Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Tajemství postavičky Ata odhaleno!

Dnes se vracím ke svému staršímu článku o tajemném nálezu malé kostry pojmenované Ata, o které jsem již psal v jednom ze svých předchozích článků.[1] Kostra byla nalezena v roce 2003 v La Noria, starém hornickém městě nacházejícím se v severním Chile. Nyní skupina vědců ze Stanfordské univerzity a Kalifornské univerzity v San Francisku, podle studie publikované ve vědeckém časopise Genome Research odhalila,[2] že pozůstatky kostry nalezené v pustině Atacama (Chile) před 15 lety odpovídají mumii dívky.

Američtí vědci extrahovali DNA, tohoto „mimozemšťana“, pojmenovaného Ata, a rekonstruovali genetický příběh. Výsledky studie dle předpokladů ukázaly, že to nebylo nic mimozemského, jak mnozí tvrdili, ale kostra dítěte, která se buď narodila mrtvá, nebo zemřela bezprostředně po narození. Co je zajímavé, novorozenec utrpěl vzácné mutace, které tělu daly atypický tvar.

Nalezená kostra je dlouhá asi 13-15 centimetrů, má kuželovitou hlavu a má 10 párů žeber, namísto obvyklých 12… „Bez jakýchkoli pochybností je to člověk“, je uvedeno v prohlášení.

Zbytky Ata dorazily na černý trh archeologických nálezů a později skončily v rukou sběratelů ve Španělsku, kteří věřili, že to byla kostra mimozemského bytosti. „Avšak genom je jednoznačně jihoamerický, s genetickými variacemi, které ji pomohly zařadit do andského regionu, kde žijí indiáni kmene Chiote,“ uvedl ve svém prohlášení Garry Nolan,[3] profesor mikrobiologie na Stanfordské univerzitě a autor studie.

Odborníci poukazují na to, že „nejpravděpodobnější“ verze je, že deformace kostry byla způsobena určitými genetickými mutacemi, mezi nimiž jsou zmíněny trpasličí a růstové poruchy.

Garry Nolan se rozhodl prozkoumat tento podivný případ Ata v roce 2012 na základě rozhovoru s přítelem, který ho ujistil, že by mohl jako první identifikovat mimozemšťana. Nyní na základě výsledků můžeme říci, že pozůstatky patří mrtvole dívky, která zemřela „pravděpodobně“ zhruba před 40 lety!

Tím by byla jedna záhada uzavřena.

Zdroje:

[1] Stěhule, T.: Bytost Duende, mimozemšťan, nebo potracený lidský plod? Záhady života, 12/2017. Str. 20. ISSN: 1804-9265, Online: http://tom-stehule.com/2018/03/03/muze-byt-sokujici-mumie-tajemnou-bytosti-duende/
[2] Six-inch human skeleton discovered with multiple disease-associated mutations. eurekalert.org., Online: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-03/cshl-6hs031518.php
[3] Nolan, Gary, Department: Microbiology and Immunology – Baxter Labs, profiles.stanford.edu. Online: https://profiles.stanford.edu/garry-nolan
[4] FOTOS: Pruebas de ADN revelan qué es en realidad el esqueleto del ‚alien‘ de Atacama. 23.03.2018. actualidad.rt.com. Online: https://actualidad.rt.com/actualidad/266390-revelar-que-es-alien-atacama

Přečtěte si také:  Byli Aztékové jako nacisti ?

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..