Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Historie

Jaký bude osud nacistické orlice z lodi Graf Spee?

I když druhá světová válka Latinskou Ameriku přímo nezasáhla, přesto v samotném počátku tohoto apokalyptického konfliktu existoval moment, kdy byly její břehy válkou zasaženy. Dne 13. prosince 1939 došlo ke konfliktu mezi loděmi Velké Británie a Německa, známé jako Bitva u ústí Rio de la Plata. Jednalo se o bitvu, při které byla legendární bitevní loď Třetí říše – Admirál Graf Spee, těžce poškozena a po několika dnech byla vlastní posádkou v zálivu potopena. Tento konflikt tak přenesl na malou chvíli válku i do pobřežních vod Uruguaye, která se s dědictvím vraku nacistického Německa potýká dodnes.

Již legendární Graf Spee patřila mezi tzv. “kapesní bitevní lodě” a představovala výsledek německé snahy stavět válečné lodě navzdory omezením daným Versailleskou smlouvou, která povolovala výtlak německých bitevních lodí maximálně 10 000 tun. Graf Spee byla pýchou německé Kriegsmarine a poté, co se podílela na blokádě Španělska při občanské válce, byla během prvních měsíců druhé světové války vyslána do jižního Atlantiku, aby potápěla nepřátelské obchodní lodě.

Kapesní loď Admirál Graf Spee brzy po dokončení. Počátek roku 1936. Zdroj [5]
Nicméně, v prosinci 1939 byla překvapena trojicí britských křižníků Exeter, Ajax a Achilles, s nimiž se utkala v boji ve vodách Rio de la Plata, a těžce poškozená byla nucena vyhledat útočiště v přístavu Montevideo. Když 17. prosince 1939 vypršelo ultimátum k opuštění přístavu, vyplul Admiral Graf Spee za hranice třímílové zóny a tam byla loď vyhozena do povětří. Samotný kapitán Hans Langsdorff se 19. prosince v Buenos Aires zastřelil a posádka lodi byla internována v Argentině, kde mnoho z nich zůstalo i po roce 1945.

Z lodi byla během doby vyzvednuta řada artefaktů, ale zdaleka nejkontroverznější artefakt se podařilo zachránit v roce 2006, kdy byla vyzvednuta dva metry vysoká bronzová orlice o hmotnosti 350 kilogramů, jež drží nacistickou svastiku.

Orel – symbol režimu Adolfa Hitlera, byl původně umístěn na zádi této slavné lodi. Avšak jeho vylovení připomíná pomyslné otevření Pandořiny skříňky…

Vylovení orlice z lodi Graf Spee v roce 2006. Zdroj [internet]
Necelé dva měsíce po vylovení byla orlice vystavena v hale hotelu Palladium v ​​Montevideu, kde si ji lidé mohli prohlížet a fotografovat. Problémy však na sebe nenechaly dlouho čekat. Vylovení tohoto symbolu Třetí říše vyvolalo strach ze vzestupu nacistické ideologie nebo vytvoření nové modly pro nacistické skupiny z celého kontinentu. Německo v roce 2007, prostřednictvím svého velvyslanectví v Uruguayi požádalo o stažení vystaveného orla a židovské instituce zase chtěly, aby byla alespoň svastika zakryta látkou.

Přečtěte si také:  Ekvádor: Příběh zavražděných misionářů

Nastala vzrušená diskuse, jak s tímto předmětem naložit. Po dlouhém sporu bylo rozhodnuto, že orlice z Graf Spee je vlastnictvím uruguayské vlády, která ale dosud (máme rok 2018) nerozhodla, zda orla prodá v aukci, nebo ho bude vystavovat.

Orlice z lodi Graf Spee váží 350 kilogramů. Je 2 metry vysoká a 2,8 metru dlouhá. Byla vyzvednuta z moře 10. února 2006, 67 let po potopení lodi.

Došlo k celé řadě nátlakových akcí, od různých organizací i států, které se snaží ovlivnit osud tohoto kontroverzního elementu ve svůj prospěch. Odhadovaná cena orla má široký rozptyl. Pohybuje se od 4 milionů amerických dolarů, zatímco jiní odhadují, že na mezinárodním černém trhu by mohla cena vyšplhat až na 50 milionů dolarů!

Alfredo Etchegaray se svým bratrem je jeden z těch, kteří v 80. letech začali organizovat záchranu tohoto symbolu z vody. V případě prodeje by vláda musela zaplatit 50 procent z utržené částky soukromým subjektům, které se podílely na jeho vyzvednutí. Jelikož je to jedinečný kus, je podle Etchegaraye obtížné určit přesnou ekonomickou hodnotu. “Dotázali jsme se některých aukčních síní, a ty nám odpověděly, že podobné kontroverzní kusy, jako je tento (orlice držící v pařátech svastiku) mají tendenci vyvolávat velký zájem sběratelů a odhadly jeho hodnotu na 15 milionů dolarů.“ Situaci zkomplikovala i německá vláda, která v roce 2010 vyjádřila nesouhlas s možným prodejem symbolu do soukromých rukou, aby se zabránilo uctívání a šíření nacistické ideologie.

Vyzvednutá orlice z vraku v roce 2006 v hotelu v Montevideu. Zdroj [5]
Zaznívají ale i mnohem razantnější názory. Například, Ernesto Kreimerman, který byl v době vytažení symbolu z vody prezidentem Izraelského ústředního výboru v Uruguayi,[1] navrhoval, aby byla orlice roztavena. Podle jeho slov „nikde neexistuje symbol nacistické moci v kompletním stavu, všechny byly zničeny včetně bunkru v Berlíně,“ řekl a na tomto trvá dodnes.[2] To ještě netušil, že v roce 2017 bude v Argentině nalezeno mnoho různých a zcela zachovalých artefaktů s odkazem na režim Adolfa Hitlera.[3]

Současný prezident Izraelského výboru, Izrael Buszkaniec, se však od této pozice distancoval. Pouze uvedl, že jejich záměrem je zabránit tomu, aby byla orlice veřejně vystavena a aby se Uruguay stala poutním místem pro nacisty z celého regionu. „Mohly by se tím začít spojovat nacistické skupiny, které existují v Uruguayi, Argentině, Chile nebo Brazílii,“ řekl.

Počátkem roku 2018 přišla na Ministerstvo obrany Uruguaye soudní obsílka. Soukromí majitelé licencí v ní žalují stát za porušení smlouvy.

Přečtěte si také:  Záhadná potetovaná mumie

Zástupci vlády ale tuto žalobu striktně odmítli. Ruben Lopez, poradce ministra obrany Jorge Menéndeze, deníku El Observador [4] sdělil oficiální stanovisko: „Smlouva výslovně říká, že držitel licence má povolení vyzvednout loď, ale je daleko od toho, aby byla vyzvednuta pouze některá část, jako to ve skutečnosti udělali, tedy vyzvedli orlici a dálkoměr,“ řekl. “Oni tvrdí, že stát nesplnil svojí část smlouvy, protože jim nekompenzoval jejich práci. Stát ale říká, že ve skutečnosti to byli oni, kdo nesplnil podmínky smlouvy,” dodal. A tak je tento symbol nacistické éry stále uložen za přísných bezpečnostních opatření ve skladu patřící uruguayskému námořnictvu. A jeho osud je stále nejistý…

Nikdo dodnes vlastně pořádně neví, co má Uruguay s tímto nálezem dělat?

Mimo jiné byly z lodi vytaženy i další části vybavení a výstroje. Například v přístavu v Montevideu je kotva a dálkoměr, vylovený v roce 2004, na svou dobu velmi moderní optické zařízení k určování cílů. Od roku 1997 je vedle vchodu do Námořního muzea vystavené lodní dělo ráže 150 mm. Uvnitř muzea pak jsou k vidění postele, uniformy se svastikou, šrouby, dalekohledy, sextanty a přístroje pro opravu dělostřelecké palby podle větru. Je tam také medailon o průměru půl metru, kde je vymodelována Hitlerova silueta, jeho jméno a svastika. I když je to také působivé a kontroverzní, žádnou diskuzi to nevyvolalo. 

Aktualizace k roku 2021:

Příďová orlice německé bitevní lodi Graf Spee je stále uzamčena v uruguayské vojenské pevnosti od roku 2006. Uruguayský stát musí nyní vyhovět soudnímu rozhodnutí, které jej přinutí prodat orlici nebo se dohodnout se záchranáři.

Zdroje:

[1]Comité Central Israelita del Uruguay (C.C.I.U). Online: http://www.cciu.org.uy
[2]Panzl, S., El gobierno quiere exhibir el águila nazi del mítico Graf Spee. 12.11.2017. elobservador.com. Online: https://www.elobservador.com.uy/el-gobierno-quiere-exhibir-el-aguila-nazi-del-mitico-graf-spee-n1140980
[3] Stěhule, T., Další nálezy nacistických stop v Argentině. 17.06.2017. tom-stehule.com. Online: http://tom-stehule.com/2017/06/17/dalsi-nalezy-nacistickych-stop-v-argentine/
[4] Panzl, S., El Estado reparte con privados la imponente riqueza del Agamemnon. 21.04.2018. elobservador.com. Online: https://www.elobservador.com.uy/el-estado-reparte-privados-la-imponente-riqueza-del-agamemnon-n1226124
[5] Foto: Admiral Graf Spee. maritimequest.com. Online: https://www.maritimequest.com/warship_directory/germany/pages/cruisers/admiral_graf_spee.htm
[6] FOTO. La Batalla del Río de la Plata. Online: http://www.lasegundaguerra.com/viewtopic.php?t=9393
[7] Foto: Historia viva, en contacto con el Graf Spee. Der Zweite weltkrieg. Online: http://www.zweiterweltkrieg.org/phpBB2/viewtopic.php?f=8&t=4625

Tomáš

cestovatel, publicista.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..