Sobota, 27 července, 2024

Jižní Amerika

Archeologie, Civilizace a Cestování | Tomáš Stěhule

Jižní Amerika
Archeologie

Nejstarší telefon měla kultura Chimú

Peru se může pochlubit celou řadou kuriozit. Pramení tady největší řeka světa – Amazonka, nebo zde najdete i jedno z nejvýše položených jezer světa s námořní dopravou – jezero Titicaca. Ale mimo tyto geografické zajímavosti, tu existují ještě další, méně známé prastaré zázraky, které o stovky let později způsobily revoluci v našem způsobu komunikace. S největší pravděpodobností se jedná o nejstarší příklad telefonní technologie na západní polokouli a pochází z období před 1200 až 1400 lety!

Záhadný objekt byl nalezen na peruánském pobřeží ve starých ruinách pouštního města Chan Chan, [1] ve své době největšího města na světě. Tento telefon budí úžas starobylou vynalézavostí a překvapuje téměř každého, kdo ho poprvé vidí. Toto delikátní komunikační zařízení je důkazem impozantní inovace pobřežních měst kultury Chimú v údolí řeky Moche na severu Peru.

Ramiro Matos,[2] kurátor Národního muzea amerických indiánů (NMAI), řekl: „Je to jedinečné zařízení, které bylo nalezeno pouze jedno. Jedná se o vědomí domorodé společnosti bez písemného jazyka.“ První „telefony“ byly zjevně primitivní zařízení pro přenos hlasu, velmi podobné „provázkovému telefonu“, který je známý už stovky let a který se stal populárním v devatenáctém století. Skládal se obecně z plechovek spojených provázkem. Staré zařízení kultury Chimú je vyrobeno ze dvou víček dýně spojených dlouhým provazem. Každá z dýní o délce 8,9 centimetrů je potažena pryskyřicí a působí jako vysílač, a přijímač zvuku. 22,8 metru bavlněného lanka je připojeno k jejím koncům.

Jednoduché zařízení přišlo na svět o tisíc let dříve.

Artefakt, jediný svého druhu, předběhl telefonický výzkum z roku 1833 (který začínal také neelektrickým řetězovým zařízením) o více než tisíc let. Nalezené zařízení je příliš křehké pro fyzické testování, ale vědci jsou schopni sestavit repliku a ověřit tak jeho funkci. Nicméně, to, co zůstává ve fázi spekulací je, k čemu toto zařízení Čimuánci používali? Jaký byl jeho účel? Vzhledem k tomu, že kultura Chimú byla známa pro svoji elitářskou společnost, je logické, že pouze nejvyšší třída nebo kněží mohli mít takový cenný nástroj, tvrdí Matos. Krásný telefon se zdánlivou kouzelnou schopností přenášet hlasy skrze prostor, aby byl slyšet přímo v uchu přijímače, byl „nástroj určený pro vysokou úroveň komunikace,“ říká Matos.

Mohl být používán služebnými nebo elitou pro komunikaci mezi městskými paláci nebo uvnitř komor a předsálí. Vládci tak nemuseli mít stálý osobní kontakt, přesto zachovali státní zřízení a zaručovali bezpečnost města a státu. Stejně jako mnoho jiných starověkých divů mohlo toto zařízení fungovat tak, aby ohromilo věrné a poddané. Změněné hlasy vydávané z malého předmětu musí překvapit a přesvědčit lidi o významu a postavení vyšších elit nebo kněží.

Přečtěte si také:  Starověké pyramidy Canta Gallo ukryté hluboko v džungli
Srovnání čimuánského telefonu s dětskou hračkou, tak jak ji známe my. Jsou si velmi podobné.

Artefakt byl kdysi v držení barona Walrama V. von Schoelera, pruského aristokrata. Byl to málo oblíbený člověk, často popisován jako dobrodruh ve stylu Indiana Jonese. Během třicátých let se zúčastnil mnoha vykopávek v Peru a mohl tento přístroj odkrýt v ruinách Chan Chan on sám. Baron později rozdělil svou sbírku mezi několik muzeí a telefon nakonec skončil v počítačovém skladovacím zařízení Národního muzea amerických Indiánů v Marylandu,[3] ve Spojených státech. S artefaktem se zde zachází velmi opatrně – je uchováván v prostředí s řízenou teplotou, jako jeden z velkých pokladů muzea.

Chimú jako pokročilá inženýrská společnost?

Matos, antropolog a archeolog specializující se na studium centrálních And, dokládá, že „Čimuánci byli zkušení, tvůrčí lidé.“ Jejich společnost byla schopná i ve strojírenství. To lze dokázat na zavlažovacích systémech pomocí hydraulických kanálů a jejich vysoce detailní metalurgií s výrobou velmi komplikovaných artefaktů. Čimuánský telefon a mnoho dalších úžasných starodávných technologií nám připomíná, že z našeho pohledu primitivní kultury byly schopné nádherných vynálezů, nápadů a výtvorů dlouho předtím, než si je vysnili naše „sofistikované“ moderní společnosti (někdy i podruhé)…

Zdroje:

[1] Stěhule, T.: Chan Chan – největší starověké město světa. tom-stehule.com. 05/01/2017. Online: http://tom-stehule.com/2017/01/05/chan-chan-nejvetsi-staroveke-mesto-sveta/
[2] Ramiro Matos Mendieta. Wikipedia. Online: https://es.wikipedia.org/wiki/Ramiro_Matos_Mendieta
[3] National Museum of the American Indian (NMAI). Online: http://www.nmai.si.edu
[4] Leafloor, L.: Teléfono de 1.200 años, es el más antiguo en occidente y es Peruano. lagranepoca.com. 25/09/2015. Online: https://www.lagranepoca.com/ciencia-y-tecnologia/explorando-enigmas/19671-telefono-de-1-200-anos-increible-invento-de-la-antigua-civilizacion-chimu.html

Tomáš

cestovatel, publicista.

2 komentáře: „Nejstarší telefon měla kultura Chimú

  • Zajímavé, jen malé upozornění – myslím, že Titicaca není nejvýše položené jezero světa, ale nejvýše položené jezero světa s námořní dopravou ;).

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..