Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Jaký význam má tajemná tvář Harakbut?

El Dorado je legendární město, o kterém se říká, že bylo civilizací pokročilých technologií na Zemi. Po staletí stovky lidí neúspěšně hledaly město, které mytologie popisuje jako ze zlata. O tomto legendárním městě jsem zde psal ve svém článku Legendární město opičího boha existuje a Magické zaklínadlo jménem “Zlatá země”. Názor si můžete udělat sami.

Nicméně ti, kteří předpokládají, že mýtus o městě odráží konkrétní realitu, naznačují, že město Paititi (El dorado) a jeho bohatství se pravděpodobně nacházejí v horských džunglích jihovýchodního Peru v departementu Madre de Dios.

Tvář Harakbut je posvátné místo harakbutské kultury, nacházející se v rezervaci Amarakaeri ve stejné lokalitě.[1] Jedná se o impozantní skalní totem, který s naprostou jasností představuje lidskou tvář, která vzbuzuje zvědavost turistů a badatelů.

Říkají tomu Incacok, což v harakbutu, rodném jazyce domorodých Amarakaeri, znamená „Incká tvář“. Podle svědectví starých Harakbutů jsou v džungli další dvě větší monolitické tváře spojené podzemními cestami předků, které vedly k velkému městu předků, možná nazývané „El dorado“. Bohužel ti, kteří věděli, jak se k nim dostat, již zemřeli. Místo, kde se tyto další tváře nachází, je domorodými obyvateli považováno za posvátné, přístup k němu je plný obtíží, oblast je vzdálená a nepřístupná a abyste se tam dostali, musíte si prořezat cestu mačetami. Navíc během cesty můžete narazit i na jaguáry, velké hady nebo všelijaký jedovatý hmyz.

Zdroj: internet

I když je oficiálně tato kamenná tvář známá od roku 1935, zůstala zapomenuta v hluboké amazonské džungli. Skálu s Harakbutovým obličejem v rezervaci Amarakaeri znovuobjevila etnická skupina se stejným názvem – Harakbut, aby ji mohla použít jako kulturní zbraň při ochraně jejich území. Obrovská tvář s andskými rysy se nachází na vrcholu velkého vodopádu, jehož vody padají do laguny. Tvář starého muže vytesaná do skály odráží hluboký mystický pohled.

Zdroje:

1] Amarakaeri. Wikipedia. Online: https://es.wikipedia.org/wiki/Amarakaeri

2] Stěhule, T.: Legendární město opičího boha existuje. tom-stehule.com. 13.04.2019. Online: http://tom-stehule.com/2019/04/13/%ef%bb%bflegendarni-mesto-opiciho-boha-existuje/ 

3] Stěhule, T.: Magické zaklínadlo jménem “Zlatá země”. tom-stehule.com. 07.09.2019. Online: http://tom-stehule.com/2019/09/07/magicke-zaklinadlo-jmenem-zlata-zeme/ 

Přečtěte si také:  Starobylá mayská metropole Noh Kah

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..