Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

Fotbalová válka

Vztahy mezi Salvadorem a Hondurasem byly vždy napjaté. Hlavní příčinou všech konfliktů bylo v zásadě území – Salvador na rozdíl od Hondurasu byl prostě pětkrát menší, ale měl dvakrát více obyvatel. Poté obyvatelé přišli s mazaným, a ne zcela legálním způsobem – emigrovat na území svých sousedů, a zabírat neobdělávanou půdu.

Ne každému se samozřejmě tento výsledek sporu líbil, takže mezi obyvateli obou zemí často propukly střety.

Poslední kapkou ve vztazích států byl světový fotbalový šampionát, který se konal v roce 1970. V kvalifikačním zápasu mezi oběma latinskoamerickými zeměmi zvítězil Salvador. Vlna rozhořčení fanoušků se proměnila v aktivní zúčtování přímo na zápase. Boj přerostl do extrému – tým a fanoušci Hondurasu byli zmláceni. V odvetě byli napadáni salvadorští imigranti. 

Poté se honduraské úřady rozhodly jednat na nejvyšší úrovni, a přerušily veškeré diplomatické styky se Salvadorem. Kromě toho byli všichni nelegální přistěhovalci také posláni domů. V reakci na to Salvador začal připravovat armádu na válku.

Bitva trvala 4 dny, během nichž zahynulo několik tisíc nevinných lidí. Salvadorská armáda potupně Honduras porazila a ohrozila hlavní město Tegucigalpa. Poté Organizace amerických států vyjednala příměří. Válka však ovlivnila ekonomickou situaci obou zemí. Až po zásahu OSN bylo rozhodnuto o uzavření míru 10 let po vypuknutí nepřátelských akcí.

Přečtěte si také:  Byl Hitler pohřben v Paraguayi v roce 1973?

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..