Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Odhaleno další tajemství Velikonočního ostrova

Výzkumníci ze Spojených států amerických zjistili, kde obyvatelé Velikonočního ostrova brali pitnou vodu. Ukázalo se, že domorodci extrahovali pitnou vodu z oceánu. Neměli jinou možnost – na ostrově nejsou žádné řeky a jezera.

Obyvatelům Velikonočního ostrova pomohla samotná příroda. Sopečná půda absorbovala vodu z oceánu, odfiltrovala ji a ta vyvěrala zpět do moře.  Pití takové vody, říkají američtí vědci, nijak domorodcům neškodila a neohrozila je na zdraví.

Zatímco se všude píše, že studie potvrzuje účel soch jako ukazatele pitné vody, nic takového studie neříká. A už vůbec to neznamená, že by se sochy dívaly na moře – naopak – dívají se do vnitrozemí.

Souvislost výskytu soch s vyvěráním pitné vody je zatím pouze předpoklad. Jsou místa se sochami, kde žádné takové vyvěrání pitné vody není. Není také vyloučeno, že místa, kde pitná voda vyvěrá, se za staletí nemohla změnit.

Uvádí se také, že pohyb hladiny moří v následujících desetiletích může způsobit, že se tento ostrov potopí. Ne sice úplně, ale slavné sochy, stojící dnes na pobřeží, může odnést voda. Z důvodu globálního oteplování, hladina oceánů může rychle stoupnout. Aby bylo možné tyto legendární sochy zachránit, plánuje se výstavba vysoké zdi nebo jejich přesun na jiné místo.

Mapka vpravo nahoře ukazuje sochy Moai na velikonočním ostrově.
Mapka vpravo nahoře ukazuje sochy Moai na velikonočním ostrově.

Velikonoční ostrov je vulkanický ostrov nacházející se v Polynésii. Získal celosvětovou slávu díky sochám, zvaným Moai. Překvapující obrovské záhadné stavby místních obyvatel vznikly od 13. do 16. století. Vědci stále neví, proč je obyvatelé Velikonočního ostrova vytvářeli, což vede k mnoha spekulacím a často se uvádí i velmi mystické důvody.

Zdroje:
[1] Tanya Brosnan, Matthew W. Becker, Carl P. Lipo: Coastal groundwater discharge and the ancient inhabitants of Rapa Nui(Easter Island), Chile. Hydrogeology Journal,30.8.2018. Online:  https://www.academia.edu/37542232/Coastal_groundwater_discharge_and_the_ancient_inhabitants_of_Rapa_Nui_Easter_Island_Chile

Přečtěte si také:  Kolaps Aztécké civilizace způsobil také mor

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..