Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

Andský kříž Chakana

Kdo kdy cestoval do Peru, určitě se setkal se zajímavým symbolem – zvláštním křížem, který místní domorodci nazývají Chakana. Jedná se o tradiční andský kříž, s velkou důležitostí v kosmologii předhispánských civilizací, především Inků. Právě proto je tento zajímavý symbol někdy nazýván jako “kříž Inků”. Chakana reprezentuje posvátný symbol, koncept kříže, který zahrnuje několik úrovní složitosti, podle způsobu jeho použití.

Chakana nebo-li jinak kečuánsky “chaka hanan” a ajmarsky “pusi chakani” znamená “horní most”. Jedná se o pojmenování souhvězdí Jižního kříže, a představuje syntézu andské kosmovize. Mimo to zahrnuje také astronomický koncept, provázaný s ročním obdobím.

Není zcela jisté, kde se kříž Chakana vzal, ale mohl by to být s největší pravděpodobností více než 4 000 let starý symbol. V severním Peru totiž existuje archeologický komplex Ventarrón, kde byla nalezena nejstarší forma Chakany. I když není ještě přesně stanoveno stáří chrámu, předpokládá se, že jeho stáří je nejméně 4000 až 5000 let.

Rytina andského vidění světa v chrámu Coricancha, Cusco. Zdroj: autor.

V roce 1613 napsal kronikář Juan Santa Cruz Salcamaygua svoji kroniku nazvanou „Crónica de Relación de Antigüedades de este Reino del Pirú“, ve které poprvé popsal tajemnou rytinu andského vidění světa. Tato rytina se nacházela u oltáře v nejposvátnějším chrámu Inků – Coricancha v Cuscu. V rytině pojmenovává Chakanu jako obecný můstek nebo žebřík, který umožňoval tehdejším lidem skrytě udržovat spojení s “jiným” světem.

Kříž Chacana tak, jak je symbol nejčastěji vykládán. Zdroj [1].
Andské kultury oslavují Den Chakany každý 3. květen, když je „Jižní kříž“, vertikální k jižnímu pólu. Zdroj [1].

Juan Salcamaygua ve svém díle předkládá následující [1] vysvětlení převzaté od starých Indiánů:

  • Kříž znázorňuje dvě ‚posvátná místa‘, které si navzájem oponují: první, vertikální projekce, rozdělená na mužskou polovinu a ženskou polovinu; druhá, horizontální projekce, rozdělená na polovinou ‚nebeských bytostí‘ a na druhou polovinou “světských-pozemských a podzemních” bytostí.
  • Orientace shora dolů znamená mužskou konotaci a orientaci zdola nahoru zase ženskou konotaci.
  • Chakana má tvar X, kde diagonály spojují 4 rohy „domu“, myšleno vesmíru.
  • Chakana je andský symbol relativity všeho.
  • Vertikální čára vyjadřuje relační opozici, která koresponduje mezi velkým a malým.
  • Prostor na vodorovné čáře se nazývá Hanaq Pacha (svět nohoře, „horní vrstva“).
  • Komunikační kanály, které existují mezi oběma světy, jsou prameny, laguny, hory.
  • Všechny objekty v něm mají svůj důvod existence, žádný není zbytečný.
Přečtěte si také:  Co je to kambô

Kříž Chacana s vyobrazením andského kalendáře v průběhu jednoho roku. Zdroj [1].
Dodnes chakanskou grafiku zobrazují Ajmarové na svých látkách. Stejně jako jejich předci udržují lunární kalendář, který má 13 měsíců, a v každém měsíci 28 dnů. 13 x 28 dní se rovná 364 dnům. Poslední, 365 den je považován za den nuly, něco jako počátek Andského nového roku. Ten den připadá na 3. května, kdy Jižní kříž získá astronomickou (geometrickou) podobu dokonalého latinského kříže.

Tento kříž byl nalezen na různých místech, ať už se jedná o architektonická díla, kamenné sochy, textil, keramiku nebo sochy v celé andské oblasti Jižní Ameriky. Byla nalezena i v Caralské kultuře, která je matkou všech amerických civilizací. [2]

V archeologických lokalitách jako Sechín Bajo, a nebo u staveb kultury Tíwanako v Bolívii, byly kdysi postaveny jedinečné astronomické observatoře právě pro sledování Jižního kříže, protože celá zdejší kultura závisela na jeho pohybu a konstelaci, a umožňovala plánovat roční činnosti. A samozřejmě byla zaznamenána i v Paracasu, poblíž Icy a nebo v Chavín de Huántar v severním Peru. [3] Chakana není ale jen symbolem, nalézajícím se v Peru. Symbol byl také nalezen v Ekvádoru, Argentině a Chile, protože i sem kdysi zasahovala říše Inků.

Zdroje:

[1] Pueblos Originarios. Cosmología Inca. Online: http://pueblosoriginarios.com/sur/andina/inca/chakana.html
[2] Stěhule, T.: Hlášení o prosperitě a zániku říše Caral. 10.02.2017. Online: http://tom-stehule.com/2017/02/10/hlaseni-o-prosperite-a-zaniku-rise-caral/
[3] Stěhule, T.: Chavín de Huántar: Své největší tajemství stále ukrývá. 2.9.2017. Online: http://tom-stehule.com/2017/09/02/chavin-de-huantar-sve-nejvetsi-tajemstvi-stale-ukryva/

Tomáš

cestovatel, publicista.

2 komentáře: „Andský kříž Chakana

  • Ahoj chcela by som taky prívesok dá sa to u teba kúpiť. Bola som u samana z equador ďakujem dada

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..