Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

Nádherná PataLlaqta

Nedávno jsem tady psal o archeologické nalezišti Pikillacta. Dnes se podíváme na další naleziště, které se nachází ve svěžím a zeleném údolí Urubamba v peruánském Cuzcu. Jmenuje se podobně – PataLlaqta a je tvořeno vzestupnou řadou teras přizpůsobených topografii oblasti. Na místních platformách byly pěstovány zemědělské produkty pro Inky a jejich královskou rodinu. Bylo to místo zaměřené na zemědělství s mimořádným významem.

PataLlaqta, také známé jako Q’entimarka, je kombinací dvou kečuánských slov vyslovovaných jako „llacta“, což znamená „město“ a „pata“ znamená „výška“. Skupina archeologických budov se skládá ze 112 místností postavených z rustikálních kamenů spojených hliněnou maltou, do nichž byly začleněny speciálně vyřezávané kameny. Bylo to slavnostní místo, které oslavovalo odvětví zemědělství.

Na tomto místě žilo velké množství obyvatel, včetně mnoha pocestných a vojáků, kteří měli na starosti nedalekou „pevnost“ Willkaraqay, a svatyni se zaoblenými stěnami známou jako Pulpituyoc, která měla náboženské a obřadní funkce. Někteří odborníci se domnívají, že toto místo bylo zemědělským komplexem. Zřícenina PataLlaqty má čtyři sektory, které se velmi liší tvarem a uspořádáním budov. Všechny tyto sektory a členění byly vzájemně propojeny silnicemi, cestami a schody. PataLlaqta se nachází na více či méně vyvýšeném rovném povrchu na pravém břehu řeky Urubamba.

PataLlaqtu spálil Manco Inca Yupanqui, který během svého ústupu z Cusca v roce 1536 zničil několik osad podél silničního systému Inků, aby odradil španělské pronásledovatele. Částečně kvůli těmto snahám Španělé nikdy neobjevili Inckou cestu na Machu Picchu, ani žádnou z jejích osad. Předpokládá se, že vysoce postavený Inca nařídil stavbu Llactapaty a že toto místo muselo mít nějaký vztah k Machu Picchu (umístěným dále na severozápad).

Tento archeologický komplex objevil stejně jako slavnější Machu Picchu Hiram Bingham (1875-1956) v roce 1912.

 

Přečtěte si také:  Inkové byli více diplomaté než válečníci

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..