Pátek, 26 dubna, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Incké schody v Kenuani

Megalitické stavby a jejich účel je vykládán vcelku jednoznačně. Buď se jednalo o kultovní objekty, a nebo šlo o označení nějakého zvláštního místa z důvodu, který už dnes nejsou známy. Ale otázka jak to všechno bylo vůbec postaveno bez vyspělých technologií, pouze za pomoci pák a lan, je daleko zásadnější a záhadnější. Jak bylo možné bronzovými pilami odřezávat velké bloky z nejtvrdších skal? To je stále otevřená otázka na kterou jsme až dosud přes mnohé teorie nenalezli zcela uspokojivou odpověď.

Vědci tvrdí, že muselo jít o použití tehdy běžné technologie, nicméně některá tajemství byla postupem času definitivně ztracena. Je možné, že to hlavní tajemství megalitických staveb spočívá v tisíciletých zkušenostech práce s kamenem. 

Na internetu se začaly objevovat úžasné fotografie zcela neznámých památek. Jde o místa, která nejsou turisticky příliš známá a ani příliš atraktivní. A také, kam se člověk dostane jen zřídka. Ale málo navštěvované rarity jsou mnohem zajímavější než ty dávno známé. Podívejme se na fotografie, a zamysleme se nad jejich možným účelem.

Schody Inků

Nachází se hned vedle jezera Titicaca mezi městy Cuturapi a Yunguyo na peruánském břehu jezera. Nedaleko od schodů se nachází slavné Puma Punku, pouhých 38 km jihovýchodně od Kenuani. Je možné, že zde byla původně těžena skála pro tuto stavbu?

O tomto místě se příliš informací nedá jen tak získat. Lze najít několik fotografií, na kterých si lze tuto atrakci blíže prohlédnout. Avšak neexistují žádné oficiální verze, ohledně účelu tohoto místa, kromě toho, že to všechno bylo zhotoveni „všestrannými“ Inky.Je možné, že jde opravdu jen o pozůstatek lomu. Schody jsou místa, kde došlo k vytěžení kamene. Vypadá to zkrátka jako moderní blokový lom. Dokonce i kruhové otvory v centru vypadají jako mezery pro nějakou strukturu. Co si o tom myslíte vy? Pište do komentářů.

Přečtěte si také:  Americký Tutanchamon a zlaté poklady ukryté v písku

Tomáš

cestovatel, publicista.

Jeden myslel na “Incké schody v Kenuani

  • Ahoj, v Peru jsem byla, a jsou tam pozustatky jednoznacne starší říše. Profesor Mamani, autor knihy Kurandera, nam vyprávěl o civilizaci zijici zde vice nez pred 12tis lety. Postihla ji neco jako jaderna katastrofa. Část prezila v jeskynních komplexech, ale je jasné, ze vetsina kulrury a znalostí se ztratila. Mozna je to pohádka, ale mně prijde reálnější než turistické bedekry.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..