Pondělí, 13 května, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Ne, tohle není mimozemšťan

Během bizarního slyšení v mexickém kongresu byly předvedeny dvě „nelidské bytosti“…

Jaime Maussan (1953) [1], je jedním z nejznámějších mexických novinářů. Jeho televizní pořad Tercer Milenio, běží už desítky let a neustále zaplňuje hlediště, kde oslňuje diváky svými znalostmi o vesmíru, a o životě na jiných planetách. Má samozřejmě mnoho odpůrců a není mu cizí označení podvodník.
Nyní ale oznámil překvapení. Známý lovec senzací upoutal pozornost publika na historickém zasedání, zaměřeném na neidentifikované anomální jevy (UAP) – lépe známé jako dřívější UFO.
Zasedání, bezprecedentní v mexickém kongresu, se konalo dva měsíce po podobném zasedání před americkým Kongresem, na kterém bývalý zpravodajský důstojník amerického letectva tvrdil, že jeho země si je pravděpodobně vědoma „mimozemské“ aktivity od 30. let 20. století. [2]
Maussan nemohl zůstat mimo. Toho humbuku se přece musí využít!

Před zahájením slyšení Sergio Gutiérrez Luna (1976), zástupce mexické vládní strany Morena, vyzval účastníky, aby vstali a přísahali, že budou říkat pravdu. V publiku byli Ryan Graves [3], bývalý pilot poručík amerického námořnictva, který dříve svědčil v Kongresu USA o svých zkušenostech s neidentifikovanými objekty, a Abraham „Avi“ Loeb (1962) [4], astrofyzik, ředitel Harvardského astronomického oddělení, a přední zastánce tzv. teorie, že mimozemská vesmírná loď již přistála na Zemi. Když byla řada na Maussanovi, aby promluvil, dal signál k otevření dvou malých sarkofágů, obsahujících těla dvou „nelidských bytostí“.

Ryan Graves. Zdroj [3].

Mumie vypadaly humanoidně, byly asi 70 centimetrů vysoké. Na rukou a nohou měli tři prsty. Ale klid. To nejsou žádné „nelidské“ bytosti. Jsou to mumie z peruánské oblasti Nazca, konkrétně „tridactyl humanoidní mumie Nazca“, které byly kdysi prezentovány jako velký archeologický objev, ale od té doby dávno odmítnuté mezinárodní vědeckou komunitou. Existuje podezření, že tyto mumie byly přetvořeny, tedy spíše zhanobeny, aby dostaly jiný vzhled, a jejich pravost byla odmítnuta odbornými organizacemi, jako je Světový výbor pro studium mumií, který objev označil za podvod a označil ho za „nezodpovědnou organizovanou dezinformační kampaň.“ [5]
Ano, jde o případ, kdy 20. června 2017 Jaime Maussan figuroval v „objevu“ „mimozemské“ mumie z Peru. Video s mumiemi shlédlo za 24 hodin 7 miliónů lidí, a o to hlavně šlo. Brzy se prokázalo, že šlo o podvod – o zhanobení nalezené mumie, a „dotvoření“ tak, aby získala „mimozemské“ rysy. [6]

Archeologické bohatství Peru je uznáváno po celém světě, od nalezišť starověké civilizace Caral, až po ty incké, včetně legendárního Machu Picchu. Ale mumie, prezentované na mexickém kongresu nejsou nic jiného než propracované padělky. Názor akademiků, archeologů a vědců je jednomyslný: Část těchto mumií jsou upravená předhispánská lidská těla, zatímco zbytek, zvláště ty menší – jako ty, představené tento týden na mexickém kongresu – jsou těla, sestavená z kostí zvířat a lidí.

Přečtěte si také:  Hitler chce být starostou. Lenin mu v tom hodlá zabránit

„Se zkušenostmi, které mají všichni výzkumníci, kteří pracovali s předkolumbovskými mumiemi, zejména z oblasti Nazca, je nám velmi jasné, že tyto velké mumie jsou předkolumbovské lidské bytosti, které byly upraveny pro komerční účely,“ řekl deníku El Comercio antropolog Guido Lombardi, který studoval mumie v Peru. Flavio Estrada, forenzní archeolog, který analyzoval mumie pro Ústav právního lékařství a forenzních věd ministerstva veřejné správy v Peru, řekl, že ostatky údajných mimozemšťanů „jsou výtvory vyrobené ze zvířecích a lidských kostí spojených syntetickým lepidlem,“ které byly zase pokryty falešnou kůží.

Podle Maussana byla vysušená těla nalezena v Peru v roce 2017. „Jsou to nelidské bytosti, které nejsou součástí naší pozemské evoluce,“ řekl Maussan. „Podle UNAM [Universidad Nacional Autónoma de México – Autonomní univerzita v Mexiku], která provedla analýzu uhlíku-14, jsou tyto bytosti staré asi 1000 let. Nebyly nalezeny v lodích, které havarovaly, ale byly pohřbeny v křemelině, zkamenělé řase, která je stará 17 milionů let a byla v té době hojná,“ dodal Maussan. Zpravodajské sítě podle očekávání explodovaly. Vědecká komunita vydala komuniké a ti, kteří sledovali slyšení, se rozdělili na dva tábory: na ty, kteří Maussana podporovali, a na ty, kteří ho pomluvili – a pak tu byli další, kteří si z té podívané prostě dělali legraci.

„Bylo by dobré pozvat vědce,“ říká Julieta Fierro, fyzik, astronom a vědecká autorita. „Jak ty, kteří hledají mimozemský život, tak lidi, kteří se zabývají genetickou antropologií, a ty, kteří datují pozůstatky z minulosti – ale nebyli pozváni,“ dodává Fierro. „A nejen to, měli pozvat také peruánského velvyslance. Jak je vůbec možné, ukázat „mimozemšťany“, objevené v této zemi, a přivést je do Mexika, a nepozvat zástupce z Peru? Jak se dostali přes celnici? Kromě toho, kdyby to byli mimozemšťané, první věc, kterou byste měli udělat, je izolovat je. Protože – co když to nese virus odjinud, a způsobí hroznou pandemii?“ říká Fierro.

„To, co se stalo včera na mexickém kongresu, byla podívaná s informacemi, které nemusí být nutně ověřitelné, produkt fanatismu, který je spíše o mediální podívané a politickém zisku než o vysvětlení fenoménu možného života mimo naši planetu,“ říká Raúl Trejo Delarbre, výzkumný pracovník Institutu pro sociální výzkum a doktor sociologie na Fakultě politických a sociálních věd UNAM. „A především je to záležitost, která přesahuje působnost Kongresu.“

„Nemusíš být expert, abys vyrobil mimozemšťana.“ Na internetu se už objevila celá řada vtipných fotografií, zpochybňující pravost „mimozemšťana“. Zdroj: internet

Po slyšení Ryan Graves, bývalý pilot, poručík amerického námořnictva, který byl mezi účastníky, vyjádřil své zklamání, a popsal události jako „obrovský krok zpět“ a „nepodložený trik“.
V mexickém kongresu zazněla v jednacím sále fráze „nejsme sami“. Piloti a dispečeři letového provozu, kteří se považují za privilegované svědky, spolu s astronomy z institucí, jako je Harvardská univerzita, stejně jako odborníci a politici z Japonska, Argentiny, Francie, Brazílie a Peru, dosvědčili, že čelí „frustraci, obtěžování a hrozbám“, když se odváží ohlásit nevysvětlitelné objevy, nalezené na obloze, nebo v mořských hlubinách.

Přečtěte si také:  Mořská panna z Peru?

„Kongres existuje, aby přinášel zákony. Co se chystá mexický stát v této oblasti uzákonit? Je to naprosto směšné,“ říká Trejo Delarbre. „Domnívám se, že toto slyšení je třeba chápat v kontextu obrovského nesprávného nasměrování většinové strany, která ovládá mexický kongres, tedy Moreny a jejích spojenců; extrémní nezodpovědnost kongresmana Sergia Gutiérreze Luny, který při jiných příležitostech, ale nikdy ne tak neohrabaným způsobem jako dnes, využil svého křesla v Kongresu k naplnění svých osobních rozmarů. Ten, kdo z toho těží, je pan Jaime Maussan, který již několik desetiletí profituje z osobního podnikání postaveného na společenském zájmu o takzvané UFO.“

Maussanova cesta do mexického Kongresu začala v podstatě ve Spojených státech, když Kongres USA uspořádal vlastní slyšení o UFO a otevřel dveře tomu, aby se totéž stalo v Mexiku. Maussan má v Kongresu také mnoho přátel, mezi nimi i Gutiérreze Lunu, který Poslaneckou sněmovnu země popsal jako „dům lidu“. Na slyšení Gutiérrez Luna řekl, že publikum „uslyší důkazy, které probudily velký, velký, velký, velký, velký zájem v části veřejnosti.“

„Počátky tohoto slyšení,“ řekl Gutiérrez Luna, „lze vysledovat až do doby, kdy Maussan oslovil zákonodárce, aby vysvětlil, že v jiných zemích se o UFO již mluvilo v zákonodárných orgánech. Jaime Maussan je renomovaný novinář a výzkumník, který nás oslovil,“ řekl. „Pokud při tomto výkonu zákonodárné moci budete přísahat, že budete říkat pravdu, slibujete, že budete říkat pravdu o všem, o čem se tu dnes diskutuje,“ řekl Gutiérrez Luna, když vyzval účastníky slyšení, aby složili přísahu.

„Mexický kongres má pravomoc zabývat se jakoukoli záležitostí za účelem osvícení a vedení společnosti, ale především a zásadně zákonodárství,“ říká Trejo Delarbre. „Zákonodárci dohlížejí na ostatní mocnosti, řídí potřeby společnosti, ale především tvoří zákony. Toto setkání bylo svoláno jako veřejné slyšení k regulaci neidentifikovaných anomálních jevů (UAP) v Mexiku. To je nesmysl. Jak lze regulovat to, co je anomální a neidentifikovatelné? Už název slyšení napovídá, že by se nemělo brát vážně,“ dodává.

Na internetu se už objevila celá řada vtipných fotografií, zpochybňující pravost
Na internetu se už objevila celá řada vtipných fotografií, zpochybňující pravost „mimozemšťana“. Zdroj: internet

Další humbuk
Nebylo to poprvé, co se Maussan objevil na slyšení pořádaném mexickým kongresem. V roce 2016 ho Poslanecká sněmovna přijala na pozvání poslance z PRI, další politické strany, na slyšení, zaměřené na kruhy a další geometrické obrazce, které se objevují na polích, a jsou často nazývány agroglyfy nebo agrosymboly. Na slyšení Mariano Tello, ředitel Centra pro pozornost společnosti, součásti vládního orgánu v Mexiku, sdělil, že 29. března 2022 institut obdržel e-mail, ve kterém občan požadoval informace o UFO. Žádost o informace veřejnosti vyvrcholila zveřejněním přepisu řízení letového provozu, kde pilot v květnu 1975 hlásil neidentifikovaný objekt, řekl Tello. Od roku 2003 obdrželo ministerstvo 1011 žádostí o informace související s UFO, mezi nimiž je 93 žádostí o přezkoumání, 58 se týká mexického vzdušného prostoru, z nichž 19 se konkrétně týká UFO, 15 navigačních služeb a jedna mimozemšťanů.
Po Maussanově návštěvě v Poslanecké sněmovně vydal Astronomický ústav UNAM prohlášení, v němž poukázal na to, že navzdory mnoha studiím a neustálému sledování aktivity ve vesmíru „dosud neexistuje žádná pozorovací nebo experimentální zpráva, která by poskytla důkazy o existenci život mimo Zemi.“

Prohlášení UNAM dodává, že je důležité, aby jakákoli práce v této oblasti byla prováděna s „podporou vědecko-výzkumných institucí a za dodržování přísných etických standardů“. Astronomický ústav také zdůraznil, že „vědci jsou hlavními hybateli hledání mimozemského života a budou pokračovat ve zkoumání této oblasti s pílí, kterou věda vyžaduje.“ A tak v úterý 12. září 2023 Fyzikální ústav při UNAM znovu vydal prohlášení, poprvé zveřejněné v roce 2017, týkající se testů, provedených na mumiích, nalezených v Peru, které byly prezentovány na mexickém kongresu:
„V květnu 2017 provedla Laboratorio Nacional de Espectrometria de Masas con Aceleradores [neboli National Accelerator Mass Spectrometry Laboratory, známá pod svým akronymem ve španělštině, LEMA] studii datování uhlíku C14 sady vzorků, které podle informací poskytnutých klientem byla kůže a mozková tkáň o hmotnosti cca 0,5 gramu, jejichž výsledky byly vydány v červnu téhož roku, a doručeny uživateli, který o to požádal. Protože se jedná o komerční dohodu, jsou tyto výsledky důvěrné, a žádný člen LEMA je nemůže šířit,“ uvedl Fyzikální ústav. „LEMA odmítá jakékoli následné použití, výklad, nebo zkreslení výsledků, které vydává. V případě analýzy z června 2017 jsou jakékoli informace, které naznačují účast LEMA na jakékoli jiné činnosti, než na datování uhlíku C14, neplatné,“ uzavřel.

Přečtěte si také:  Záhada věží Sillustani v Peru

Co z toho vyplývá? Jen to, že se nikdo nemůže ohánět nějakými šokujícími výsledky z této laboratoře.

„Věda má procesy a cesty, jak zpochybňovat i své vlastní závěry. Nikdo nepopírá, že by mohl existovat život na jiných planetách. Mám obavy z tohoto plýtvání pozorností ve veřejné diskusi, a také z možného plýtvání zdroji,“ říká Trejo Delarbre. „Byla to akce, která vážnost a oddanost vědě, kterou by měl mít mexický kongres, dává do velmi špatného světla, protože to byla podívaná, která je v souladu s protivědeckým postojem současné mexické vlády…“ dodává.

A tak vidíme, že nejde o nic nového. Jde jen o další kapitolu podvodu, který trvá od roku 2017…

Zdroje:

[1] Jaime Maussan. Wikipedia. Online: https://en.wikipedia.org/wiki/Jaime_Maussan 
[2] Americký Kongres pořádal slyšení o UFO. zahadyazajimavosti.cz. Online: https://www.zahadyazajimavosti.cz/index.php/2023/08/06/americky-kongres-poradal-slyseni-o-ufo/?fbclid=IwAR1A0p23qycWpE0y3vxZymSHiFJAPy7l7QpRAqUOo8ms3oOqinpL8doQGS4 
[3] Ryan Graves (pilot). Wikipedia. Online: https://en.wikipedia.org/wiki/Ryan_Graves_(pilot)
[4] Avi Loeb. Wikipedia. Online: https://en.wikipedia.org/wiki/Avi_Loeb
[5] Stěhule T.: tom-stehule.com. Online: http://tom-stehule.com/2017/06/24/mimozemska-mumie-je-jen-nastrojem-podvodu/
[6] Stěhule T.: tom-stehule.com. Online: http://tom-stehule.com/2018/12/01/hanobeni-mumii-v-peru-je-odporny-cin/

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..