Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Lidé žili v Jižní Americe už před 24 000 lety

Objekt nalezený v Brazílii vyvrací přijatou hypotézu, že první osadníci přišli do Jižní Ameriky ne dříve než před 15 000 lety. Mezinárodní tým, kterého se zúčastnil španělský vědec z Institutu Milà i Fontanals (IMF-CSIC) Ignacio Clemente-Conte, našel ve Vale da Pedra Furada (Brazílie) 24 000 let starý kamenný nástroj, který je v rozporu s přijatou hypotézou, že první osadníci dorazili do Jižní Ameriky ne dříve než před 15 000 lety, jak to zvažuje oficiální archeologie.

V časopise PLOS ONE byla publikována studie, která potvrzuje nález lidského sídliště v této oblasti Jižní Ameriky z doby pleistocénu.[2] Nalezený objekt je starý 27 600 až 24 000 let a jeho funkce dosud nebyla objasněna. Archeologové prokopali lokalitu Vale da Pedra Furada (Piauí, Brazílie) z doby pleistocénu, kde objevili archeologické důkazy o lidském osídlení starém mezi 40 000 až 5 000 lety.

Nalezený objekt je dobře slinutá bahnitá pískovcová deska o délce 21 centimetrů, šířce 18,5 cm a tloušťce 2,9 cm, kterou otesali řemeslníci do šestiúhelníkového a symetrického tvaru. Podle archeologů je toto dílo nepochybně lidského původu a odhaluje technologickou stopy z období pleistocénu v Jižní Americe.

V tomto výkopu našli archeologové také dalších 2200 kamenných artefaktů, jejichž analýza pomocí radiokarbonové metody c14 a analýza sedimentů kolem nich pomocí OSL (opticky stimulovaná luminiscence) odhalily, že vrstva, ve které se nástroj nachází, je stará 27 600 až 24 000 let…

Pedra Furada, Ponte Alta do Tocantins, Tocantins, Brasil. Zdroj: internet

Výjimečný nález?

Archeologové navíc uznávají pět různých fází technické transformace při výrobě nástroje, které naznačují, že artefakt mohl mít několik procesů použití. Podle Clemente-Contého je jeho nález výjimečný svým věkem, protože pokud není nejstarší, je jedním z nejstarších v Jižní Americe.

Kromě Vale da Pedra Furada existují i ​​další lokality, jako je Chiquihuite (Mexiko) staré více než 30 000 let a Cerutti Mastodon Site (Baja California) staré 130 000 let, které ukazují existenci osad v Americe, tedy daleko starších než to, co se předpokládalo před několika lety. Nalezený nástroj je nyní uložen v Muzeu amerického muže v Sao Raimundo Nonato (Piauí) Fundação Museu do Homem Americano.

Jenže … Problém je, že jde o nástroje, nikoli organický materiál lidí, kteří nástroj zhotovili nebo použili. Stále je zde možnost, že nástroj vznikl v pozdější době a do hlubší, tedy starší vrstvy, jen “zapadl” nějakým, dosud neznámým procesem.

Nové teorie lákají

Nálezy, které mají svědčit o starším osídlení Ameriky než před 12 tisíci lety, vyvolávají úvahy o tom, jak by mohlo k předchozímu obydlení kontinentu dojít. Lidé možná nečekali na přerušení severních ledovců, ale obcházeli ledovce  na lodích podél severozápadního pobřeží Severní Ameriky. Kromě toho mohla být podél pobřeží z Beringova průlivu běžná trasa, která se táhla podél tras cesty tuleňů, mořské vydry, měkkýšů, mořských řas a dalšího snadno dostupného zdroje potravy, zejména k ústím řek. 

Přečtěte si také:  Mistři mumifikace z drsné pouště

Nové archeologické důkazy také ukazují na možnou existenci osídlení podél celého tichomořského pobřeží Ameriky dlouho předtím, než došlo k přerušení severní cesty přes Beringův průliv. Je zřejmé, že lidé začali migrovat přes moře z oblasti Beringovy úžiny kolem roku  17 000 př.n.l., a k dosažení Patagonie kolem 14 000 př. n.l., pokud ne dříve. 

I přes určité pochybnosti při omezené povaze dostupných pozůstatků na velmi diskutovaném brazilském místě Pedry Furady, tyto naznačují extrémně rané lidské osídlení už v 22 000 př. n.l. Zda to bude potvrzeno nebo vyvráceno dalšími nálezy, ukáže až čas.

Zdroje:

[1] Hallan indicio de que los humanos vivían en Sudamérica hace 24.000 años. dw.com. 12.03.2021. Online: https://p.dw.com/p/3qZae 
[2] 24.0 kyr cal BP stone artefact from Vale da Pedra Furada, Piauí, Brazil: Techno-functional analysis. 10.03.2021. Online: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0247965
[3] Pedra Furada in Brazil and its ‘presumed’ evidence: limitations and potential of the available data. 02.01.2015. Online: https://www.cambridge.org/core/journals/antiquity/article/abs/pedra-furada-in-brazil-and-its-presumed-evidence-limitations-and-potential-of-the-available-data/6A80292FD05B99A84F3689D0ED40BB21 
[4] H. Klein.:The First Americans: The Current Debate. 01.02.2016. Online: https://direct.mit.edu/jinh/article/46/4/543/49137/The-First-Americans-The-Current-Debate

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..