Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Záhady

Jedna ze záhad pouště Atacama vyřešena

Asi před deseti lety vědci obrátili svou pozornost na záhadný 75 km dlouhý pruh v poušti Atacama v Chile, který je pokrytý fragmenty roztaveného skla. Mezinárodní skupina výzkumníků zjistila, že jeho původ je v explozi komety před 12 000 lety.

Tajemství, obklopující intenzivní teplo, které spálilo písčitou půdu oblasti na křemičité skleněné desky, bylo právě objasněno studií amerických vědců a Chile a publikováno 2. listopadu 2021 v časopise Geology.

Podle autorů bylo extrémní teplo, které vyvolalo tento jev, způsobeno kometou, která explodovala asi před 12 000 lety – tedy na konci pleistocénu – těsně nad touto oblastí. Zkroucené, ohnuté křemičité skleněné střepy jsou až do šířky 50 cm „soustředěné v určitých oblastech pouště Atacama poblíž Pica, a naznačují téměř současné a intenzivní výbuchy ve vzduchu poblíž zemského povrchu,“ uvádí článek ve zmíněném časopisu.

Vědci ve své studii poukazují na to, že vzorky pouštního skla obsahují malé fragmenty minerálů, které se často vyskytují ve skalách mimozemského původu. Tyto se shodují se složením materiálu přineseného na Zemi misí Stardust NASA, která odebrala vzorky částic z komety zvané Wild 2, což vyplývá z prohlášení, vydaného Brownovou Universitou (USA), která se zúčastnila výzkumu.

P.H. Schultz / Brown University

Vědci naznačují, že tyto minerály padly do pouště po výbuchu komety, což  roztavilo její písčitý povrch.

„Je to poprvé, co máme na Zemi jasný důkaz skla, který byl generován tepelným zářením, a vlivem ohnivé koule, jež explodovala těsně nad zemským povrchem,“ zdůraznil Pete Schultz, emeritní profesor z Katedry Země, životního prostředí a planetária Americké univerzity.

„Mnoho z nás vidělo ohnivé koule z padajících asteroidů, ale ve srovnání s tím jsou to malé body,“ řekl vědec, který zahodil předchozí hypotézy, že skleněné fragmenty byly výsledkem starověkých pastvinových ohňů, protože region nebyl vždy pouští.

Podrobná chemická analýza desítek vzorků, odebraných ze skleněných ložisek v celém regionu, provedená společně s vědeckým střediskem US Fernbank a Univerzitou Santo Tomás, a chilskou geologickou a těžební službou, zjistila, že minerály, zvané zirkony, byly tepelně rozloženy na jiný minerál zvaný baddeleyit.

K této transformaci z jednoho minerálu na druhý obvykle dochází při teplotách nad 1650 stupňů Celsia, což je mnohem vyšší úroveň tepla, než by mohlo dojít při tradičním spalování pastvin, vysvětlil Schultz.

Zdroje:

[1] Científicos resuelven el misterio de una extensa zona del desierto de Atacama cubierta por vidrios fundidos. 03.11.2021. Online: https://actualidad.rt.com/actualidad/409162-cientificos-descubren-misterio-cometa-vidrio-atacama

Přečtěte si také:  Argentina: Skryté nacistické tajemství

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..