Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Nazca překvapila svět obří kosatkou

PERU – Záhadná planina obrazců Nazca stále překvapuje. Archeologům se zde v poslední době povedlo obnovit obrovskou figuru kosatky, která je jednou z nejvíce tajemných a starodávných kreseb. Trvalo přibližně 50 let, než se peruánská vláda odhodlala k obnově figury, a to ve chvíli, kdy už kresba byla téměř navždy ztracena.

Jedná se o obrovskou kresbu na svahu kopce, která se nachází na okraji města Palpa. To je známé tím, že si ho kdysi zvolila za své sídlo a studijní středisko archeoložka Maria Reiche,[1] která celý život zasvětila bádání kolem fenomenálních linií.

Kosatka je kytovec, kterému je kvůli její velikosti a divokosti přezdíváno „velryba zabiják“. Ve starověkém Peru ji národ kultury Nazca považoval za božstvo, spojené s mořem a byla často

Kosatka v ikonografii kultury Nazca. Zdroj: Johny Isla Cuadrado / La Republica.

zastoupena na jejich keramice. Obnovená kresba kosatky byla poprvé vyfotografována na počátku 60. let minulého století, aby poté byla prohlášena za ztracenou.

Tým archeologů pod vedením Isla J. Cuadrada,[2] vedoucího regionálního úřadu kultury, ji ovšem identifikoval a restauroval. Geoglyfy měří přibližně 60 metrů, což odpovídá více než třem městským autobusům. „Na rozdíl od linií v Nazce jsou geoglyfy kosatky nakresleny na svahu, což naznačuje, že to je jeden z prvních v geoglyfů v regionu,“ řekl Isla a dodává, že „i ostatní soudobé geoglyfy v Palpě jsou umístěné na svahu, zatímco v Nazce je většina linií a geoglyfů kreslených na rovině.

Ačkoli její objev a restaurování prokázaly vysokou úroveň a odhodlání peruánských archeologů, je obrazec vážně ohrožen kvůli spekulacím s okolními pozemky. Kosatka byla totiž prakticky přes noc obklopena vykoupenými pozemky spekulantů, kteří získali obrovské oblasti v těsném okolí geoglyfu. Bohužel, budoucnost kresby je tím ohrožena, i když by mohla být novou turistickou atrakcí v oblasti Icy. Právě nemožnost přístupu k ní bude největší hrozbou pro trvalou udržitelnost památky v budoucnosti.

Zdroje:

[1] Maria Reiche. Wikipedia. Online: https://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Reiche
[2] Isla Cuadrado Johny Augusto. dina.concytec.gob.pe. Online: http://dina.concytec.gob.pe/appDirectorioCTI/VerDatosInvestigador.do;jsessionid=fdf02e11e9da3d684312a2600554?id_investigador=30630
[3] Ochoa, R.: La Orca es el nuevo geoglifo de Palpa y Nasca. 06.11.2017. larepublica.pe. Online: http://larepublica.pe/cultural/1141506-la-orca-es-el-nuevo-geoglifo-de-palpa-y-nasca

Přečtěte si také:  Chan Chan - největší starověké město světa

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..