Neděle, 16 června, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Cestování a Zajímavosti

Kniha: Čechy a Peru

Před časem se mi dostala do rukou zajímavá kniha, kterou lze s úspěchem považovat v dnešní uspěchané době za výjimečnou. Kniha zachycuje různé aspekty a proměny kulturních vztahů mezi dvěma tak odlišnými zeměmi: Českem a Peru. Je to taková encyklopedie vzájemných historických vztahů od roku 1555.

Není možné zde vypočítávat mnohé styčné body česko-peruánských vztahů, těch je v knize popsáno dost a dost a mnohé překvapí i to, kdo je a byl s Peru nějakým způsobem spjat – ať už rodinnými vazbami nebo cestovatelským zaujetím. Autor Pavel Štěpánek je odborník na dějiny umění a architektury hispánského světa a čtenáře jistě překvapí záběr knihy, její systematické uspořádání, a pak opravdové detaily některých popsaných vazeb a vztahů. 

Pavel Štěpánek: Čechy a Peru

Kniha je rozdělena celkem do 30 obsáhlých kapitol, z nichž některé se věnují otázce českých misionářů. Jen namátkou jmenuji některá jména – František Boryně, Jindřich Václav Richter, Samuel Fritz a další … 

Část knihy se věnuje cestovatelům z první poloviny 20. století jako byl Enrique Stanko Vráz, Josef Kořenský nebo Josef Ladislav Erben. Z druhé poloviny 20. století jsou tam dnes již legendární cestovatelé Hanzelka & Zikmund, etnograf Václav Šolc, Miloslav Stingl nebo Mnislav Zelený – Atapana či Vladimír Plešinger. Samostatnou kapitolou jsou ženy nebo například výchova a školství, ve které autor popisuje úsilí mnoha Čechů, kteří se věnovali výchovnému procesu v této jihoamerické zemi. V knize jsou uváděny i citace z některých dalších knih, zaměřených na Jižní Ameriku. Autor si dal práci a snažil se najít maximum autorů vydávajících knihy o Peru v České republice. Publikace se věnuje i historickým kulturám, jejich keramice a zlatnickému umění, jehož pozůstatky udivují celý svět dodnes.

Kniha podnítí čtenáře k tomu, aby zalistoval i dalšími knihami, ověřil si historická data, doplnil si chybějící dějinné souvislosti a zasadil je do celkového světového rámce. Inspiruje ho také k vyhledání dalších informací o v knize zmíněných osobnostech. Myslím, že tato kniha by neměla chybět v žádné knihovně toho, kdo se zajímá o historii Peru a naše vzájemné vztahy.

POČET STRAN
720
HMOTNOST
1407 g
ROK VYDÁNÍ
2013
VAZBA
brožovaná vazba
JAZYK
český
NAKLADATELSTVÍ
Univerzita Palackého v Olomouci
ROZMĚR
168×225 mm
ISBN
9788024434537
Přečtěte si také:  Ekvádor řekl jasné NE neoliberalismu

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..