrůzy, úzkosti. Stojí za zmínku, že Munch žil v neustálých obavách a depresích, a byl i léčen v psychiatrické léčebně. Den za dnem maloval křičící postavu. Říká se, že mumii viděl na Světové výstavě v Paříži v roce 1889. 

Zdroj: internet

Mumie lidu Chachapoya dělala na citlivé lidi, kterými byli zvláště umělci, silný dojem. Také Paul Gauguin (1848-1903) načrtl náčrt mumie, která vyvolává bolest, strach, hrůzu. Stojí za zmínku, že tento umělec byl přitahován ke všemu neobvyklému. I Gauguin, jehož dílo je plné totemů a idolů, žil v Peru až do svých sedmi let. Hledal inspiraci v cestování, žil v chatrčích a po Paříži netruchlil. 

Munch i Gauguin byli zasaženi hrůzou právě této mumie, která byla představena v Paříži. Ale jak se mumie dostala na výstavu? Mumie se dostala do sbírek Muzea člověka na konci 19. století, a to díky „černému archeologovi“, vykradači hrobů, a tak není možné o ní říci cokoli dalšího… 

Zdroj: internet

Dnes však už víme více. 

Národ Chachapoya vytvořil starověkou civilizaci, která existovala v Peru až do poloviny 15. století. Kronikář španělských dobyvatelů poznamenal, že vzhled Chachapoyanů je neobvyklý. Měli krásnou pleť, byli nejkrásnější ze všech Indiánů, které se mu kdy podařilo vidět. Ženy z Chachapoy byly tak krásné, že si je Inkové brali za manželky. 

Chachapoyové měli potřebu co nejlépe zachovat těla svých zemřelých. Ale v kraji, kde žili, nebylo sucho, ani jiné podmínky k tomu, aby mumifikovaly jejich těla. Žili v oblasti se silnými dešti, které velmi rychle ničily mrtvou organickou hmotu. 

Zdroj: internet

Proto své mrtvé umísťovali do staveb s velkými zdmi z přírodního kamene, kam postavili své kamenné desky nebo mauzoleum. Hlavně skalní obydlí nabídla přírodní ochranu před deštěm, a protože tam nerostly ani žádné rostliny, zůstaly zde pozůstatky v suchu. 

Mumie byly umístěny na hromadě dřeva, které je oddělilo od případně mokré země. A o umístění celé stavby bylo rozhodnuto s ohledem na proudy vzduchu, aby bylo místo vždy větráno a osvěženo. Vytvořila se takové malé mikroklima, trochu vlhké a o něco chladnějšího než okolní životní prostředí.

Přečtěte si také:  {:cz}Záhada zmizení civilizace Nazca byla odhalena{:}{:es}El misterio de la desaparición de la civilización Nazca ha sido resuelto{:}

Zdroj: internet

Mumie byly ošetřeny sofistikovanými mumifikačními technikami, které umožnily zesnulému neuvěřitelně udržet vzhled zesnulé osoby. Po smrti mrtvému svázali končetiny, aby přinutili klouby do pozice plodu, jako by seděly s hyperreflexními nohama a rukama nad krkem a obličejem. S kůží se zacházelo jako se zvířecí kůží, dbalo se na zachování rysu obličeje a snažilo se snížit její hmotnost na minimum, aby se snadněji přepravovala a umístila do skalního hrobu. 

Aby se z mrtvého zachovalo co nejvíce, byla těla zabalena do několika vrstev izolační tkáně. Když byly tyto pytle otevřeny o staletí později, efekt je opravdu děsivý. Pozice mrtvol vyvolává dojem, že se chrání před něčím, co je ohrožuje.

Více než 200 mumií, nalezených v muzeu Leymebamba (Amazon – Peru) bylo nalezeno u laguny kondorů. A dodnes je to výzkumná oblast pro učence po celém světě.

Chachapoyané žili v horách, pro které jim Inkové dali přezdívku „bojovníci z oblaků“. Jejich první obydlí se objevila v desátém století, pevnosti Chachapoyanů byly vysoko v horách, ve výšce a tři tisíce metrů nad mořem. Chcete-li se k nim dostat, musíte jít po úzké cestě, ohraničené zdmi.

Zdroj: internet

Chachapoyans pěstovali obživu na polích. Nechtěli bojovat, ale Inkové se snažili jejich tradice zničit. Chachapoya nemohl vyřešit problém s Inky klidně, bylo to prokázáno analýzou DNA.

Inkové byli schopní Chachapoyany přemoci, a po dobytí se k nim chovali krutě. Vědci dospěli k závěru, že Inkové spálili civilizaci Chachapoya spolu s lidmi, kteří tam žili. Zabili zajatce a obětovali je bohům. Aby k nim bohové byli shovívaví, obětovali i děti. Před hroznými obřady jim dali alkoholické nápoje. Zanechali oběti na mrazu s vyrvanými srdci, nebo je pohřbili zaživa.  

Inkové byli krutí, a nařídili Chachapoyanům nucené přemístění. Brzy nato však byli sami podrobeni Španěly… 

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..