Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Cestování a Zajímavosti

Karnevalové tradice Jižní Ameriky

Když se řekne karneval, pravděpodobně si většina z vás představí ten nejslavnější z nich, pořádaný každoročně v Rio de Janeiro, v Brazílii, který začíná každý rok v březnu. Karnevalové oslavy probíhají po celém světě, ovšem nejznámější jsou právě ty konané v Jižní Americe. Běžně se konají zpravidla po dobu tří dnů, což jsou právě tři dny před Popeleční středou, na kterou připadá v křesťanském kalendáři postní den. Nicméně datum oslav se liší podle zvyků v jednotlivých zemích a rozhodně to není dogma. V současnosti se karnevalové tradice dodržují na celé řadě míst po celém světě a dokonce byly obnoveny i na místech, které již svoji tradici ztratily a tak ve většině případů byly zbaveny svého náboženského významu.


Mezi další nejznámější karnevalová místa na světě jsou například ty, konané v Benátkách v Itálii a také ve španělském Cádizu nebo Santa Cruz na Tenerife a Las Palmas na Kanárských ostrovech. Do Jižní Ameriky byly karnevaly exportovány španělskými a portugalskými mořeplavci a jsou převážně spojovány s průvody alegorických vozů, různých krojů, tanců a dalších excesů. Oproti evropské podobě karnevalů jsou daleko více živější. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé země a jejich oslavy:

Brazílie:
Bez problému se dá říci, že karneval v “Riu”[1] je nejznámější a nejpopulárnější svátek na celém světě. Samba školy jsou jednotlivé spolky, zastupující konkrétní čtvrti města, pracující po celý rok na přípravě pochodu na legendárním „Sambadromu“, kolem nějž se shromáždí až 70 tisíc lidí každý rok.
Avšak Rio De Janeiro není jediným místem bujarého veselí. Brazílie také vyzdvihuje další karneval ve městě Salvador de Bahía, který začíná 19. února a kterého se účastní na 234 různých souborů. Nazývá se Cuidad del Carnaval [2] a průvod zahrnuje 25 km přehlídky.
Méně zaplněný, ale velmi pozoruhodný je prý i karneval ve město Olinda, ve státě Pernambuco, Má se za to, že je to jeden z nejvíce autentických a spontánních karnevalů v zemi.


Bolívie:

Karneval Oruro je nádhernou demonstrací nábožensko-pohanského synkretismu [3], projevem živé kultury a folklórního vyjadřování v této zemi. Koná se ve městě na bolívijském Altiplanu, zapsaném na seznamu kulturního dědictví UNESCO s dlouhou hornickou tradicí.

Městem prochází průvod postav tzv. „Diabladas“, maškarní průvod ďáblů, kteří tančí typické tance, charakteristické v tomto regionu. Tedy úžasná choreografie s odvážnými a kontrastními barvami krojů a masek.


Kolumbie:

Nejpestřejší festival v této zemi je Barranquilla [4]. Historické dokumenty ukazují, že už v osmnáctém století se tady slavily masopustní dny, zvané karnevaly a to nejen ve městě Cartagena ale ve městech, jako je Magangué i jinde podél řeky Magdalena na úseku karibské roviny.

Přečtěte si také:  Ekvádor: Příběh zavražděných misionářů

Další karneval zvaný Negros y blancos [5] se koná ve městě San Juan de Pasto. Je to karneval, kde se silně projevují andské domorodé kořeny, a který byl zakázán v XIX. století během indiánského povstání. Byl kongresem státu prohlášen za národní dědictví.


Uruguay:

Nejproslulejší je karneval v Montevideu, který je podle některých názorů nejdelším karnevalem na světě, protože trvá 40 dnů.

Tento karneval má dva hlavní aspekty, které nejsou antagonistické, ale komplementární: pouliční hudebníky španělského původu, jejichž texty jsou velmi humorné a sociální, s prvky politické satiry. Hlas lidu totiž hrál důležitou sociálně-kulturní úlohu během diktatury v letech 1973-1984.
Druhým aspektem je Candombe [6]. Jedná se o vyjadřovací prostředek černochů, původem otroků z koloniálních dob, prostřednictvím kterého se snažili obnovit své africké kořeny, s použitím kostýmů, písní a tanců. Propagovali a propagují svou kulturu a náboženství vzhledem ke své přirozené evoluci až do dnešních dní. Karneval oficiálně začíná inauguračním průvodem v polovině ledna.


Panama:

Karnevaly v Panamě jsou často také nazývany “oslavy krále Momo” a slaví se po dobu čtyř po sobě jdoucích dní předcházejících Popeleční středě. Z těch nejlepších by se měl zmínit Carnaval de las tablas, pro který je charakteristické starověké soupeření mezi dvěma skupinami (calle Arriba a calle Abajo). Ty spolu tváří v tvář během čtyř dnů v tuhém „boji“ soupeří.


Peru:

V Peru je karnevalový rej zdaleka nejzajímavější, i když zdejší karnevaly nejsou tak známé jako jiné. Každý region a snad každá vesnice má svůj karneval, ve kterém se přirozené mísí s nadpřirozenem, s pohanským náboženstvím starých kultur, pozemské s kosmickým. Vyhlášené jsou karnevaly v Punu, Cuscu, Cajamarce, Ayacuchu (viz. video), Juliace, Arequipě nebo Jauja a v dalších městech.
Karnevaly jsou slaveny v měsících únoru a březnu. Tančí se na živou hudbu, kdy skupiny svobodných mladíků tančí bez přestání na náměstích a ulicích zabráni do soutěžení, při kterém vybízejí opačná pohlaví k tanci.

Typickým rituálem je yunsa (nazývaný též umisha v džungli, a cortamonte na pobřeží). Při něm je zasazen do země velký strom plný dárků. Lidé tančí v párech kolem dokola yunsy. Hlavní myšlenkou je porazit strom, aby spadl. Pár, který dá poslední zásek předtím než strom spadne, dostane na starosti organizování yunsy v dalším roce. Jak rituál vypadá, můžete vidět na videu zde.


Mexiko:

Zde je třeba zmínit Carnival de Veracruz [7], který je považován za nejvýznamnější v Mexiku. Trvá čtyři dny, při kterých skupinky tanečníků a alegorických vozů procházejí vzdálenost 7 kilometrů po hlavním bulváru.

Přečtěte si také:  Americký Tutanchamon a zlaté poklady ukryté v písku


Dominikánská republika:

Podle některých výzkumů, první karnevaly tohoto ostrova a snad i Ameriky, se konaly v únoru 1520 na místě, které je nyní zříceninou, zvaném Vega Vieja. Konaly se při příležitosti návštěvy Fraye Bartolomé de las Casas. Obyvatelé Vega Vieja se převlékli za Maury a křesťany a uskutečnili slavnosti, které se vyvinuly do současných oslav.

Velmi zajímavé jsou postavy Dominikánského karnevalu [8], které dávají zvláštní chuť této explozi radosti, jenž je společným jmenovatelem v celé Latinské Americe.


Zdroje:

[1] The Guide for Carnival in Rio de Janeiro. Rio Services Carnival. Online: http://www.rio-carnival.net/
[2] Carnaval de Bahía. Wikipedia. Online: https://es.wikipedia.org/wiki/Carnaval_de_Bah%C3%ADa
[3] Synkretismus. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Synkretismus
[4] Carnaval de Barranquilla. Online: http://www.carnavaldebarranquilla.org/
[5] Carnaval de pasto. Online: http://www.carnavaldepasto.org/
[6] Candombe. Wikipedia. Online: https://es.wikipedia.org/wiki/Candombe
[7] Carnaval de Veracruz. Online: http://carnavaldeveracruz.com.mx/
[8] Carnaval República Dominicana. Online: http://www.carnaval.com.do/
[9] El Carnaval en América Latina. CasaAmerica.es. Online: http://www.casamerica.es/contenidoweb/el-carnaval-en-america-latina

Video (odshora):
[10] Juliano Rossi: Carnaval Rio de Janeiro 2013 – 1º Dia. YouTube, 12.2,2013. Online.
[11] Bolivian MTV: CAPORALES CENTRALISTAS EN EL CARNAVAL ORURO 2016. YouTube, 5.3.2016. Online.
[13] Imagen Profesional – Fernando Mutis: Carnaval de Negros y Blancos, San Juan de Pasto – Desfile Magno – 2016. YouTube, 10.1.2016. Online.
[14] Montevideo de Frente: Carnaval de Montevideo, Uruguay 2016. YouTube, 18.1.2016. Online.
[15] Luigi E. Escobar G.: Carnaval 2017 Calle Arriba de Las Tablas. YouTube, 26.2.2017. Online.
[16] Carnaval Ayacuchano 2016, El Mejor – Comparsa Señorial Cangallo Corazón. YouTube, 12.02.2016. Online.
[17] El Portal Veracruz: Carnaval de Veracruz 2017. YouTube, 27.2.2017. Online.
[18] gwe jown canal: Carnaval Dominicano 2017. YouTube, 24.5.2013. Online.

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..