Sobota, 20 dubna, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Cestování a Zajímavosti

Kniha: Amazonie a řeky příběhů

Vladimír Plešinger,[1] jméno, které není třeba příliš představovat. Známý český publicista, který žil po léta v Peru, Venezuele, Gambii nebo Středoafrické republice. Své zážitky a zkušenosti ze  zahraničních cest  se rozhodl sepsat do knih, za což můžeme být jedině rádi.

Kromě knih má za sebou i řadu časopiseckých článků. Své cestopisy ale sám mnohem raději nazývá “pobytopisy”, protože jeho cesty byly vždy delšího charakteru, než jen krátkodobá cestovatelská avantýra.

O svých pobytech ve Venezuele či střední Africe napsal knihy “Ztracené Eldorádo,” “Na březích Gambie” nebo o životě v Peru napsal knihu “Peru pod kůží.” Přiznám se, že jsem dosud přečetl jen tu poslední zmíněnou knihu o Peru. Protože jsem už delší dobu v knihkupectví míjel i další autorovu knihu nazvanou “Amazonie a řeky příběhů,” [2] nakonec u mě v knihovně skončila také.

Kniha je věnována našemu velkému cestovateli Miroslavu Zikmundovi a má být proč. Celkem je rozdělena do sedmi kapitol, které pojednávají o pionýrském průzkumu celého povodí Amazonky, jejích přítoků a s tím spojených dobrodružství. Poskytuje čtenáři ucelený pohled na všechny důležité expedice uskutečněné do srdce Amazonie, plné odvahy, zrady, přátelství i nenávisti. Je věnována řadě dobyvatelů tohoto zeleného pekla, jako byl například Francisco Orellana,[3] Gonzalo Pizarro [4] nebo Theodor Roosevelt. [5] Třešničkou na dortu jsou i dvě kapitoly věnované legendárnímu průzkumníkovi Percivalu H. Fawcettovi,[6] který se ztratil při hledání legendárního města Z. Musím uznat, že se drží poměrně logického a střízlivého vysvětlení celého konce této trojice lidí. Za sebe knihu doporučuji všem zájemcům o Jižní Ameriku.

Zdroje:

[1] Vladimír Plešinger. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladimír_Plešinger
[2] Plešinger, J.: Amazonie a řeky příběhů, JOTA, 2014. ISBN: 978-80-7462-703-3. Online: https://www.databazeknih.cz/knihy/amazonie-a-reky-pribehu-224842
[3] Francisco de Orellana. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Francisco_de_Orellana
[4] Gonzalo Pizarro. Wikipedia. Online: https://en.wikipedia.org/wiki/Gonzalo_Pizarro
[5] Theodore Roosevelt. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Theodore_Roosevelt
[6] Percy Fawcett. Wikipedia. Online: https://cs.wikipedia.org/wiki/Percy_Fawcett

Přečtěte si také:  Odvrácená tvář Evity Perónové

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..