Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
HistorieZáhady

Příběh „Hitlerova domu“ v Argentině

“Je krásný slunečný den uprostřed patagonské divočiny a jen příroda promlouvá svým vlastním jazykem. Pomalinku se odněkud začíná ozývat zvuk, který nabírá na síle. Je stále silnější a silnější, až se na horizontu, mezi ostrůvky, objeví malý hydroplán. Teď už není pochyb o původu toho zvuku. Také dům je připraven a několik dní již čeká na své nové majitele. Letadlo se snáší na hladinu zátoky a po přistání doplouvá k nově vybudované rampě. Vystupuje několik postav, mezi nimi muž a žena. Přicházejí k domu, kde jsou již očekáváni služebnictvem. Rezidence má vlastní zásobování a je zajištěna bezpečnostní obranou linií v okolí. Umožňuje pohodlný, ničím nerušený život. Ten muž… ano je to on, Adolf Hitler, nyní bez knírku, právě přistál na svém novém Berghofu v Argentině.”

Oficiální verze, že Adolf Hitler se zastřelil ve svém tajném bunkru pod říšským kancléřstvím dostala za poslední léta reálné trhliny, díky zveřejněným dokumentům FBI. [1] Byla jejich smrt jen zinscenovaný podvod ? To si netroufám tvrdit.

Na trhu je celá řada knih, popisující téma útěku zakladatele nacismu Adolfa Hitlera. Je to vděčné a populární téma, protkané nádechem tajemna. Stačí si jen vybrat. Rád bych ale zmínil jen jednu knihu argentinského lovce nacistů Abela Bastiho z města Bariloche (což je takový argentinský Berlín). Jeho kniha “Hitler v Argentině”[2] popisuje pátrání po Hitlerových krocích v této zemi.

Podle jeho verze Adolf Hitler utekl do Argentiny pomocí ponorky, s krátkou zastávkou na Kanárských ostrovech. V Jižní Americe pak žil údajně dvě desetiletí, skryt v horách oblasti Villa La Angostura (právě poblíž města Bariloche) v Patagonii, kde svým nohsledům přikázal postavit sídlo dávno předtím, když zavětřil, že by mohl válku prohrát. Zmíněný dům Inalco však pravděpodobně nebylo jediné místo, kde se uprchlík vyskytoval. S falešnou identitou se pohyboval po několika státech kolem Argentiny, vždy v závislosti na politické situaci země. Údajně byl vždy v doprovodu minimálně dvou bodyguardů. Jeho politická činnost byla omezena na několik setkání se starými “kamarádíčky” a sympatizanty z řad argentinské armády.

Skrýval se v tomto domě uprchlý Hitler ?

Příběh, že Hitler byl stínovým majitelem residence Inalco, nádherného letoviska na nepřístupném břehu jezera Nahuel Huapi, bylo předmětem pozornosti jak místních obyvatel, tak místních novin. „Tady se stále a opakovaně tvrdí, že Hitler žil v tomto domě,“ připustili na odboru kultury Magistrátu města Villa La Angostura[3].

Přečtěte si také:  Změny v náboženské mapě Latinské Ameriky

Abel Basti, který zasvětil více než dvacet let stopování nacistických válečných zločinců v Argentině, zdůrazňuje, že „rezidence Inalco byla postavena již v roce 1943, kdy již nacisté připravovali únik, architektem Alejandrem Bustillem [4], který již pracoval pro německé emigranty.“ Autor dále podotýká, že bylo naprosto nemyslitelné, aby ve čtyřicátých letech někdo postavil komplex této velikosti na místě, které mohlo být dosaženo pouze letecky nebo po jezeře.

Ale vraťme se k příběhu, který stále koluje mezi obyvateli Villa La Angostura. Italský historik Patrick Burnside v roce 2000 argumentoval v jeho knize “Únik Hitlera”,[5] že nacistický vůdce si v Argentině dopřával stejný životní styl, jako v jeho alpské residenci Berghofu. Podle Burnsida se v Inalco opakovaly stejné architektonické výstřednosti, které Hitler a jeho manželka Eva Braunová měli v Německu. Ložnice spojená s koupelnou a šatnou, čajový altánek vedle mini-farmy nebo les v zadní části domu, který snižoval zorné pole.

Vlastnictví domu je také velmi zajímavou kapitolou. Podle Bastiho patřila půda u jezera Nahuel Huapi původně dvěma Italům jménem Primo Capraro a Federico Baratta. Ve 40. letech minulého století, jistý Enrique Garcia Merou, blízký právník prezidenta Peróna, získal půdu a zadal výstavbu domu. Basti ve svém výzkumu došel k závěru, že Garcia Merou byl loutkou ve službách německého kapitálu.

Stavba si vyžádala asi čtyři miliony současných dolarů. Přístup k domu v době, kdy tam Hitler mohl žít byl velmi těžký. Jediná pozemní cesta byla horská stezka, která však měla řadu obtížných míst, především v té době neexistoval most přes řeku Correntoso.[6] Takže nejjednodušší způsob přístupu k domu byl po vodě jezera Nahuel Huapi a to jen lodí nebo hydroplánem. Tyto obtížné možnosti přístupu živí podezření, že Inalco bylo za tímto účelem vybudována tak, aby se zabránilo zvědavým očím pozorovat toto místo.

Ilustrační foto.

Komplex, který se nachází v blízkosti hranic s Chile, má více než 450 hektarů pozemků a pět kilometrů pobřeží u jezera. V jeho rozkvětu zde byla moderní vila s velkým obývacím pokojem s krbem, velkými okny, které umožňují ocenit úžasné scenérie, tvořené jezerem Nahuel Huapi a okolními horami.
Dům má také prostranství s kamennou kašnou a dalšími budovami, navrženými tak, aby zajistily plnou soběstačnost. To vše můžete nyní vidět na videu. Usedlost také počítala s malým hangárem pro hydroplán a dalšími místy, které byly objeveny, a které byly určeny k monitorování komplexu a jeho okolí.

Přečtěte si také:  Kolaps Aztécké civilizace způsobil také mor

Navenek residenci Inalco celá léta řídil Jorge Antonio[7], důvěrník a finančník Peróna. V první polovině 70. let, když byl Hitler již mrtev (podle teze novináře Marcela Netta zemřel v Paraguayi), byl celý komplex prodán bankéři José Rafaelu Trozzovi. To je také poměrně zajímavá figurka, ale o tom zase někdy jindy.

O dvě desetiletí později si dům pronajala nadace, aby zde zřídila školu v přírodě jedné německé školy z městečka Villa Ballester. S koncem smlouvy, někdy na počátku roku 2000, Inalco zůstalo opuštěné. Nastala epocha rabování, ale Inalco stále stojí. Poslední informace, která vzešla je, že ho jedna mezinárodní realitní kancelář nabídla k prodeji pod jménem “Hitlerův dům”. Jedná se o komplex s prodejní cenou přes 20 milionů euro.[8] Bohužel až dosud se mi nepodařilo odhalit, která realitní kancelář ho má v nabídce.

Samozřejmě, že kontroverzní teorie o úniku vůdce nacismu do Argentiny vytváří vzrušené diskuse mezi odborníky. Efraim Zuroff [9], ředitel Centra Simona Wiesenthala v Jeruzalémě a jeden z hlavních expertů na nacistické zločiny po světě, ujistil, že „to není poprvé, kdy někdo oznámil, že Hitler válku přežil, ale žádnou z těchto hypotéz se zatím nepodařilo ověřit“ .[10]  Sergio Widder, bývalý vedoucí organizace Simona Wiesenthala v Buenos Aires také trvá na tom, že dosud neexistuje žádný důkaz, že Hitler opustil svůj bunkr živý.

Avšak rezidence Inalco je zde pořád. Němým svědkem příběhu, kteří mnozí nemohou potvrdit s naprostou jistotou, ale další ho nemohou vyvrátit. Přestože existuje mnoho těch kteří věří, že Hitler spáchal sebevraždu v Berlíně v roce 1945, jeho duch je i nadále přítomen v okolí rezidence Inalco. Mnozí tvrdí, že ho tam viděli (a nejen ducha …). Bohužel i poslední pamětníci pomalu umírají…

Zdroje:

[1] Stěhule, T.: Skončil Hitler v Jižní Americe? www.tom-stehule.com, 3.2.2017. Online: http://tom-stehule.com/2017/02/03/skoncil-hitler-v-jizni-americe/
[2] Abel Basti: Hitler en Argentina. ISBN 10: 9874395125  ISBN 13: 9789874395122, 2006
[3] Facundo Barrio: Hitler ¿no se suicidó? ¿vivió en Argentina? 24.10.2011. Online: http://www.eltribuno.info/hitler-no-se-suicido-vivio-argentina-n88758
[4] Alejandro Bustillo. Wikipedia. Online: https://es.wikipedia.org/wiki/Alejandro_Bustillo
[5] Patrick S. Burnside: El Escape de Hitler. Planeta (2000), ISBN: 9504904173
[6] Nicolás Gilardi: La supuesta casa de Adolf Hitler en Argentina, recorrida por el drone de Infobae. 7.8.2016. Online: http://www.infobae.com/sociedad/2016/08/07/la-supuesta-casa-de-adolf-hitler-en-argentina-recorrida-por-el-drone-de-infobae/
[7] Jorge Antonio. Wikipedia. Online: https://es.wikipedia.org/wiki/Jorge_Antonio
[8] Nicolás Gilardi: La supuesta casa de Adolf Hitler en Argentina, recorrida por el drone de Infobae. 7.8.2016. Online: http://www.infobae.com/sociedad/2016/08/07/la-supuesta-casa-de-adolf-hitler-en-argentina-recorrida-por-el-drone-de-infobae/
[9] Efraim Zuroff. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Efraim_Zuroff
[10] Facundo Barrio: Hitler ¿no se suicidó? ¿vivió en Argentina? 24.10.2011. Online: http://www.eltribuno.info/hitler-no-se-suicido-vivio-argentina-n88758
[11] (-r-): Jak to bylo s Hitlerovým domem v Argentině.  ZaZ. 28.7.2014. Online: http://zahadyazajimavosti.cz/index.php/historie/500-jak-to-bylo-s-tzv-hitlerovym-domem-v-argentine

Přečtěte si také:  Záhada kolem lidí bílé pleti

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..