Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Cestování a Zajímavosti

Vstup na Machu Picchu bude dražší

Od 1.7.2017 je pro návštěvu incké citadely Machu Picchu možné zvolit pouze dvě varianty: ranní a odpolední. Kromě toho může každá návštěva trvat pouze čtyři hodiny od vstupu a turisté ve skupinách by měli být doprovázeni průvodcem. Tato opatření vychází z nařízení o udržitelném užívání památky, která vešla v platnost. Podle odboru kultury města Cusco, je cílem zajistit řádné proudění návštěv v hlavní turistické destinaci v Peru.

Úřady se tak snaží regulovat obrovský počet návštěvníků, který denně tuto nejznámější památku v Peru navštěvuje. Pokud by počet návštěvníků stoupl přes kritickou hranici, mohlo by místo ztratit status památky UNESCO, se všemi výhodami, které z toho vyplývají.

Až do konce června, turisté, kteří si koupili vstupenku na Machu Picchu mohli zůstat ve svatyni v průběhu celé provozní doby. Nicméně, od počátku července jsou stanoveny pro vstup dva termíny: od 6:00 hodin ráno do poledne a od poledne do 17:30 hodin. Takže ti, kteří chtějí zůstat celý den si musí koupit dva lístky!

Nařízení rovněž stanoví, že v těchto dvou vymezených vstupech, turistická návštěva by měla být organizována po dobu maximálně 4 hodin. V dopoledních hodinách se stanovuje maximum přijatých lidí na 3.267, včetně těch, kteří vstupují jak do Machu Picchu, tak i na horu Wayna Picchu a také těch účastníků Inca Trail, kteří přijdou pěšky.

Kromě toho návštěvníci, kteří si zakoupili vstupenky na odpoledne, mohou vstoupit o jednu hodinu dříve (tj. od 11 hodin) v případě, že dorazí brzy. Odpolední turnus by měl povolit asi 2.673 návštěvníků.

Skupiny návštěvníků by měly být složeny z maximálně 20 osob. Tito návštěvníci musí vstoupit do citadely pouze s průvodcem. Turisté, kteří si přejí vstoupit do svatyně i druhý den, nepotřebují průvodce v případě, že se prokáží platnou vstupenkou s předchozího dne, kde bude uvedeno jméno průvodce, který je doprovázel.

Další nařízení, [2] se kterými nemusíte souhlasit a které můžete považovat do značné míry za šikanu jsou tyto:

– není povoleno používat stativ k fotoaparátu.

– jsou zakázány všechny druhy selfie tyčí, běžně používané při focení mobilním telefonem.

– je zakázáno vnášet do areálu batohy či tašky větší než 40x35x20 centimetrů. Ty nově budou muset zůstat ve skříních u vchodu do areálu.

– do areálu se nesmí nosit zakázané nebo nelegální látky, alkohol a aerosoly.

– stejný zákaz platí i pro hudební nástroje, megafony, jídlo, kočárky a potřeby pro stolování.

Přečtěte si také:  {:cz}Přízraky nacistických ponorek{:}{:es}Fantasmas de submarinos nazis{:}

Je zřejmé, že vedle oprávněných nařízení, směřujících k omezení návštěvnosti této významné památky, jsou některé už jen zbytečným znepříjemňováním. Nařízení pamatuje i na takové věci absurdního charakteru, jako že není dovoleno používat v areálu boty na vysokých podpatcích. Na to ženy obzvlášť pozor, pokud si na Machu Picchu vyrazíte ve večerních šatech… Pánové pro změnu, zapomeňte na vojenské kanady s okovanou špičkou. Chápu, že ne všichni návštěvníci se umí chovat, některé věci však už jsou za hranou.

Zdroj:

[1] Machu Picchu: desde hoy se deberá entrar en dos horarios y con un guía. El comercio. 1.7.2017. Online: http://elcomercio.pe/peru/cusco/machu-picchu-hoy-debera-entrar-dos-horarios-guia-438936
[2] Conoce las restricciones que rigen desde julio para visitar Machu Picchu. rpp.pe. 3.7.2017. Online: http://rpp.pe/peru/actualidad/conoce-las-restricciones-que-rigen-desde-julio-para-visitar-machu-picchu-noticia-1061876

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..