Sunday, June 2, 2024
ArcheologieTop

El lago Titicaca ha encontrado vestigios de un antiguo culto

Jezero Titicaca v Bolívii je významné jak pro svou krásu, tak pro svou polohu v centru And. Už asi 500 let před příchodem Inků jakási starověká civilizace přinášela rituální obětiny bohům poblíž ostrova Slunce. 

Toto zjištění bylo poprvé publikováno ve studii mezinárodního týmu vědců, a  zveřejněno v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Autoři výzkumu naznačují, že organizované náboženství se v regionu objevilo mnohem dříve, než se původně předpokládalo. “Lidé si Isla del Sol (Ostrov Slunce) často spojují s Inky, protože to pro ně bylo důležité poutní místo, a protože na tomto ostrově a kolem něj zanechali četné ceremoniální budovy a obětiny,” řekl antropolog José Capriles z Pennsylvania State University (USA).

“Náš výzkum ukazuje, že lidé (starověké bolivijské kultury) z Tiwanaco, kteří žili na jezeře Titicaca mezi lety 500 a 1100 n. l., byli prvními lidmi, jež nabízeli hodnotné předměty božstvům v této oblasti. Inkové sem přišli až v 15. století. Při podvodních průzkumech, prováděných v blízkosti Isla del Sol byly nalezeny rituální obětiny sestávající z kočičích keramických kadidelnic, zlatých ozdob, mušlí a kamenů lapidária, jakož i důkazy o zvířecích obětech. “Nálezy, a zejména keramické kadidelnice ve tvaru pumy, jsou významné, protože nám pomáhají lépe porozumět rituálnímu chování a náboženství státu Tiwanaco, společnosti, která předcházela Inky o několik set let,” řekl Christophe Delaere, spoluautor studie. Na druhou stranu se vědci domnívají, že nalezené náboženské obětiny byly záměrně ponořeny pod vodu. Proč ale ukládali suchozemská zvířata do vody, ale nikdo neví. 

Jezero se nachází ve výšce asi 3800 metrů nad mořem a je jednou z hlavních atrakcí. Zdroj: internet.

“Přítomnost kotev v blízkosti obětin naznačuje, že obětiny mohly být ukládány během rituálů prováděných z lodí,” řekl Capriles, pro kterého byl Isla del Sol pravděpodobně pro lid Tiwanaco důležitý kvůli své přírodní kráse, ale také pro svou polohu v centru pohoří And. “Bylo to strategické a rituálně nabité místo,” a “rituální nálezy, které zde učinili, demonstrují přechod společností od lokálnějších náboženských systémů k něčemu, co mělo ambicióznější geopolitickou a duchovní přitažlivost,” poznamenal.

Zdroje:

[1] Descubren en el lago Titicaca los restos de una religión anterior a los incas. 02.04.2019. Online: https://actualidad.rt.com/actualidad/310506-centro-ritual-submarino-titicaca-antigua-civilizacion-inca 

Přečtěte si také:  Poslední cesta aztéckého boha deště

Tomáš

cestovatel, publicista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.