Friday, April 19, 2024
Historie

Cumpanamá – největší kámen s petroglyfy na světě

Tento obrovský žulový kámen, 17 m dlouhý, 14 m široký, 4,5 m vysoký a více než 1000 let starý, se nachází v okrese Balsapuerto, provincie Alto Amazonas – Loreto, v pralese, který je posvátným místem kultury Shawi. Kámen sloužil k provádění duchovních obřadů. 

Tento kámen má pro Shawíje vysokou mýtickou hodnotu, protože je pro ně zosobněním boha Cumpanamá, legendární postavy, která stvořila kulturu Shawi a je velmi důležitá v mytologii Awajúnů.

Kámen obsahuje více než 100 rytin, které se dodnes nepodařilo zcela rozluštit, například spirálové nebo soustředné linie a rytiny ve tvaru hadů. Postavy jsou vyřezány ve vysokém a nízkém reliéfu a vytvářejí konkávní a konvexní plochy.

Objevuje se hlava s kulatýma očima, humanoidní postava s roztaženýma rukama, antropomorfní postavy a zvířata (želvy, ptáci, mravenečníci atd.). Na vrcholu se nachází obří had a kresba dvoustupňového vodopádu, podobného tomu, který se nachází nedaleko.

Podle legendy byl Cumpanamá mužem s mnoha ctnostmi a nadpřirozenými schopnostmi, a proto ho domorodci z kultury Shawi označili za svého boha. Balsapuerto byla vesnice, kde lidé žili ve strachu z existence obrovského orla, který žil ve výšinách stejnojmenného kopce (Balsapuerto). Když Cumpanamá dorazil do této vesnice, začal je mimo jiné učit lovu a rybolovu. Jednoho dne začal orel létat nad vesnicí, zatímco lidé zoufale utíkali, aby se ochránili ve svých domech, Cumpanamá připevnil kámen na klacek a vytvořil improvizovanou sekeru. Po několika minutách se orel začal střemhlav snášet z výšin ke Cumpanamá. 

Když se ho orel pokusil chytit, začal napínavý boj mezi člověkem a ptákem, který lidé pozorovali ze svých domů. Boj trval celé odpoledne, dokud člověk, vyčerpaný bojem, nezačal slábnout od škrábanců, které mu orel způsobil svými obrovskými drápy.

Unavený a zesláblý muž se dal do běhu houštím džungle, kde nakonec jeho zesláblé tělo ochablo a on padl na zem, načež chraplavým hlasem zvolal: “Nebojoval jsem tak tvrdě, abych sloužil jako potrava pro tohoto zlého ptáka, praktikujte vše, co jsem vás naučil, pomáhejte si navzájem, žijte v bratrství, neodejdu, neopustím vás, budu vám vždy přítomen, drazí přátelé, řekl muž a začal se stávat obrovským kamenem, který existuje dodnes a poskytuje ochranu a moudrost.

Přečtěte si také:  Kniha: Keltův sen

Tomáš

cestovatel, publicista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.